Beoordelingsprocedure Kunstkuur
Jaarlijks kan je van 1 november tot en met 15 januari een aanvraag indienen voor Kunstkuur. Een beoordelingscommissie leest je aanvraag en gaat na of ze voldoet aan de doelstellingen en criteria van Kunstkuur. De commissie stelt een gemotiveerde rangschikking op van alle aanvragen. Deze rangschikking wordt voorgelegd aan de minister van Onderwijs ter goedkeuring. Ten laatste op 15 april wordt bekend gemaakt aan welke aanvragen middelen toegekend worden en kunnen starten in september.
Wettelijk kader
Het decreet voor het deeltijds kunstonderwijs van 9 maart 2018 voorziet in hoofdstuk 8 ‘de mogelijkheid tot lokale samenwerkingsinitiatieven georganiseerd tussen academies en scholen voor basisonderwijs, secundair of hoger onderwijs.’ We gebruiken hiervoor de naam Kunstkuur.
In het decreet zijn ook doelstellingen en criteria geformuleerd. Een verdere verfijning van dit decreet is uitgewerkt in het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2019. Artikel 9 van dit besluit regelt ook de organisatie van de beoordelingscommissie.
Samenstelling beoordelingscommissie
De minister stelt een beoordelingscommissie samen op voorstel van de bevoegde dienst van het beleidsdomein Onderwijs en Vorming. De commissie bestaat uit medewerkers van het Departement Onderwijs en Vorming, de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) en externe experten.
Vijf beoordelaars lezen je aanvraag:
- Twee interne medewerkers van het Departement Onderwijs en Vorming
- Eén afgevaardigde van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR)
- Twee externen experten
De medewerkers van de bevoegde dienst van het beleidsdomein Onderwijs en Vorming verdelen de te beoordelen aanvragen over de commissieleden. Hierbij houden ze rekening met de onderwijskoepels, de regio en mogelijke connecties tot de aanvragen om zo belangenvermenging of partijdigheid uit te sluiten.
Beoordeling van de aanvragen
De vijf beoordelaars lezen de aanvraag eerst afzonderlijk. Ze gaan na of de aanvraag in voldoende mate voldoet aan de inhoudelijke criteria (1°-5°). Per aanvraag formuleren ze een gemotiveerd advies voor de rangschikking. De medewerkers van de bevoegde dienst van het Departement Onderwijs en Vorming gaan na of beide partners reeds samen een Kunstkuursamenwerking aangingen.
Tijdens de live beoordelingscommissie komen de verschillende beoordelaars bij elkaar. Een medewerker van het Departement Onderwijs en Vorming leidt de beoordelingscommissie. De afzonderlijke adviezen worden besproken om zo tot een gedragen rangschikking te komen van alle dossiers.
Na het akkoord van alle commissieleden met de rangschikking, worden de meetbare criteria in rekening gebracht (criterium 6° - 9°). Een medewerker van het Departement Onderwijs en Vorming legt de rangschikking ter goedkeuring voor aan de minister van Onderwijs.
Bekendmaking
Ten laatste 15 april wordt de beslissing van de minister van Onderwijs bekend gemaakt aan de academies, scholen of instellingen voor hoger onderwijs die een aanvraag indienden.