Cultuurhuizen brengen aanbod naar je virtueel klaslokaal

Nu je met je klas geen museum meer kan bezoeken, geen schoolvoorstelling kan bijwonen of een workshop naar je klas kan halen, komen cultuurhuizen met originele oplossingen.

Online voorstellingen streamen, challenges rond kunst en virtueel door musea struinen, het kan allemaal. Er valt nog heel wat cultuur op te doen, zonder aanschuiven, zonder drukte.

We maken een selectie van het online aanbod voor de podiumkunsten.

Theater en dans

 1. Voorstellingen van theater FroeFroe herbekijken

FroeFroe maakt theater voor kinderen, jongeren en volwassen. Met deze speciale tijden stelt FroeFroe alle recente voorstellingen (Vimeo - wachtwoord froefroe) en een hele hoop oude voorstellingen (YouTube) integraal online. Check eerst even de leeftijd op de website. Er zijn ook lesmappen beschikbaar.

 1. Naar de verffabriek van Beeldsmederij De Maan

Beeldsmederij De Maan brengt Bonte nacht tot in jouw eigen cinemazaal en biedt opdrachten in het groot virtueel verfatelier.

 1. Reis mee met Odysseus van KVS

Drie jaar terug bracht de KVS de hele Odyssee op scene, in een gloednieuwe bekroonde vertaling van dichter Patrick Lateur. Vandaag delen ze per dag een zang, 24 dagen lang, evenveel als letters in het Griekse alfabet.

 1. Breng de stoelendans van Rosas/fABULEUS weer tot leven

Ook in quarantaine kan gedanst worden. Dus waarom niet eens een eigen versie van Rosas danst Rosas maken? Op rosasdanstrosas.be staan vier filmpjes waarin Anne Teresa De Keersmaeker en Samantha van Wissen stap voor stap de verschillende bewegingen van de ‘stoelenscène’ uitleggen. Alles wat je nodig hebt is jezelf en een stoel. Het project dateert al van 2013, toen wou fABULEUS hedendaagse dans tot bij een groot publiek brengen. Dat doen ze nu over. Eigen YouTube-filmpjes kunnen gedeeld worden via de website van het gezelschap.

 1. MartHa!tentatief brengt verhalen van gewone mensen uit de stad.

Een aantal voorstellingen van MartHa!tentatief kan je via de MartHa!podcasts thuis beluisteren. Tijdens Waargebeurd vertellen mensen een verhaal dat ze zelf hebben meegemaakt. Dat kan een groot verhaal zijn over de dood van iemands moeder, maar ook een klein verhaal over een muis in de keuken. De meeste vertellers hebben nog nooit op een podium gestaan. Soms vertellen mensen al hakkelend en stotterend, soms enthousiast. Dat is allemaal goed. Want bij Waargebeurd gaat het er niet om hoe goed je een verhaal vertelt, het gaat er om dat je het achterste van je tong laat zien. In Hoge Weg speelt Evelien Bosmans een activiste die de bewoners van een woontoren aanspreekt over een nieuw stadspark. Sinds kort kan je online de audioversie van Klein Jowanneke Gaat dood en Lulletje beluisteren via je favoriete podcastapps.

 1. Het aanbod van De Kopergietery komt naar je toe.

De Kopergietery brengt voorstellingen als Karandasj (over de zoektocht naar de Russische ziel), Eerste sneeuw en Oscar en mamie Rose met Joris Hessels, Sarah Vangeel en Ruth Beeckmans.

 1. Victoria Deluxe tovert je living om tot een theaterzaal

Victoria Deluxe vist een aantal pareltjes uit hun archief op en tovert je living om tot een theaterzaal. Intussen kan je 7 fragmenten bekijken.

 1. Toneelhuis wordt Huistoneel

De makers van het Toneelhuis komen uit hun huis met verhalen, gedichten, gedachten en beelden.

 1. Vrijdag paleisdag!

Onder de noemer "Theater in uw kot!" kan je voorstellingen van hetpaleis online bekijken. Iedere vrijdag komt er een voorstelling bij. Groezel of Grijsje, het levende radijsje! (6+), Niets en invisible zijn al beschikbaar.

 1. Fabuleus zet voorstellingen online

Ook dansgezelschap fABULEUS gooide zijn voorstellingen online, en elke week komen er nog bij. De voorstellingen worden gemaakt voor en met jongeren, en zijn net daarom zo indrukwekkend.

 1. NT Gent on tape

NT Gent stelt een aantal voorstellingen uit hun archief online beschikbaar.

Muziek

 1. Zonzo Compagnie brengt muzikaal theater

Voorstellingen met muziek als uitgangspunt. Dat is Zonzo Compagnie. Ze brengen THELONIOUS en old time favourite Slumberland naar je virtueel klaslokaal.

