CANON in beeld

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden…
CANON Cultuurcel nam geregeld het initiatief om filmpjes te ontwikkelen.

Een selectie van enkele inspirerende fragmenten brengen we hieronder samen.

- Om de blik van de onderwijsprofessional te verruimen.

- Om een bijkomend perspectief te bieden op een thema.

- Om de achtergrond te schetsen bij de acties van CANON Cultuurcel .

TOM KESTENS – Een gedicht op muziek

 

Een gedicht uit de winnende poëziebundel van de Poëziesterren, zette Tom Kestens van Lalalover op muziek. Het was het vuurtje aan de lont voor een plaatsje in de Voxpop playlist van Radio 1 . “Altijd overal is een verscheurend mooi gedicht, dat het onbespreekbare bespreekbaar maakt. Geschreven vanuit het perspectief van een kind, waardoor de lichtheid hard aankomt. Ik heb door de melodie een zekere troost toegevoegd, denk ik.”

BART MOEYAERT - Vet du Vad

Gelauwerd schrijver Bart Moeyaert is overtuigd van het belang van taal en hoe bepalend kinder- en jeugdliteratuur is voor ons hele bestaan. Zijn belangrijke boodschap is dat het een privilege is om te mogen zaaien en planten, bevruchten en vermeerderen, geven en nemen en doorgeven en loslaten. En daarom moeten we aan elkaar voortdurende vragen: 'Vet de Vad? Vet du Vad?'

JAN MASSCHELEIN – Over talenten

 

 

Waar je wieg staat mag niet bepalen welke plaats je later in de samenleving zal innemen. Het is je talent die dat moet doen. Zo wordt vandaag vaak gezegd. Is dat wel zo? Of wordt de ene ongelijkheid juist door de andere vervangen? Jan Masschelein heeft daarover een uitgesproken mening. Hij is hoofd van het Centrum voor Wijsgerige Pedagogiek (KU Leuven) en doet onderzoek naar de pedagogische rol van de leerkracht en de publieke betekenis van opvoeding.

SIMON GRONOWSKI EN KOENRAAD TINEL – Vrienden voor het leven

still interview

Simon was 11 jaar toen hij van de trein sprong. De trein reed naar Auschwitz-Birkenau. Zijn mama durfde niet te springen. Hij zag haar nooit meer terug. Koenraad was 10 jaar en op de vlucht, samen met zijn ouders. Ze werden opgejaagd door de geallieerde troepen. Koenraads vader en broers waren collaborateurs. Nu zijn Simon en Koenraad respectievelijk 81 en 79 jaar. Zij hebben het slachtoffer-daderpatroon doorbroken en zijn vrienden geworden. De twee kameraden doen hun verhaal. In samenwerking met VRT, Uitgeverij Hannibal en Renaissance du livre.

STEFAN PERCEVAL – Moed om te groeien

 

 

Een warme oproep om als leerkracht ‘achter de muur’ te kijken, op zoek naar het verhaal van je leerlingen. Theatermaker-kunstenaar Stefan Perceval vertelt over zijn eigen jeugd en je begrijpt onmiddellijk waar zijn groot engagement en hart voor ‘kwetsbare doelgroepen’ vandaan komen.

PIET CHIELENS – “De Groote Oorlog”

 

 

Piet Chielens is directeur van het In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij neemt je mee op wandeling in zijn geboortestreek langs de kerkhoven. Hij haalt herinneringen op aan hoe de Eerste Wereldoorlog zelfs zijn kindertijd nog tekende.

KOBE DESRAMAULT– Koken is kunst

 

 

Koken is kunst, zeker voor Kobe Desramault. Koken is cultureel bewustzijn, verweven met natuur en landschap, met onze geschiedenis. Een zoektocht en een groeiproces voor één van onze Vlaamse topchefs.

 

 

MUSTAFA KÖR – Poëziejongens

 

 

Een hele poos al weet dichter Mustafa Kör dat expressie in duizend vormen kan en dat er wel degelijk poëtisch talent zit onder die ruwe bolster van jongeren. Maar dat je het eruit moet weten te trekken. “Poëziejongens” toont wat een dichter in residentie kan betekenen voor een groep jongeren op een technische school.

Mustafa Kör