Schrijf je in voor de netwerkdag Lezen op School - 9 oktober 2019

Datum

Woensdag 9 oktober 2019 tussen 09.00 uur en 16.00 uur.

Locatie

We zijn te gast in de spiksplinternieuwe bibliotheek van Mechelen. Kan je niet wachten om hem te zien, bekijk en lees dan snel de reportage van VRT.

Programma

8.45 uur     Onthaal met koffie in pandgang bib Mechelen
9.15 uur         Welkom door CANON Cultuurcel en Iedereen Leest + intro programma
9.25 uur    

Auteurslezing Kim Crabeels

Kim Crabeels (1981) schrijft voor kinderen van 4 tot 14 jaar, maar ook volwassenen houden van haar gelaagde verhalen met een twist. In haar teksten zoekt ze het evenwicht tussen humor en ontroering. Ze studeerde Germaanse talen en volgde de lerarenopleiding in Leuven. Kim stond zelf tien jaar voor de klas als leraar Nederlands en Duits. Ze trekt regelmatig naar scholen om kinderen warm te maken voor mooie boeken en verhalen. Op de Netwerkdag laat de schrijfster je proeven van verschillende van haar klasvertellingen.

10.15 uur 

Voorleesweek: voorleesrituelen, boekenaanbod (Tine Kuypers, Iedereen Leest)

De jaarlijkse Voorleesweek loopt van 16 tot 24 november en staat in het teken van ‘voorleesrituelen’. Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zet Iedereen Leest het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Scholen worden opgeroepen om deel te nemen.  In deze sessie vertellen we meer over de mooiste recente voorleesboeken en verkennen we samen mogelijke voorleesrituelen in de klas.

10.45 uur   Koffiepauze + verplaatsen naar sessie
11.00 uur 

Opsplitsing groep A (scholentraject) – B (leden netwerk)

 

Sessie groep A: Uitwisseling traject leesomgeving op school Grote zaal (Tania Van Acker & Margot Van Dingenen, Iedereen Leest)

De scholen die hebben deelgenomen aan het traject gaan gedurende twee uur uitwisselen over wat er tot nu toe gebeurd is op klas- en schoolniveau en hoe het verder gaat. We staan zowel stil bij het tot leven brengen van boeken in de klas, als ook binnen het schoolteam.

 

Sessie groep B: 2 keuzesessies

Keuze 1: Kinder- en Jeugdjury  voor gevorderden (Griet Loix, Iedereen Leest)  + rondleiding bibliotheek Mechelen Klein of Groot lokaal

Eerst is er aandacht voor het nieuwe KJV-jaar en de verse lading boeken!

Nadien volgt een rondleiding doorheen de spiksplinternieuwe bibliotheek. Die is zopas verhuisd naar een fantastisch gerenoveerd kloosterpand. De gids neemt je mee doorheen het prachtige gebouw en de bib zelf. Er is natuurlijk extra aandacht voor de collectie kinder- en jeugdliteratuur en voor de scholenwerking.

Keuze 2: Vertelplezier en voorleestechnieken in een notendop (interactieve sessie met opdracht, Connie Tielemans, max. 20 personen) Klein of Groot lokaal

In deze interactieve workshop brengen de deelnemers in groep een verhaal tot leven. We staan stil bij het creëren van de juiste sfeer voor een verhaal of sprookje en verdiepen ons in verteltechnieken, om op een ontspannen manier te vertellen en  de interactie met de kinderen te bevorderen. Connie heeft ook een boekenkoffer mee met tal van mooie verhalen ter inspiratie.

12.45 uur     Broodjeslunch

13.30 uur

14.20 uur

Keuzesessies

Sessie 1: Kinder- en Jeugdjury voor beginners (Griet Loix, Iedereen Leest) Grote zaal

Wil je graag in jouw school of in jouw klas een leesjury opstarten?  Dan kan je deelnemen aan de Kinder- en Jeugdjury, de grootste leesclub van kinderen tussen 4 en 16 jaar. Er zijn leesgroepjes in bibliotheken maar ook op scholen, samen goed voor een 10.000 jonge lezers. Coördinator Griet Loix maakt geïnteresseerden wegwijs in de aanpak, hoe deel te nemen en wat zo’n leesclub op school/in de klas aan voordelen biedt.

Sessie 2: Werken met de kamishibai (Inge Umans) Klein lokaal

Leesbevorderaar Inge Umans is auteur van het boek ‘Aan de slag met Kamishibai’. Dit van oorsprong Japanse verteltheater kan in de klas en in de bib worden ingezet. Het is de ideale combinatie tussen voorlezen en theater dat kinderen via vertelplaten meeneemt in een verhaal. Inge vertelt meer over hoe je aan de slag kan, waar je verhalen vindt en ze verwent haar toehoorders ook met een verhaal.

Sessie 3Boeken die kinderen uitdagen om te kijken, te lezen, te beleven. Een sessie waarin bijzondere boeken de hoofdrol spelen  

(leesbevorderingsactiviteit, Connie Tielemans) Groot lokaal

Of je nu voorleest aan baby's, peuters, kleuters, oudere kinderen, soms heb je het gevoel dat je moet toveren om de aandacht te trekken.  Er zijn boeken die net dat ietsje meer hebben om kinderen, maar evengoed volwassenen te verwonderen. Je kan die magische boeken ontdekken tijdens deze sessie.

14.30 uur 

15.20 uur

Keuzesessies

Sessie 1: Werken met de kamishibai (herhaling) Klein lokaal

Leesbevorderaar Inge Umans is auteur van het boek ‘Aan de slag met Kamishibai’. Dit van oorsprong Japanse verteltheater kan in de klas en in de bib worden ingezet. Het is de ideale combinatie tussen voorlezen en theater dat kinderen via vertelplaten meeneemt in een verhaal. Inge vertelt meer over hoe je aan de slag kan, waar je verhalen vindt en ze verwent haar toehoorders ook met een verhaal.

Sessie 2: Klaar om een dynamoPROJECT in te dienen? De Jeugdboekenmaand 2020 ‘thema Kunst’ is de perfecte aanleiding!  (Raf Schevenels, CANON Cultuurcel en Margot Van Dingenen, Iedereen Leest) Groot lokaal

Heb je al eens gehoord van een dynamoPROJECT? Wist je dat je subsidies kan krijgen om op school een culturele-literaire activiteit op poten te zetten? Raf vertelt je er alles over. Margot geeft jullie in primeur al wat informatie over de Jeugdboekenmaand van 2020, thema Kunst, en geeft tips om hieraan een dynamoPROJECT op te hangen.

          Sessie 3: Rondleiding bibliotheek Mechelen (herhaling)

15.30 uur

15.45 uur

EINDE + mogelijkheid tot vragen stellen rond traject / Dynamo in plenaire zaal

Inschrijven

Inschrijven kan t.e.m. donderdag 3 oktober 2019.

We gebruiken jouw gegevens enkel om contact met je op te nemen voor deze netwerkdag. Jouw gegevens zijn enkel raadpleegbaar door de organisatoren: CANON Cultuurcel en Iedereen Leest. We delen je gegevens niet met derden. Na het evenement nodigen we je vrijblijvend uit voor de volgende netwerkdag. Daarna verwijderen we jouw gegevens.

Persoonlijke gegevens
Ben je boekenjuf of boekenmeester?
In welk onderwijstype werk je?
In welk onderwijsniveau werk je?
In welke graad werk je?
Werk je op een school die het traject 'werken aan een leesomgeving' van Iedereen Leest volgt?
Gegevens van je school
Opmerkingen of vragen?