 1. Online Workshops zang met Koor en Stem voor Singing Brussels

Voor het concert Singing Brussels 2020 organiseerde Koor en Stem online workshops in BOZAR. Heb je deze zangdag gemist? Volg hier de workshops, waaronder beatbox, Afrikaanse en Aboriginal liedjes en zang. Ze zijn voor iedereen toegankelijk, voor alle leeftijden en niveaus. Zing en laat je stem horen!

 1. Bekijk opnames van Opera Ballet Vlaanderen

Nu door de coronacrisis geen voorstellingen kunnen plaatsvinden bij Opera Ballet Vlaanderen, zet het kunsthuis opnames van vijf producties van de voorbije seizoenen online. Het aanbod wordt later nog uitgebreid.

 1. Hoorspelen van het Geluidshuis

De komende weken kan je hoorspelen van het Geluidshuis streamen (telkens drie hoorspelen voor verschillende leeftijden, titels wijzigen elke vrijdagnamiddag)

 1. Dagelijks 'Caress'-concert in Concertgebouw Brugge

Elke dag tijdens de culturele lockdown bracht Daan Vandewalle een mini pianoconcert in zijn Caresspoject, vanuit Concertgebouw Brugge.. Handen schudden geen handen meer, handen strelen geen gezichten meer, maar handen raken nog steeds de piano.

 

Lessuggesties

 1. Dagelijks muziekmoment

Muzkido zorgt dagelijks voor een muziekmoment: een filmpje om actief mee te zingen of mee te musiceren.

 1. Archief voor Onderwijs

Het Archief voor Onderwijs heeft een schat aan beeld- en geluidsmateriaal van muziek, theater en dans. Culturele huizen, radio- en tv-zenders stellen er hun materiaal beschikbaar voor onderwijs. Tijdens deze uitzonderlijke periode kan je toegang aanvragen voor je leerlingen secundair onderwijs. Collecties over de link tussen muziek en emotie, muziekinstrumenten, dans doorheen de tijden of schimmenspel. Het aanbod is eindeloos.

 1. Thuis aan de slag met muziek?

Ontdek samen de magie van klassieke muziek, de geheimen van tekenkunst, beweeg, maak kunstwerken en wees trots op je eigen tentoonstelling. Uitgeverij Follow a Muse maakt digitale leermiddelen, waarmee alle zintuigen worden aangesproken. Het materiaal is gratis voor scholen en nu ook voor ouders.

 1. KlasCement

Op KlasCement vind je per onderwijsniveau haalbaar lesmateriaal van leerkrachten rond muzische vorming en de muzische talen bij afstandsonderwijs.

 1. Iedereen Klassiek

Sander De Keere neemt in Iedereen Klassiek op Klara zijn publiek mee naar de wondere wereld van de klassieke muziek. Nu vertelt hij vanuit zijn muziekkamer over klassieke muziekstukken die voor gezelschap kunnen zorgen. En voorzien van lestips. Met filmpjes als “Wat doet een dirigent?” of “Waarom zijn De 4 Seizoenen van Vivaldi zo beroemd?” brengt hij klassieke muziek laagdrempelig je virtueel klaslokaal binnen.

 1. #BRONKStips & tricks om zelf met theater aan de slag te gaan.

Voel je de inspiratie opborrelen en wil je zelf personages en verhalen creëren? BRONKS post regelmatig tips & opdrachten waarmee je zelf aan de slag kan. Ze vullen de #BRONKSinhuis voorstellingen aan. Als jij niet naar BRONKS kan komen, komen BRONKS wel bij jou thuis!

 1. hetpaleis brengt kant-en-klare opdrachten bij fragmenten uit voorstellingen

hetpaleis ontwikkelde speciaal voor het afstandsonderwijs mijnpaleis.spot: een doe-platform met opdrachten per graad om kunst- en cultuurbeleving een plek te geven. De lessuggesties zitten vol verbeelding met links naar de leerdoelen en het kader lager onderwijs en secundair onderwijs .

 1. Start to listen zet de oren op scherp

START TO LISTEN van Aifoon en Matrix was al een toolbox om leerlingen aandachtig te laten luisteren. In tijden van afstandsonderwijs kan je fragmenten naar je leerlingen doorsturen en hen uitdagen om hun associaties te delen in een vrije tekst, tekening, foto's of collage, dans of beweging die ze filmen ...

 1. Educatief aanbod op de VRT

In deze coronaperiode zet de VRT volop in op een extra educatief aanbod, op vraag van het kunstonderwijs. Zo is er het literaire reisprogramma Paper trails en een selectie van de sterkste afleveringen van Iets met boeken, van het taalprogramma Man over woord en van Goudvis, dat topkunstenaars portretteert. Uitschieter in het aanbod is de reeks Enkele klassiekers van Jef Cornelis.

Thema
 • dans en beweging
 • drama en theater
 • geluid en muziek
Zonzo Compagnie Thelonious