U bent hier:

Schrijf je in voor de netwerkdag Lezen op School

Datum

Woensdag 11 oktober 2017 tussen 09.00 en 16.00 uur.

Locatie

Bibliotheek Permeke in Antwerpen. (Bereikbaarheid)

Dagindeling

9.00

Onthaal met koffie

 9.20 Welkom door CANON Cultuurcel  en Iedereen Leest
 9.30

Introductie door Bibliotheek Permeke

Kennismaking met o.a. de scholenwerking: over leesplezier, prikkelende leesomgevingen en good practices: Leeskracht, traject met lerarenopleidingen …

 10.00

Auteur aan het woord: Jef Aerts over werk en inspiratie      

Jef Aerts is schrijver van tijdloze verhalen voor jong en oud, die tegelijk spannend en poëtisch zijn. Zijn werk werd bekroond met onder meer een Boekenleeuw en twee Zilveren Griffels. Tijdens deze ochtend leest hij voor uit zijn boeken en geeft een inkijk in zijn schrijvershoofd. Met wat geluk brengt hij ook een muziekinstrument mee.

 10.45

Iedereen Leest over KJV en KJV op school         

De KJV (Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar. Met meer dan 7000 deelnemers is het de grootste jonge leesclub van Vlaanderen en ze groeit nog jaar na jaar. Veel van het gedachtegoed van de KJV is terug te vinden bij Aidan Chambers. Samen praten over boeken en het leren beoordelen staan centraal. Er is een lange traditie van KJV- leesgroepen in bibliotheken, maar ook in scholen wordt er meegelezen. Een aantal leerkrachten vertellen hoe en waarom ze dat doen.

 11.15 Benen strekken en verplaatsing naar keuzesessie
 11.25 

Inspiratie bij KJV-boekenselectie schooljaar 2017-2018

Bert Wastijn en Ine Muys maakten deel uit van het team dat instaat voor de boekenselectie. Zij stellen hun favoriete boeken voor basisonderwijs van dit leesjaar voor. Inspiratie en interessante invalshoeken om met de boeken te werken in de klas worden gedeeld.

Bert Wastijn: groep 1 en 2 (4-8 jaar)

Ine Muys: groep 3 en 4 (8-12 jaar)

 12.15 Lunch
13.00

Vrije werktijd/verkennen van de nieuwe kinder- en jeugdzone

Een tabletrondleiding (zelfstandig, solo of in kleine groepjes) en uitleg door rondleiders/programmatoren en medewerkers van het team educatie bij lopende projecten van de Jeugdbib Permeke

13.35

Kijken naar en werken met illustraties door Marita Vermeulen    

Hoe kan je prentenboeken/geïllustreerde boeken analyseren en beoordelen? Hoe praat je erover met je leerlingen? In deze workshop leer je kijken naar illustraties, krijg je begrippen aangereikt om ze te analyseren en tips om hierover in gesprek te gaan met je leerlingen.

Marita Vermeulen was hoofdredactrice van het tijdschrift De Leeswelp en schreef recensies over kinder- en jeugdliteratuur. Haar expertise bundelde ze in 'Buiten de lijntjes gekleurd', een uitgave waarin ze het werk van Vlaamse illustratoren analyseert. Sinds 2005 werkt ze bij uitgeverij De Eenhoorn als uitgever.

14.30 Koffiepauze
14.45

Interactieve teken- en vertellezing door Kristof Devos

Kristof Devos is illustrator en vormgever. Met zijn werk heeft hij al internationale prijzen gewonnen en selecties gehaald. Hij debuteerde als kinderboekillustrator met 'Nooit is voor altijd' (Davidsfonds, 2013), een relaas over verlies en afscheid. In 2016 bracht Kristof Devos zijn eerste eigen kinderboek uit, ‘Dit is Miep’, dat hij zowel schreef als illustreerde. Hiermee belandde hij meteen op de KJV-leeslijst van 2017-2018.

15.45 Afsluitende mededelingen: Voorleesweek – Lezen for Life
16.00 Einde


Inschrijven

Inschrijven kan tot en met woensdag 4 oktober 2017. 

Persoonlijke gegevens
Gegevens van je school