Adolphe Sax, een genie
Adolphe Sax, een genie Educatief programma: evolutie van de saxofoon, een geschenk van de geniale uitvinder Adolphe Sax. In een concerterend programma wordt de evolutie van de saxofoon voorgesteld aan de hand van aan de tijdlijn gerelateerde composities. Vanaf de geboorte van Adolphe Sax (1814) en de uitvinding van het instrument in de periode 1840-1845, over de symfonische neoromantische ...
Adolphe Sax, een genie
Educatief programma: evolutie van de saxofoon, een geschenk van de geniale uitvinder Adolphe Sax.
In een concerterend programma wordt de evolutie van de saxofoon voorgesteld aan de hand van aan de tijdlijn gerelateerde composities.
Vanaf de geboorte van Adolphe Sax (1814) en de uitvinding van het instrument in de periode 1840-1845, over de symfonische neoromantische periode en de swing in de Verenigde Staten van Amerika tot het gebruik in de hedendaagse saxofoonliteratuur worden de leerlingen meegenomen in de ontwikkeling van de saxofoon.
Op een zeer boeiende manier zal, aan de hand van teksten en muzikale voorbeelden aangetoond worden hoe het gebruik van de saxofoon in het tijdsbeeld paste.
Met creatieve composities voor saxofoon, op een professionele manier gebracht, worden de leerlingen meegenomen in de diverse stijlperiodes vanaf begin 19e tot in de 21e eeuw.
Tevens zal aan de leerlingen duidelijk gemaakt worden hoe Adolphe Sax van de (bas)klarinet tot de saxofoon gekomen is. Door het gebruik van het mondstuk met bijhorend rietje en het kleppensysteem wordt aangetoond hoe de klank gevormd wordt op de saxofoon.
Aan de hand van een volledig gedemonteerde saxofoon worden de verschillende onderdelen van het instrument aan de leerlingen getoond met bijhorende technische uitleg. De leerlingen krijgen de onderdelen in hun eigen handen om zo alles beter te kunnen aanvoelen.
Tijdens de voorstelling bespeelt saxofonist Stefaan Daems verschillende saxofoons.
Dit is uiterst interessant voor de studenten omdat zij zo een beeld krijgen van de klank en toonhoogte van elke saxofoon afzonderlijk. Het begrip “hoe kleiner een instrument, hoe hoger het klinkt en hoe groter een instrument, hoe lager het klinkt” wordt voor de leerlingen meteen duidelijk en live ondervonden.
De leerlingen krijgen verteld hoe de saxofoon vanuit Frankrijk de Verenigde Staten van Amerika bereikt heeft met saxofoniste Elisa Hall, een rijke Amerikaanse dame die op voorschrift van haar dokter de saxofoon ging bespelen.
Van daaruit wordt de lijn doorgetrokken naar de opkomst van de jazzmuziek met de saxofoon en het gebruik van het instrument in zowel de filmscore als in het lichte genre.
Aan het eind van de voorstelling krijgen de leerlingen de kans om te trachten op een saxofoon te spelen. Een uitdaging voor elkeen!
Een uitermate boeiend educatief en interactief programma voor de eerste graad secundair onderwijs en de tweede en derde graad basisonderwijs over een Belgische uitvinding die de ganse wereld wist te veroveren.
Uitvoerder:
Stefaan Daems: saxofoon
Organisatie
Waar
Lichtveld 77
3980 Tessenderlo
3980 Tessenderlo
Wanneer
Tijdstip in overleg
Geschikt voor
19 onderwijsniveau's
- 1ste leerjaar A
- 1ste leerjaar B
- 2de leerjaar
-
Basisonderwijs (lager en kleuter)
-
Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
-
Gewoon lager onderwijs
- 2de graad
- 3de graad
-
Gewoon lager onderwijs
-
Buitengewoon basisonderwijs
- Buitengewoon lager onderwijs
-
Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
- beroepsvoorbereidend leerjaar
-
Secundair onderwijs
- Voltijds gewoon secundair onderwijs
- Buitengewoon secundair onderwijs
-
Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
- Beeldende en audiovisuele kunst
- Muziek
- Woordkunst-drama
- Dans