Gitte (3e gr Lo)


Theatervoorstelling

16+De Spanjaarden overheersten de wereld en ook hier bij ons krioelde het van soldaten die roofden en plunderden. De moeder van Gitte, een “schoon ros wijf”, had menig Spaans soldaat in haar bed gekregen maar een Spaans kind wou ze niet. Gitte werd door haar moeder achtergelaten bij het weeshuis. Ze leert haar vrouwtje staan in het maagdenhuis. Ze vertelt iedereen de verhalen over haar Spaanse vader die rijk, machtig en sterk was.  Als ze dertien is, wordt ze verkocht aan rondreizende kwakzalvers. Ze eten ratten, rauwe uien en zwart brood. Ze leert zakkenrollen van haar “lief”, Karel De Kerkpisser. En dan wordt ze betrapt, gebrandmerkt en in de kerker gegooid. Zo gaat dat met dat soort meisjes.

Gitte heeft één aandenken aan haar vader, een "ketting". De rechter ziet het zegel op die halsketting en bedenkt dat dit kind van een invloedrijke Spaanse hertog, weleens nuttig kan zijn om te spioneren. Gitte kan kiezen tussen de galg of naar Sevilla gaan en daar de Spaanse aanvalsplannen te kopiëren.
Ze kiest voor het leven.

Zwaar kotsend vaart ze naar Spanje. Ze leert Spaans spreken en lezen.
In Sevilla aangekomen overtuigt ze haar vader, dat zij zijn echte dochter is. Zelfs de vrouw van haar vader kan ze charmeren en ze is nu "familie". Ze wordt populair en alle jonge mannen zijn zot van haar. Haar opdracht wordt bijzaak, ze geniet met volle teugen van jong, vrij, rijk, zat, zot en verliefd zijn. Ze is een echte Spaanse seniorita geworden. Vlaanderen is ver en vergeten, ze is één van hen.
Maar het brandmerk op haar schouder verraad haar; Vlaams krapuul...
Ze is nu getrouwd met een lief dat haar wil vermoorden. Zijn eer staat op het spel. Ze vlucht maar hij zal Gitte achtervolgen tot in de brandende hel van het uitgemergelde Vlaanderen.

Een superspannende, humoristische en poëtische voorstelling, vrij naar het bekroonde boek GALGENMEID van Jean-Claude van Rijckeghem & Pat Van Beirs. Na de tekstuele HELENA voorstelling, gaat FroeFroe terug naar een meer conceptueel figurentheater project. Beeldend theater voor tieners met een sterk verhaal als uitgangspunt vol heerlijke visuele en muzikale momenten. Eat your heart out Game of Thrones...

Lees meer
Organisatie Cultuurcentrum Belgica
Waar CC Belgica
Kerkstraat 24
9200 Dendermonde
Wanneer
Prijs € 5
Meer info

Cultuurcentrum Belgica

Reservaties
052 20 26 26