U bent hier:

Op stap met de klas?

Waarschuwingsbericht

cultuurkuur.be maakt gebruik van cookies. Meer weten.

Op zoek naar inspiratie om meer te doen met cultuur in de klas? Ontdek onze tips en tools of trek erop uit met je leerlingen.


Activiteiten tijdens de Jeugdboekenmaand

Heel maart jeugdboekenmaand! Boeken en leesplezier zullen meer dan ooit in de kijker staan. Vind hier activiteiten, waar het thema M/V/X rond gender, rolpatronen en stereotypen aan bod komt.

Praktijkvoorbeeld in de kijker

Cultuureducatieve projecten ter inspiratie.

Win Boeken tegen Pesten

Voor de Week tegen Pesten verloten we boeken rond het thema Pesten en Welbevinden.

Actie tegen Pesten!

Werken aan een school waar iedereen zich goed voelt. Dat was het opzet van de projecten van 't Zal WELzijn. Op een creatieve manier en vertrekkend van boeken gingen culturele partners met scholen een engagement aan.

Ministers Crevits en Gatz brengen meer cultuur naar school

De voorbije weken was cultuuronderwijs een hot topic tijdens de Commissie Cultuur en Onderwijs. Minister Crevits en Gatz lichtten in het Vlaams Parlement toe hoe ze met investeringen in cultuureducatie meer leerlingen zin willen doen krijgen in cultuur.

Netwerk Lezen op School. Doe je mee?

De inspiratie- en ontmoetingsdagen brengen leraars en mensen uit het veld samen om ideeën en lestips rond lezen uit te wisselen. We garanderen je: na elke bijeenkomst ga je vol inspiratie, met materiaal en concrete tips terug naar je school.

Activiteiten voor het DKO

Met je leerlingen naar een concert of toneelvoorstelling? Of een mediaworkshop organiseren in de les? Als school van het Deeltijds Kunstonderwijs kan dat evengoed. Zoek in deze selectie van activiteiten.

Zin in een schoolproject en nog op zoek naar financiële ondersteuning?

Projectloket verhuist naar KlasCement en Cultuurkuur.be

Altijd overal klinkt op Gedichtendag 2017

Ter gelegenheid van Gedichtendag 2017 zet muzikant Tom Kestens (Lalalover) het gedicht ALTIJD OVERAL van Bette Westera op muziek.

Workshop beatboxing of een eigen muziekfestival op school. Het kan!

199 scholen kunnen hun creatief project realiseren met dynamosubsidies.

Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren voor basisscholen

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren geven bijzondere kinderpoëzie een prominente plaats op school.

5 tips voor meer poëzie in de klas

Een gedicht voorlezen, er met creatieve werkvormen mee aan de slag gaan of het beeldend vertalen … Met poëzie werken in je klas kan op veel manieren. Deze tips zetten je op weg.

Wat vind jij van Cultuurkuur?

De gebruikersbevraging over de werking van cultuurkuur.be werd talrijk ingevuld. Dank je wel alvast! Enkelen onder jullie winnen een fnacbon ter waarde van 50 euro. Op basis van de resultaten kunnen wij enkele conclusies trekken om het platform verder te optimaliseren en te verbeteren.

Organisaties in Gent met een educatief aanbod voor scholen

Zoek je nog een bestemming voor een klasuitstap in Gent? Misschien zoek je nog de ideale partner voor een project op school?

5 tips voor een succesvol project op school

Wil je een cultureel project op touw zetten met je klas of school?

Vind het ideale boek voor je klas.

Vind je gading op Jeugdliteratuur.org. De website biedt auteursinformatie en lestips aan, brengt elke dag nieuws en geeft een overzicht van activiteiten rond jeugdliteratuur.

Gratis naar Red Star Line.

Red Star Line won de Vlaamse cultuurprijs voor cultureel roerend erfgoed 2015. Wist je dat De Lijn je klas gratis brengt en oppikt?

Week van het bos 2016

Van 9 tot 16 oktober 2016 loopt de Week van het Bos. Een overzicht van passende activiteiten rond de natuur, vind je hier.

Het antipestproject ’t Zal WELzijn

Leerlingen moeten zich goed, veilig en welkom voelen op school. Dat vindt iedereen. Toch blijft pesten een groot probleem in heel wat scholen in Vlaanderen. Met het initiatief ’t Zal WELzijn geven we een aanzet tot een overkoepelend anti-pestbeleid.

