Auteursresidenties in het secundair onderwijs: transcriptie
- Dag, Maud.
Minister Ben Weyts...
Ik heb een paar vragen voor u.
- Shoot.
Er is een duidelijk voelbare tendens van ontlezing in de maatschappij.Er zijn steeds minder jongeren die lezen. Waarom is dat lezen nu zo belangrijk?
Nederlands is het vak dat alle andere vakken mogelijk maakt, het kader waarbinnen je
andere kennis verwerft. En als het fout zit met dat kader, zal het ook wel fout zitten met het verwerven van al die andere kennis. We willen dat oppikken met een Leesoffensief waarbij we de krachten bundelen en proberen iets steviger een deuk in dat pak boter te slaan.
-
Literatuur Vlaanderen is betrokken in het Leesoffensief, in die zin dat we op vraag van de Vlaamse regering namens Cultuur, maar samen met Onderwijs en Welzijn hebben gewerkt aan een totaaladvies om voor de komende negen jaar de PISA-resultaten van onze jongeren, waarbij de leesvaardigheid en de leesmotivatie alsmaar daalt... ...om die te helpen keren.
Een van die acties is de auteursresidentiewerking, waar Literatuur Vlaanderen met steun van het ministerie van Onderwijs eigenlijk met auteurs in de scholen, en dan specifiek de scholen secundair onderwijs, technisch en beroepsonderwijs, aan de slag gaat.
We hebben een project gedaan met Fikry El Azzouzi rond taal, omdat wij dat enorm belangrijk vinden. We leggen veel linken tussen cultuur en taal omdat we daar heel bewust mee willen bezig zijn.
Het kwam op ons pad en we zijn er vrij snel in gesprongen om het te testen en om te kijken of het een meerwaarde is voor onze school.
Ik zag het wel zitten maar wist ook dat het moeilijk ging worden. Een boek lezen... Het is een inspanning,
je de hele tijd zo in één ding verdiepen, terwijl we nu in een YouTube-, socialmediasamenleving zitten waar alles heel kort is en gebald. Maar na elke les, elke dag dat ik met de leerlingen heb gewerkt, ging het steeds beter. Ik kreeg er steeds meer plezier in, maar de leerlingen ook, in het schrijven van verhalen.
Ik geloof heel hard in rolmodellen. Voorbeelden van: Kijk, je kan ook dit, als je je er maar gewoon toe engageert. Fikry is natuurlijk een fantastisch voorbeeld voor onze jongeren. Hij komt zelf uit dezelfde opleidingen, hij kan echt wel linken leggen naar hun leefwereld. Dat was voor ons uiteraard een heel grote meerwaarde.
Je moest creatief zijn en beseffen: jij als persoon, als leerling, hebt iets te vertellen. Je verhaal is heel interessant en ik wil dat weten. En de lezers willen ook allemaal weten wat jij te vertellen hebt. Jouw verhaal is nog niet verteld geweest. Jij bent uniek. Zodra ze dat geloofden, waren ze vertrokken.
Dan waren ze echt bezig. Niet meer op hun gsm, maar aan het schrijven.
Er is een boek van gekomen. Je zag dat de leerlingen tijdens de boekvoorstellingen en toen ze op tournee gingen, echt zich gedroegen als auteurs. Met signeren en al. Dat heeft massaal veel reacties teweeggebracht omdat het ineens geen leerlingen meer waren maar schrijvers. En iedereen kan schrijver zijn.
En dat is ook waarom we, uit dat enorme enthousiasme van wat hier gebeurd is, ervan overtuigd zijn dat het iets is wat we over Vlaanderen moeten uitrollen. Dat er veel meer leerlingen de kans zouden moeten krijgen om in dit soort van traject te stappen.
Dit is een afgerond project, enerzijds. Anderzijds helemaal niet, want het heeft een heel concreet resultaat.
Er is het boek. En daarnaast heeft het verhaal bij heel veel collega's en leerlingen het belang van taal nog eens getriggerd. Wij hebben daardoor een aantal andere trajecten aangegaan rond taalvaardigheid en we willen ook heel graag intekenen op de volgende ronde rond deze auteursresidentie, want de meerwaarde is echt wel enorm.