Boekentips om je warm te houden

Geen zin om buiten te komen nu het zo koud is? Wij ook niet! Liever zitten we lekker warm in de zetel met een goed boek! Ontdek daarvoor onze tips voor het kleuter- en basisonderwijs!

Boekenjuf Bieke Verlinden uit het Netwerk Lezen op School verzamelde voor ons deze warme verhalen om je gezelschap te houden tijdens de koude dagen. 

Veel leesplezier!

10+

Winterhuis Hotel

Ben Guterson


Wij zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar het Winterhuis Hotel.

Bij de achterdeur vindt Elizabeth dit briefje, met in een plastic tas één set schone kleren en wat kleingeld. Een drie weken durende kerstvakantie lang valt Elizabeth van de ene verbazing in de andere!

8+

Kan Dr. Proktor Kerstmis redden?

Jo Nesbo


De verschrikkelijke zakenman Thrane heeft de rechten van Kerstmis gekocht.

Wat als niemand het feest meer mag vieren zonder eerst voor meer dan tienduizend kronen cadeautjes in een van zijn warenhuizen te hebben gekocht?

Dat klinkt als een taak voor Doktor Prokto, met de hulp van Bulle en Lise!

Een kolderiek, spannend en vrolijk boek, geïllustreerd door de onovertroffen Proktor-illustrator Georgien Overwater.

8+

Wilde dieren in de sneeuw

Marja Baeten en WNF


Dit prentenboek over dieren combineert feiten en fictie op een bijzondere wijze.

Maak kennis met de leukste wilde dieren in de sneeuw.

Na elk voorleesverhaal met illustraties beland je op een dubbele pagina met foto’s en weetjes.

Zo leer je de dieren echt kennen.

5+

Nops – Winterpret

Rosemarie de Vos, Evelyn Mertens


Ooievaar vergeet naar het warme Zuiden te trekken. Nops en Nora proberen hem te overtuigen dat sneeuw ook leuk kan zijn. Zal het hen lukken?

5+

Stille nacht

Frank Flöthmann


Wat geef je een kind dat de hele wereld in zijn hand houdt? En houdt zijn stiefvader ook nog van de zoon van God wanneer hij niet in hemelse rust wil slapen? Met veel humor en liefde voor detail – en zonder woorden – geeft Frank Flöthmann antwoord op deze en andere vragen over het beroemdste patchwork-gezin ter wereld. Zijn boek over het kerstverhaal behoort tot de hoogtepunten van de stille strips.

De Stille nacht is nog nooit zo stil geweest – en zo mooi.

4+

Boelies kerstplan

Mathilde Stein


Is de Kerstman biggetje Boelie helemaal is vergeten, nu die in het bos woont? Boelie bedenkt een heel bijzonder kerstplan waardoor de Kerstman hem wel móét zien. En het werkt! Alleen ... wat moet Boelie nu met een kapotte slee, vermiste pakjes en een Kerstman die helemaal van slag is? Eén ding is zeker: het wordt een Kerstmis om nooit te vergeten!

10+

Liefde is niet voor lafaards

Ulf Stark


Het is oorlog en de koudste winter sinds tijden. Freds vader is naar de Zweedse grens gestuurd om die te bewaken tegen de Duitsers. Fred mist zijn vader, want aan wie kan hij nu zijn geheimen kwijt? Dat hij verliefd is op Elsa, bijvoorbeeld, een stoer roodharig meisje. Gelukkig heeft Fred zijn beste vriend Oskar. Samen hebben ze zo’n hekel aan de oorlog en aan die idioot-met-zijn-snor dat ze een Hitlersnorretje op het menselijk skelet in school tekenen. Maar daar is het schoolhoofd niet bepaald blij mee …

Wat een kerst wordt het voor Fred en zijn mama!

4+

Kerstmis met Boer Boris

Ted van Lieshout


Samen met Berend en Sam heeft Boer Boris een joekel van een kerstboom uitgegraven in het bos. De boom staat mooi versierd buiten op het erf en alle dieren komen kijken. Behalve het oude varken … Dat blijkt van ouderdom stilletjes te zijn gestorven. Boris organiseert een mooie begrafenis in het bos. En als ze terugkomen in de stal krijgt kerst toch nog een mooi staartje … 

Een mooi en ontroerend boekje over leven en dood.

5+

Teckel Tokkel viert kerst

Ilse De Keyzer


Het is bijna Kerstmis. Basiel droomt van een witte kerst, want zijn teckel, Tokkel, heeft nog nooit sneeuw gezien. Wat met die héél ondeugende hond als Basiek de kerstboom helpt versieren of  sneeuwpoppen maakt?