Creatief werken rond pesten - inspiratie

Pesten op school blijft een probleem en dat los je niet op met eenmalige acties. Een schoolbrede aanpak is wel effectief. Hier vind je heel wat inspiratie en achtergrond om aan de slag te gaan rond het thema 'pesten'.

Gratis met De Lijn naar de kunstacademie!

Goed nieuws: de bus brengt je klas gratis naar een kunstacademie in jouw buurt.

Leesplezier in je klas

Op zoek naar inspiratie om aan taalvaardigheden te werken in de klas? Dan ben je hier aan het juiste adres! Er zijn immers veel goede redenen om leesplezier op school een plaats te geven. Elke leerling wordt er beter van, want wie graag leest, zal meer én beter lezen.

Op zoek naar een inspirerende speelplaats?

Is je speelplaats hard, saai en grijs zoals nog in veel scholen het geval is? Wil je gaan voor een kleurrijke plek met aandacht voor het welbevinden van je leerlingen? Hoe ziet de kwaliteitsvolle speelplaats van de toekomst er dan uit? Waar houden scholen rekening mee? Hoe komt ze tot stand en welke activiteiten zijn er mogelijk? Hoe ontwerp je een buitenruimte waar ze hun talenten kunnen botvieren en breed kunnen leren? Lees zeker verder, want we willen je graag inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Antwerpen heet je welkom

Hier vind je alle organisaties in Antwerpen met een scholenaanbod!

nieuw aanbod activiteiten

Deze activiteiten werden pas toegevoegd op Cultuurkuur!

Culturele activiteiten voor het buitengewoon onderwijs

Ook in het buo en buso is cultuureducatie belangrijk. Deze activiteiten zijn geschikt voor leerlingen in het bijzonder onderwijs.

Poëzieworkshops

Op zoek naar een boeiende workshop poëzie voor het lager of middelbaar onderwijs?

Ontdek het scholenprogramma van de cultuurcentra

Een handig overzicht van het scholenaanbod in de Vlaamse culturele centra.

Vlaamse regering keurt actieplan 'Cultuur en onderwijs: Samen voor meer en beter' goed

De Vlaamse ministers van Onderwijs en Cultuur Hilde Crevits en Sven Gatz zetten cultuur in de kijker met het actiepan "Cultuur en onderwijs: Samen voor meer en beter" Elk kind en elke jongere, ongeacht de thuissituatie en sociaaleconomische achtergrond, laten genieten van cultuur is hun ambitie. Het plan focust in eerste instantie op communicatie: opleiding, vorming, netwerking en inhoudelijke verdieping. Cultuur moet binnen het onderwijs breder aan bod komen en het onderwijs kan zich meer laten inspireren door cultuur. Het onderzoek "Cultuur in de Spiegel" vormde mee de basis voor het plan.

64 dynamoPROJECTEN werden goedgekeurd!

Deze scholen kunnen hun ingediende dynamoPROJECT met steun van de Vlaamse overheid uitvoeren vanaf september 2016!

Bekijk het winnend filmpje van de 'Cultuurkuur' wedstrijd.

Cultuurkuur duikt succesvol in de facebookwedstrijden.

En de winnaar is... de Beste Boekenmeester 2016

De titel van Beste Boekenmeester 2016 gaat naar Peter Jongenelen die lesgeeft in het vierde leerjaar op basisschool Sint-Jozef in Kalmthout.

Workshops voor basisonderwijs

Hier eindigt je eindeloze zoektocht naar een geschikte workshop voor je klas!

Workshops voor secundair onderwijs

Hier eindigt je zoektocht naar een workshop met je klas!

Op stap met de klas dankzij dynamo3

Zoek je subsidies voor een cultuurproject in je school? Gratis vervoer voor een educatieve schooluitstap?

Schoolvoorstellingen voor de lagere school

Op zoek naar professionele theatervoorstellingen voor in de klas of op locatie? Bekijk het volledige aanbod schoolvoorstellingen voor het lager onderwijs.

Groeicijfers Cultuurkuur.be 2015

2015 was het jaar van de groei voor cultuurkuur.be!

Cultuur in de klas. Hoe doe jij dat?

Test je eigen klaspraktijk met de nieuwe tool 'Mijn cultuurspiegel'.