U bent hier:

Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren voor basisscholen

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren geven bijzondere kinderpoëzie een prominente plaats op school.

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met de Gouden Poëziemedaille, kinderen uit het basisonderwijs kennen 4 Poëziesterren toe. De Poëziesterren zijn een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen. In 2018 stemmen maar liefst meer dan 32 000 jonge lezers mee! In Karrewiet vertelt een klas uit Molenbeek, wat een gedicht zo bijzonder maakt.

 

Schrijf je in voor het slotfeest op 30 maart 2018!

 

De inschrijvingen voor 2018 zijn afgesloten. Heb je zin om in 2020 ook deel te nemen aan de Poëziesterren? Laat dan hier je gegevens achter en we brengen je bij de volgende editie vrijblijvend op de hoogte wanneer de inschrijvingen starten.

 

Hoe verlopen de Poëziesterren concreet?

Per graad van de lagere school ontvang je vijf gedichten, voor de kleuterklas ontvang je er drie. Deze werden geselecteerd door een vakjury uit poëziebundels van de afgelopen twee jaar. Hieruit kiezen jouw leerlingen hun Poëziester.

Als school ontvang je met de post voor elke deelnemende klas de gedichten op A3-formaat en een gedetailleerde lesbrief zodat je vlot aan de slag kan! Elke dag van de stemweek, die loopt van 19 tot en met 23 maart 2018 (met 21 maart, Wereldpoëziedag, als middelpunt), lees en bespreek je een gedicht met de klas. Op het einde van de week bepalen de kinderen welk gedicht hun favoriet is. De resultaten van die stemming geef je door via het online stemformulier.

De vier winnende gedichten worden bekroond met een Poëziester. Ze worden vormgegeven door een illustrator in een poëzieposter en het eindresultaat krijg je als deelnemende school opgestuurd om de gangen en lokalen mee op te vrolijken.

 

Editie 2016 

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Bette Westera, Doodgewoon, Gottmer

De Poëziesterren gingen naar:

  • Kleuters: Geert De Kockere, Samen over een muurtje: ‘Ben je blij?’, Uitgeverij De Eenhoorn
  • 1ste graad: Geert De Kockere, Samen over een muurtje: ‘Monsters’, Uitgeverij De Eenhoorn
  • 2de graad: Joke van Leeuwen, Mooi boek: ‘Anders’, Querido
  • 3de graad: Bette Westera, Doodgewoon: ‘Altijd overal’, Gottmer

Fraai vormgegeven door illustrator Mattias De Leeuw werden de gedichten op poster gezet. Elke Vlaamse basisschool ontving de gratis posters. Zolang de voorraad strekt kan je de posters van het schooljaar 2015-2016 bijbestellen bij Poëziecentrum (shop [at] poeziecentrum.be).

Eén gedicht, Altijd Overal, uit de winnende bundel van Bette Westera werd op muziek gezet door Tom Kestens. Bekijk de videoclip hier.

Bij de winnende bundel en gedichten werden meteen bruikbare lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan:

 

 

Editie 2014

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Edward van de Vendel, Ik juich voor jou, Querido

De drie Poëziesterren gingen naar:

  • 1ste graad: Erik van Os & Elle van Lieshout, Ik weet wat ik worden wil: ‘Bakker’, Gottmer Uitgevers Groep
  • 2de graad: Diet Groothuis, Waar ik ben vandaag: ‘Gele dingendag’, De Eenhoorn
  • 3de graad: Ted van Lieshout, Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder: ‘Joris Jan Bas’, Uitgeverij Leopold

Leuk vormgegeven door illustrator Pieter Van Eenoge werden de gedichten op poster gezet. Elke Vlaamse basisschool ontving de gratis posters.

Eén gedicht, Span er een koord overheen, uit de winnende bundel van Edward van de Vendel werd op muziek gezet en kreeg een unieke videoclip. De muziek werd gecomponeerd door Sander Geudens en uitgevoerd door studenten Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool). Het resultaat vind je via deze link.

Bijlage:

Juryverslag Kinderpoëzieprijs

kinderpoezieprijs-posters.jpg

 

 

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een initiatief van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum. De volgende editie is voor het schooljaar 2017-2018. Inschrijven doe je hier. 

  • Deel deze pagina