Groene aarde. Landbouw in Afrika
De leerlingen ontdekken de verscheidenheid aan natuurlijke biotopen, de culturele diversiteit en het belang van de landbouw binnen de Afrikaanse economie
Met behulp van kaarten, foto’s en filmmateriaal ontdekken de leerlingen de verscheidenheid aan natuurlijke biotopen, de culturele diversiteit en het belang van de landbouw binnen de Afrikaanse economie. Ze leren de belangrijkste voedings- en exportgewassen kennen: bananen, maniok, suikerriet, palmolie en koffie staan op het menu maar ook de voedselzekerheid, de ecologische gevolgen van de ongecontroleerde houtkap en de schommelende koffieprijs op de internationale markt komen aan bod. Met deze informatie trekken de leerlingen naar Nambere, een heuvel in Tanzania.
Een maquette van deze heuvel is het spelterrein. Onderverdeeld in families krijgen de deelnemers een akker toegewezen die ze moeten bewerken, rekening houdend met externe factoren zoals erosie, droogte en parasieten. Zal er voldoende geoogst kunnen worden om in de voedselbehoeften van de familie te voorzien, om de kinderen naar school te sturen, enz.? Elke groep verdedigt zijn keuze.
Deze workshop sluit nauw aan bij het lessenpakket aardrijkskunde van het secundair onderwijs maar past ook in het kader van de lessen economie, sociale vorming, agronomie of een Noord-Zuidproject.
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
Tijdstip in overleg