Leerkrachten zoeken op Cultuurkuur vooral naar activiteiten voor hun klas of school. Zo maken ze kennis met jou en je organisatie. Dat kan een cursus of workshop zijn, maar ook een rondleiding, tentoonstelling, filmvoorstelling of concert …
Je kan 3 soorten activiteiten invoeren:
- Activiteiten met een vast tijdstip en een vaste locatie
Je organiseert bijvoorbeeld een activiteit in een cultuurhuis op en bepaalde datum en uur. - Activiteiten met een af te spreken tijdstip en/of locatie
Deze activiteiten hebben nog geen vast tijdstip en/of vaste locatie. Ze zijn met andere woorden 'boekbaar' en worden in overleg met de school bepaald. Bij stap 3 en 4 kies je de variaties. - Online activiteiten
Je kan online activiteiten publiceren op Cultuurkuur (bijvoorbeeld een virtuele tentoonstelling of een concert, online lezing of workshop).
Activiteiten toevoegen doe je via uitdatabank.be. Dit is de grootste cultuur- en vrijetijdsdatabank in Vlaanderen, waarvan de cultuureducatieve activiteiten op Cultuurkuur verschijnen. Ze worden gepubliceerd op jouw organisatiepagina op Cultuurkuur.
Niet zeker of jouw activiteit op Cultuurkuur past? Bekijk dan welke activiteiten je mag toevoegen op Cultuurkuur.
Voeg je activiteit toe in 7 stappen
Meld je aan op uitdatabank.be. Dat doe je met dezelfde inloggegevens van Cultuurkuur, je zogenaamde UiTID.
Klik in de balk op ‘Invoeren’ of selecteer een bestaande activiteit en klik op 'Dupliceren'.
Stap 1 en 2: Wat wil je toevoegen?
Klik op de knop 'Evenement', en kies wat voor soort evenement je wil toevoegen (een rondleiding, workshop, film, concert ...).
Goed om weten: Het type 'cursus of workshop' is opgesplitst in twee nieuwe typen: 'lessenreeks' en 'cursus met open sessies'. Een lessenreeks wordt gebruikt voor langlopende cursussen waarbij je niet meer kan aansluiten na de eerste of tweede lesdag. Je activiteit wordt zo na de startdatum niet meer getoond op Cultuurkuur. Cursus met open sessies wordt gebruikt voor cursussen of workshops waar je vrijblijvend aan kan deelnemen. Beide types verschijnen wel nog als 'cursus of workshop' op Cultuurkuur en zijn ook nog steeds onder de filter 'cursus of workshop' terug te vinden.
Heb je gekozen? Dan kan je je aanbod verfijnen door te kiezen uit extra categorieën. Op Cultuurkuur gebruiken we die om je activiteit beter vindbaar te maken.
Stap 3: Wanneer vindt dit evenement of deze activiteit plaats?
Vindt je activiteit plaats op een specifiek tijdstip?
Selecteer dan 'Eén of meerdere dagen' (links) of 'Vaste dagen per week' (rechts).
Kies de start- en einddatum via de kalender. Selecteer daarna of het een hele dag duurt of voeg de specifieke uren in.
Heeft je activiteit geen vast tijdstip?
Kies dan voor de optie ‘Vaste dagen per week’ en vink 'Permanent' aan. Zo kunnen scholen je activiteit boeken op een af te spreken tijdstip.
Stap 4: Waar vindt dit evenement of deze activiteit plaats?
Vind je aanbod online plaats? Klik dan voor de keuze 'Online'. Als er al een deelnamelink beschikbaar is die de deelnemers naar de online activiteit brengt, kan je die alvast invullen. De activiteit zal terug te vinden zijn op Cultuurkuur onder de filter Online aanbod.
Vindt je activiteit plaats op een vaste locatie? Selecteer dan eerst de gemeente. Daarna kan je een specifieke locatie selecteren of toevoegen.
Voor een activiteit waarvan de locatie nog niet vastligt, klik je rechts op het pijltje naast de belgische vlag en kies je in de dropdown voor ‘Locatie in overleg met de school’. Als je enkel op verplaatsing gaat binnen een bepaalde regio, vermeld je dit duidelijk in de beschrijving van je activiteit bij stap 6.
Stap 5: Basisgegevens
Vul de naam van je activiteit in. Gebruik een sprekende titel en trefwoorden waarop gebruikers zullen zoeken.
Selecteer daarna de leeftijd(en) waarvoor je activiteit geschikt is.
