Laureaten Beste Boekenjuf/meester 2023 zijn bekend
De prijs voor Beste Boekenjuf/meester wil waardering schenken aan leerkrachten basisonderwijs die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas binnen een sterk leesbeleid op school. Uit de resultaten van het internationale PIRLS-onderzoek 2021 blijkt dat Vlaamse leerlingen uit het 4de leerjaar van het lager onderwijs sterk achteruitgaan in begrijpend lezen. De actie Beste Boekenjuf/meester zet voor de 13de keer leerkrachten die hun schouders zetten onder een leesbevorderende aanpak in de schijnwerpers.
Collega's en leerlingen brachten de selectie aan
61 boekenjuffen en -meesters werden aangemeld door leerlingen, ouders, collega’s. Op basis van de motivaties van de inzendingen koos de jury bij een eerste selectie zes scholen uit. Uit deze groep kwamen drie laureaten. Maaike Verstraete, leerkracht in het 5de leerjaar en beleidsondersteuner in Gemeentelijke Basisschool De Horizon in Snaaskerke, is Boekenjuf 2023. Zij krijgt een pakket met 100 boeken.
'We merkten dat het leesniveau daalde. Net als de leesmotivatie. En er ging een erbarmelijk aantal leerlingen naar de bib in hun vrije tijd. We gaan dit aanpakken, dachten we. Door het project Leeskracht Leerkracht kwamen onze goede bedoelingen in een stroomversnelling terecht. Het hielp ons om inhoudelijke prioriteiten te stellen en die in actiepunten om te zetten.'
Daarnaast zijn er nog 2 andere laureaten die in de prijzen vallen: Lieselot Vannieuwenhuyse van Vrije Basisschool De Ooievaar in Poelkapelle en Natalie Van Den Bergh van Vrije Basisschool Sint-Antonius in Liedekerke. Ook zij worden beloond met een mooie boekenselectie voor de schoolbibliotheek.
Van de 150 aanmeldingen voor in totaal 61 kandidaten behoorden volgende kandidaten ook tot de genomineerden: Griet Kempen (Stedelijke Basisschool Geel-Zuid (De Bollenboom), Geel), Daisy Vandaele (Vrije Basisschool Langemark, Langemark) en Cindy De la Rivière (GO! Openluchtschool ’t Zwaluwnest, Wachtebeke)
De jury voor deze editie bestond uit: Cherline De Maeght (Klasse), Trui De Waele (Beste Boekenjuf 2022), Elly Simoens (uitgeverij De Eenhoorn), Ingrid Ocket (Onderwijsinspectie Vlaamse overheid), Margot Van Dingenen (Iedereen Leest), Iris Vansteelandt (lerarenopleiding AP Hogeschool), Julie Verhaert (Uitgever kind & jeugd Van Halewyck).
De Beste Boekenjuf/meester 2023: 3 laureaten
Maaike Verstraete
Maaike Verstraete is klasjuf van het vijfde leerjaar in Gemeentelijke Basisschool De Horizon in Snaaskerke. ‘We merkten dat het leesniveau daalde. Net als de leesmotivatie. En er ging een erbarmelijk aantal leerlingen naar de bib in hun vrije tijd. We gaan dit aanpakken, dachten we.’ Door het project Leeskracht Leerkracht kwamen hun goede bedoelingen in een stroomversnelling terecht. Het hielp om inhoudelijke prioriteiten te stellen en die in actiepunten om te zetten. Met brede projecten willen ze voornamelijk begrijpend lezen een boost geven. Leesmotivatie hangt ermee samen, maar beleidsmatig hopen ze vooral vooruitgang te zien bij dat begrijpend lezen. Via bladwijzers in de agenda en een duidelijkere rapportering verbeterden ze de communicatie naar ouders. ‘In mijn klas zoek ik naar balans en integratie. Een voorleesfragment kan de basis vormen voor een woordpakket. En een boek over infografieken is geknipt om medianen en gemiddelden aan te kaarten. Zo komt lezen elke dag aan bod.’
een transcriptie is beschikbaar
Natalie Van Den Bergh
Het lezen op school promoten en verbeteren. Dat is Natalies taak als taal- en leesjuf op Vrije Basisschool Sint-Antonius in Liedekerke. ‘Ik ga op zoek naar leuke werkvormen en geschikte boeken daarvoor. Zo hoeven collega’s dat niet te doen en wordt het lezen stilaan een gestroomlijnd schoolgebeuren. Vroeger was dit een echte dorpsschool, maar door de verschuivingen aan de rand van Brussel krijgen we meer anderstalige kinderen.’ Het Lezen Op School-project heeft op school heel wat in gang gezet met de plaatselijke bib als motor. Om de vier maanden staan er 400 andere boeken in de schoolbib. De leerlingen kozen mee welke boeken in de klas moesten staan van verschillende genres.