En de cadeautjes? Om nog maar te zwijgen over visite!

Een grappig en ondeugend boek vol warme voorleesverhaaltjes voor kindjes die een hondje hebben of er eentje willen.

3+

Heksje Mimi viert Kerstmis

Kathleen Amant


Het is Kerstmis. Heksje Mimi wil een kerstboom. Een grote, met lichtjes en ballen. Ze vindt er een, maar die is veel te groot. Hoe diep ze ook graaft, de boom blijft stevig in de grond staan.

Een vrolijk verhaal over Kerstmis en vriendschap.

4+

Mannetje Tak

Julia Donaldson


Een heerlijk spannend voorleesverhaal over hoe een wandelende takkenvader, tegen zijn wil, steeds verder van huis raakt en via een hond, een rivier, een vogelnest, een open haard en nog vele andere tussenstations (want iedereen kan wel een stevige tak gebruiken), uiteindelijk weer veilig thuiskomt bij Vrouwtje Tak en zijn drie Twijgjes.

Speciale kersteditie om extra in de feestelijke stemming te komen!

8+

De Kerstmisaurus

Tom Fletcher


Willem Tuffer is een 10-jarig jongetje en helemaal gek van dino’s. Op school heeft hij het niet altijd makkelijk: het nieuwe meisje in de klas, Brenda Kwel, doet er alles aan om hem het leven zuur te maken. En oh ja, hij zit ook nog in een rolstoel. Willem heeft 1 wens: een dino als kerstcadeau

De Kerstmisaurus is een hartverwarmend verhaal over Willem Tuffer, zijn kerstgekke vader en zijn dino. Op kerstavond begint er een magisch avontuur, vol vriendschap, familie en alles wat met kerst te maken heeft! Dit vrolijke verhaal is fantasierijk, prachtig geïllustreerd en een echte aanrader voor de feestdagen!

5+

De kleine koning

Jan De Leeuw


Het eerste prentenboek door Jan De Leeuw is een nieuw sprookje over een prins die al zijn wonderen weggeeft.

Op een nacht verschijnt er een ster boven Suthi, het land van de Kleine Wonderen. De ster leidt naar een machtige koning. Prins Sevi besluit de ster te volgen. Maar hij is niet de enige…

Een wonderlijk winterverhaal met een vleugje magie en humor, over geven en krijgen.

Met feestelijke tekeningen van bekroond illustrator Mattias De Leeuw.

4+

Hier gebeurt het

Kristien Dieltiens


'Hier kan ik niet blijven,' zegt Schaap. 'Ik moet weg.' Ze duwt het hek van de weide open. 'Wij gaan mee,' zegt Ram, 'zodat je niet verdwaalt.' Samen met Ram, Os, Kip en Vogel vertrekt Schaap. Waarheen dat weet ze niet. De dieren volgen een lichtje tot aan een grote stal. En daar gebeurt het ...

Sfeervol kerstverhaal met dromerige illustraties in pasteltinten.

5+

De kestdag van Jimmy Bjin

Flip Kowlier


Geschreven in het West-Vlaams, met gratis audio-cd - Suzan T’Hooft

Het eerste prentenboek in het West-Vlaams, van de hand van Flip Kowlier! Op de cd kun je het verhaal (gelukkig) in dit sappige dialect beluisteren.

Jimmy Bjin is een slagerszoon. Zijn leven speelt zich af in en rond de toog van de slagerij. Spelen doet hij met wat hij daar vindt. Op een dag moet Jimmy naar school. De kinderen vertellen over hun speelgoed. ‘Waar halen jullie die dingen?’ vraagt Jimmy. ‘Die liggen onder de kerstboom!’ Dat wil Jimmy ook!

9+

De lantaarnaansteker

Aline Sax


Elke avond, als het donker wordt, steekt de lantaarnaansteker de lichten aan. Zo laat hij een spoor van licht na. Hij kijkt bij iedereen naar binnen. Hij ziet de jonge vrouw die alleen is, de vreemdeling die niemand begrijpt, het meisje dat wacht op haar papa, het oude koppel zonder kind … De lantaarnaansteker bedenkt een plan dat licht brengt in donkere harten.

Een hartverwarmend verhaal over hoe mensen elkaar vinden in de stad.

 
Thema
  • literatuur en leesplezier
Een vrouw die een boek en een warme tas vasthoudt