Stap 6: Zorg dat je publiek geen informatie mist
Bij ‘Beschrijving’ kan je een tekst toevoegen. Geef een korte, duidelijke en wervende omschrijving van je activiteit en vertel waaraan gebruikers zich kunnen verwachten. Wees volledig, maar noteer hier geen dubbele informatie die je al in een ander venster noteerde. Er staat geen tekenbeperking op dit vak, maar uit ervaring weten we dat de eerste 200 tekens het belangrijkste zijn om nieuw publiek aan te spreken. Gebruik trefwoorden waarop gebruikers zullen zoeken, zo duik je sneller op bij de zoekresultaten.
Tip: Rechts onderaan zie je een score die aangeeft hoe volledig je activiteit is, terwijl je de verschillende stappen doorloopt. Hoe vollediger, hoe gemakkelijker je een leerkracht overtuigt van je aanbod.
Bij 'Media' kan je een afbeelding opladen. Voorlopig ondersteunen we nog geen video op de activiteitenpagina's op Cultuurkuur.
Tip: Activiteiten mét afbeelding verschijnen hoger in de zoekresultaten.
Voeg de toegangsprijs voor je activiteit toe, of geef aan dat je activiteit gratis is. Op Cultuurkuur verschijnt voorlopig enkel het basistarief.
Geef vervolgens je organisatie in. Je laatst gebruikte organisaties worden als suggesties gegeven. Staat de juiste organisatie er niet tussen, klik op 'Organisatie toevoegen', vul enkele letters in en maak je keuze uit de dropdown.
Opgelet: Je ingegeven organisatie moet exact overeenkomen met de naam van je organisatiepagina op Cultuurkuur, anders verschijnt je activiteit niet op die pagina.
Indien je nog geen organisatiepagina hebt op Cultuurkuur, moet je er eerst een aanmaken volgens deze stappen.
Heb je al een organisatiepagina maar vind je ze niet terug, contacteer ons en we helpen je graag verder.
Voeg bij 'Contact' je website, e-mailadres en/of telefoonnummer toe. Dit is essentiële informatie waarmee de school je kan contacteren!
Heb je een link naar een reservatieformulier? Of een specifieke webpagina of telefoonnummer voor reservaties? Voeg ze zeker toe in de volgende stap, alsook de periode waarin gereserveerd kan worden voor de activiteit.
Belangrijke laatste stap: Selecteer bij ‘Toegang’ de optie ‘Specifiek voor scholen’. Zo verschijnt je activiteit op Cultuurkuur!
Je kan kiezen om je activiteit meteen te publiceren, of je kan een latere publicatiedatum opgeven.
Goed nieuws: Je activiteit wordt vanaf stap 5 automatisch opgeslagen. Je kan het venster sluiten en je activiteit later afwerken en publiceren. Je vindt deze nadien terug op je startpagina in de UiTdatabank.
Stap 7: Verrijk je activiteit op Cultuurkuur zelf, met extra informatie voor scholen.
Na het publiceren van je activiteit in de UiTdatabank, zie je de blauwe knop ‘Doorgaan’. Daarmee ga je naar je activiteitenpagina op Cultuurkuur zelf.
Voeg daar de onderwijsniveau's toe waarvoor je activiteit geschikt is. Je kan er één of meerdere aanduiden. Zo vinden de juiste leerkrachten jouw activiteit!
Bied je deze activiteit ook op verplaatsing aan? Geef aan tot waar je je verplaatst! Zo ben je beter vindbaar voor scholen in die regio's.
Klaar? Klik op 'Submit'
Optioneel: Voeg labels toe (in UiTdatabank)
Aan je activiteit in UiTdatabank kan je ook labels toevoegen. Die gebruiken we soms om bepaalde activiteiten te groeperen of uit te filteren. De zoekfunctie op Cultuurkuur kan deze namelijk doorzoeken. Dit is de plek om nog enkele trefwoorden toe te voegen die je nog niet eerder gebruikte in je titel, beschrijving of andere voorgaande mogelijkheden.
Klaar!
Gefeliciteerd, je activiteit staat op Cultuurkuur! Je kan hem meteen zien bij Activiteiten. Let wel, bij een nieuwe organisatie kan het even duren voor je aanbod zichtbaar is op je organisatiepagina.
Heb je nog vragen bij het toevoegen van een activiteit? Contacteer ons via het contactformulier. We helpen je graag verder.