84 scholen werken samen met academies
84 scholen uit heel Vlaanderen gaan vanaf 1 september samenwerken met een academie. Dat is een win-win-win: de scholen verbeteren hun kunst- en cultuuronderwijs, de academies leren van de scholen en de leerlingen krijgen lessen die nog creatiever en verrassender zijn. Kinderen en jongeren met artistiek talent kunnen dankzij de samenwerkingen ook sneller de weg vinden naar het deeltijds kunstonderwijs.
'Vlaanderen geeft de scholen en academies extra middelen om deze samenwerkingen mogelijk te maken. Het kan de onderwijskwaliteit in zowel de scholen als de academies versterken.'
Kunst- en cultuuronderwijs naar een hoger niveau
Scholen en academies liggen in veel gevallen vlakbij elkaar of ze delen dezelfde gebouwen, maar ze werken nog niet altijd samen. Vlaanderen stimuleert daarom via het programma ‘Kunstkuur’ scholen van het basis-, secundair en hoger onderwijs om samen te werken met instellingen van het deeltijds kunstonderwijs. Zo kan het kunst- en cultuuronderwijs op school naar een nog hoger niveau getild worden, kunnen de academies hun voordeel doen met de expertise van de schoolteams en krijgen leerlingen lessen die nog creatiever en verrassender zijn. Kinderen en jongeren met artistiek talent kunnen dankzij deze samenwerkingen ook sneller de weg vinden naar een academie, ook als ze uit een kansarm gezin komen en minder makkelijk in contact komen met het deeltijds kunstkunstonderwijs.
84 scholen van het basis-, secundair en hoger onderwijs gaan vanaf 1 september voor een periode van 3 jaar samenwerken met een academie. Samen met de scholen die een samenwerking zijn gestart in 2020 en 2021 komt het totaal zo op 269 samenwerkingsverbanden verspreid over heel Vlaanderen. De Vlaamse Overheid voorziet extra lestijden en financiële ondersteuning om de samenwerkingen te faciliteren.
'Scholen en academies hebben elk veel expertise: ze kunnen elkaar versterken. Al deze samenwerkingen zijn ontstaan op het terrein. Het gaat om initiatieven van enthousiaste leerkrachten en directies. Dat geven we graag een duwtje in de rug.'
Variatie in de invulling
Er is veel variatie in de samenwerkingen. In Dendermonde werken Gemeentelijke Basisschool De Toverboon, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en de plaatselijke bibliotheek samen rond muziek en lezen, zodat kinderen tegelijk hun muzikaal gehoor én hun taalvaardigheid aanscherpen. In Oostende slaat Scholengroep Petrus & Paulus de handen in elkaar met het Conservatorium aan Zee om het onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN) te verrijken met muzische vorming: de leerlingen zullen onder meer een ‘luisterdagboek’ bijhouden. In Gent laat het Sint-Lievenscollege met hulp van de Sint-Lucasacademie scholieren verbanden leggen tussen diverse vakken door middel van beelden.
Scholen en academies hebben elk veel expertise: ze kunnen elkaar versterken. Al deze samenwerkingen zijn ontstaan op het terrein. Het gaat om initiatieven van enthousiaste leerkrachten en directies. Dat geven we graag een duwtje in de rug.
- Kunstkuur
- Kunstkuur