een transcriptie is beschikbaar
Lieselot Vannieuwenhuyse
Lieselot Vannieuwenhuyse is klasjuf van het tweede leerjaar in Vrije Basisschool De Ooievaar in Poelkapelle. ‘Sinds drie jaar ben ik samen met collega Manon 1 uur klasvrij om het lezen te promoten.’ Met allerlei acties proberen ze meer leesmomenten op school te creëren. Elke donderdag wordt er in de hele school voorgelezen tijdens het laatste kwartier van de dag. Want voorlezen doet lezen. De kleuterjuffen in de school gebruiken heel veel prentenboeken. Hun instap op een Lezen Op School-project heeft hun aanpak op scherp gezet: verfijnen van het talenbeleid en uitwerken van duidelijke speerpunten in het leesplan.
een transcriptie is beschikbaar
Verrassing in de 3 scholen op 16 mei
De prijsuitreiking gebeurde door een feestelijke intrede op 16 mei op de 3 scholen met een uitgebreid boekenpakket, en dit verrassingsbezoek werd vastgelegd op beeld. De boeken voor de winnaars worden geschonken door volgende uitgeverijen: Clavis Uitgeverij, De Eenhoorn, Pelckmans, Standaard Uitgeverij, TIPTOE Print, Uitgeverij Lannoo, VBK (Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep).
De winnaar ontvangt 100 boeken, de laureaten een mooie selectie voor de schoolbibliotheek.
Actie binnen leesbeleid
De uitreiking van Beste Boekenjuf/meester kadert binnen de acties van het Leesoffensief. Het Leesoffensief maakt deel uit van de leesbevorderende initiatieven, zoals de Taalraad, Zomerscholen, wetenschappelijk onderzoek en prioritaire nascholing, om bij te dragen aan een coherente, evidence-informed aanpak rond leesbevordering. Leesonderwijs speelt een cruciale rol bij taalvaardigheid, maar ook in de culturele en persoonlijke ontwikkeling van kinderen.
Goed lezen is de beste basis om goed te leren. Nederlands is de sleutel tot alle andere kennis. Je mag het belang van een goede boekenjuf dus niet onderschatten. Sterke boekenjuffen en –meesters kunnen kinderen, collega’s – maar hopelijk ook veel ouders inspireren. Boeken en lezen zijn niet alleen voor op school. Wie het goed voorheeft met de toekomst van zijn kinderen, die is ook thuis zoveel mogelijk bezig met lezen en Nederlands.'
Door de vaardigheden van leerkrachten te versterken op het gebied van lezen en bovendien ook werk te maken van een leesbeleid op elke school kiest de overheid voor ondersteuning van binnenuit. Het inschakelen van bibliotheken en samenwerking met de thuisomgeving zijn belangrijke aandachtspunten om te werken aan vroege geletterdheid en een stimulerend leesklimaat.
Inspiratiemoment biedt platform op 24 mei
Op het Inspiratiemoment ‘Vrienden voor het Lezen’ gaan de laureaten in een aparte sessie in gesprek over hun klaspraktijk. Hoe dragen ze bij aan het breed leesbeleid op school? Welke acties maken het verschil als het aankomt op effectief leesbeleid? Hoe wakkeren zij met hun collega’s het leesvuur aan bij hun leerlingen? Onderwijsadviseur Ingrid Ocket modereert het gesprek en toetst de sterke praktijken af aan de uitdagingen om vanuit PIRLS in te zetten op drie pijlers van een effectief leesbeleid: technisch lezen, leesbegrip en leesmotivatie.
Publicatie over lespraktijk
CANON Cultuurcel maakt een magazine met de verhalen van de genomineerden vol lestips, leestips, interviews, inspiratie en tips voor een effectief leesbeleid op school. Het magazine vormt een omvattend naslagwerk voor (toekomstige) leerkrachten basisonderwijs.
Elke basisschool ontvangt volgend schooljaar een eigen exemplaar. Je kan dit magazine (en ook vorige publicaties) raadplegen.
Organisatie
Beste Boekenjuf/meester is een initiatief CANON Cultuurcel, in samenwerking met Iedereen Leest en Vlaamse kinder- en jeugdboekenuitgevers.
In de pers
Lees het persbericht
- literatuur en leesmotivatie
- literatuur en leesmotivatie
- poëzie
- taal(bevordering) en taalstimulatie
- / Basisonderwijs (lager en kleuter)
- Buitengewoon basisonderwijs
- Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)



