Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Wat is cultuur precies? Waar komt cultuur vandaan? Hoe evolueert de mens in cultureel opzicht? Hoe staat kunst ten opzichte van cultuur? Wil je een helder antwoord op deze vragen, dan is deze expertopleiding zeker iets voor jou.

Ben jij iemand die beschikt over ervaring en inzichten op het vlak van het leren met, over en door cultuur … maar ben je toch nog op zoek naar inhoudelijke verdieping? Dan is deze opleiding iets voor jou. Deze opleiding is voor directies, beleidsmedewerkers, praktijkontwikkelaars, educatieve en pedagogische begeleiders … uit het brede veld van cultuur en onderwijs. 

In de opleiding leer je niet alleen meer over theorie Cultuur in de Spiegel, onderzoek en beleid, maar krijg je ook input voor je eigen beroepspraktijk. Je leert bovendien mensen kennen die net als jij met hart en ziel met cultuureducatie dabezig zijn. Dat maakt van dit initiatief naast een opleiding ook een lerend netwerk.

Inhoud

In 10 sessies delen experten uit Vlaanderen en Nederland hun inzichten. Ze staan samen met jou stil bij de “grote vragen” die achter de dagelijkse praktijk van cultuur en onderwijs schuilgaan. Hun antwoorden op deze vragen stofferen ze met inzichten uit wetenschappelijke theorie en onderzoek. Natuurlijk komen ook de deelnemers zelf ruim aan het woord. Ze reflecteren op de vragen en inzichten, linken deze aan hun eigen ervaringen, wisselen nieuwe ideeën uit.

Centraal in de opleiding staat de cultuurtheorie ‘Cultuur in de Spiegel’. Deze theorie werd ontworpen door Barend Van Heusden, professor cultuur en cognitie, en zijn onderzoeksteam aan de universiteit van Groningen. De theorie vormt vandaag al een belangrijke basis voor praktijk én beleid in Nederland en Vlaanderen. Onder meer bij het ontwikkelen van de nieuwe eindtermen en bij het nieuw niveaudecreet voor het Deeltijds Kunstonderwijs, werden de inzichten uit ‘Cultuur in de Spiegel’ meegenomen.

Door deze Expertopleiding ben je helemaal mee met ‘Cultuur in de Spiegel’ en wat die theorie voor jou en jouw organisatie kan betekenen.

Thema
  • Cultuur in de Spiegel
""