Cultuurhuizen brengen aanbod naar je virtueel klaslokaal

Nu je met je klas geen museum meer kan bezoeken, geen schoolvoorstelling kan bijwonen of een workshop naar je klas kan halen, komen cultuurhuizen met originele oplossingen.

Online voorstellingen streamen, challenges rond kunst en virtueel door musea struinen, het kan allemaal. Er valt nog heel wat cultuur op te doen, zonder aanschuiven, zonder drukte.

We maken een selectie van het online aanbod voor de podiumkunsten.

Theater en dans

 1. Voorstellingen van theater FroeFroe herbekijken

FroeFroe maakt theater voor kinderen, jongeren en volwassen. Met deze speciale tijden stelt FroeFroe alle recente voorstellingen (Vimeo - wachtwoord froefroe) en een hele hoop oude voorstellingen (YouTube) integraal online. Check eerst even de leeftijd op de website. Er zijn ook lesmappen beschikbaar.

 1. Naar het tuinatelier of de verffabriek van Beeldsmederij De Maan

De integrale voorstelling de Tuin van de walvis en Bonte nacht van Beeldsmederij De Maan zijn beschikbaar. En weet je wat helemaal leuk is? Aansluitend zijn er heel wat ideetjes om binnen en buiten creatief aan de slag te gaan in een eigen atelier.

 1. Reis mee met Odysseus van KVS

Drie jaar terug bracht de KVS de hele Odyssee op scene, in een gloednieuwe bekroonde vertaling van dichter Patrick Lateur. Vandaag delen ze per dag een zang, 24 dagen lang, evenveel als letters in het Griekse alfabet.

 1. Breng de stoelendans van Rosas/fABULEUS weer tot leven

Ook in quarantaine kan gedanst worden. Dus waarom niet eens een eigen versie van Rosas danst Rosas maken? Op rosasdanstrosas.be staan vier filmpjes waarin Anne Teresa De Keersmaeker en Samantha van Wissen stap voor stap de verschillende bewegingen van de ‘stoelenscène’ uitleggen. Alles wat je nodig hebt is jezelf en een stoel. Het project dateert al van 2013, toen wou fABULEUS hedendaagse dans tot bij een groot publiek brengen. Dat doen ze nu over. Eigen YouTube-filmpjes kunnen gedeeld worden via de website van het gezelschap.

 1. MartHa!tentatief brengt verhalen van gewone mensen uit de stad.

Tot begin april (al zeker) zijn alle voorstellingen van MartHa!tentatief afgelast. Geen nood, in tussentijd kan je de MartHa!podcasts thuis beluisteren. Tijdens Waargebeurd vertellen mensen een verhaal dat ze zelf hebben meegemaakt. Dat kan een groot verhaal zijn over de dood van iemands moeder, maar ook een klein verhaal over een muis in de keuken. De meeste vertellers hebben nog nooit op een podium gestaan. Soms vertellen mensen al hakkelend en stotterend, soms enthousiast. Dat is allemaal goed. Want bij Waargebeurd gaat het er niet om hoe goed je een verhaal vertelt, het gaat er om dat je het achterste van je tong laat zien. In Hoge Weg speelt Evelien Bosmans een activiste die de bewoners van een woontoren aanspreekt over een nieuw stadspark.

 1. Het aanbod van De Kopergietery komt naar je toe.

De Kopergietery brengt voorstellingen als Karandasj (over de zoektocht naar de Russische ziel) en Oscar en mamie Rose met Joris Hessels, Sarah Vangeel en Ruth Beeckmans.

 1. Victoria Deluxe tovert je living om tot een theaterzaal

Victoria Deluxe vist een aantal pareltjes uit hun archief op. Elke week komen er twee links bij.

 1. Toneelhuis wordt Huistoneel

De makers van het Toneelhuis komen uit hun huis met verhalen, gedichten, gedachten en beelden.

 1. Vrijdag paleisdag!

Onder de noemer "Theater in uw kot!" kan je voorstellingen van hetpaleis online bekijken. Iedere vrijdag komt er een voorstelling bij. Groezel of Grijsje, het levende radijsje! (6+), Niets en invisible zijn al beschikbaar.

Muziek

 1. Zonzo Compagnie brengt muzikaal theater

Voorstellingen met muziek als uitgangspunt. Dat is Zonzo Compagnie. Ze brengen THELONIOUS en old time favourite Slumberland naar je virtueel klaslokaal.

 1. Repeteer mee met Koor en Stem voor Singing Brussels

Voor het concert Singing Brussels 2020 was er een workshop gepland in BOZAR door Koor en Stem. Door de coronamaatregelen ging de workshop online door. Repeteer samen met Paul Smit, leden van VOCES8, Apollo5 & de VOCES8 Scholars. Maak kennis met een stukje muziek voor Singing Brussels 2020!, een gratis zangfestijn in Brussel. De repetitie bestaat uit een opwarming gevolgd door het zingen van liedjes, zowel op gehoor als met partituren – voor elk wat wils!

 1. Bekijk opnames van Opera Ballet Vlaanderen

Nu door de coronacrisis geen voorstellingen kunnen plaatsvinden bij Opera Ballet Vlaanderen, zet het kunsthuis opnames van vijf producties van de voorbije seizoenen online. Het aanbod wordt later nog uitgebreid.

 1. Hoorspelen van het Geluidshuis

De komende weken kan je hoorspelen van het Geluidshuis streamen (telkens drie hoorspelen voor verschillende leeftijden, titels wijzigen elke vrijdagnamiddag)

 

Lessuggesties

 1. Dagelijks muziekmoment

Muzkido zorgt dagelijks voor een muziekmoment: een filmpje om actief mee te zingen of mee te musiceren.

 1. Archief voor Onderwijs

Het Archief voor Onderwijs heeft een schat aan beeld- en geluidsmateriaal van muziek, theater en dans. Culturele huizen, radio- en tv-zenders stellen er hun materiaal beschikbaar voor onderwijs. Tijdens deze uitzonderlijke periode kan je toegang aanvragen voor je leerlingen secundair onderwijs. Collecties over de link tussen muziek en emotie, muziekinstrumenten, dans doorheen de tijden of schimmenspel. Het aanbod is eindeloos.

 1. Thuis aan de slag met muziek?

Ontdek samen de magie van klassieke muziek, de geheimen van tekenkunst, beweeg, maak kunstwerken en wees trots op je eigen tentoonstelling. Uitgeverij Follow a Muse maakt digitale leermiddelen, waarmee alle zintuigen worden aangesproken. Het materiaal is gratis voor scholen en nu ook voor ouders.

 1. KlasCement

Op KlasCement vind je per onderwijsniveau haalbaar lesmateriaal van leerkrachten rond muzische vorming en de muzische talen bij afstandsonderwijs.

 1. Iedereen Klassiek

Sander De Keere neemt in Iedereen Klassiek op Klara zijn publiek mee naar de wondere wereld van de klassieke muziek. Nu vertelt hij vanuit zijn muziekkamer over klassieke muziekstukken die voor gezelschap kunnen zorgen. En voorzien van lestips. Met filmpjes als “Wat doet een dirigent?” of “Waarom zijn De 4 Seizoenen van Vivaldi zo beroemd?” brengt hij klassieke muziek laagdrempelig je virtueel klaslokaal binnen.

 1. #BRONKStips & tricks om zelf met theater aan de slag te gaan.

Voel je de inspiratie opborrelen en wil je zelf personages en verhalen creëren? BRONKS post regelmatig tips & opdrachten waarmee je zelf aan de slag kan. Ze vullen de #BRONKSinhuis voorstellingen aan. Als jij niet naar BRONKS kan komen, komen BRONKS wel bij jou thuis!

 1. hetpaleis brengt kant-en-klare opdrachten bij fragmenten uit voorstellingen

hetpaleis ontwikkelde speciaal voor het afstandsonderwijs mijnpaleis.spot: een doe-platform met opdrachten per graad om kunst- en cultuurbeleving een plek te geven. De lessuggesties zitten vol verbeelding om je leerlingen de nodige zuurstof en ontlading te brengen deze dagen.

Thema
 • dans en beweging
 • drama en theater
 • geluid en muziek
Zonzo Compagnie Thelonious