De Sneeuwman

De Sneeuwman is een schitterend verhaal over vriendschap en verwondering. Het is een uniek prentenboek zonder tekst dat kinderen en volwassenen al meer dan 40 jaar lang boeit. Het blijft een favoriet en is niet meer los te denken van de tijd rond Kerst.

Het boek

Het gebeurt allemaal ergens in een klein dorpje in de Engelse Highlands. ’s Ochtends ligt het hele landschap bedekt met een dik pak sneeuw en Simon beslist om een sneeuwman te maken. De sneeuwman wordt verteld door middel van plaatjes en legt met de dromerige beelden de onschuld en verwondering van de kindertijd vast. Er ontstaat een ontroerend verhaal over vriendschap tussen een kleine jongen en de sneeuwman die hij heeft gemaakt.

Een film

Het boek werd ook verfilmd. De muziek en de prachtige beelden voeren je mee naar een andere wereld. Een wereld van verwondering, dromen en vriendschap. Een vertrekpunt om in de klas de koude winterdagen warmer maken!

Een nieuw boek

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het woordenloze prentenboek schreef auteur Michael Morpurgo tekst bij de prenten uit het boek: Het verhaal van de Sneeuwman. 

Boekenjuf Joke Duyols besprak dit boek op Hebban.nl: 'Na het bekijken van de kortfilm gaf ik een les over symmetrie. Daarmee gingen we muzisch aan de slag. Nadien las ik een stuk voor uit het nieuwe boek. Daardoor waren de leerlingen achteraf zeer gemotiveerd om het boek te lezen, ook al is het een dikkerdje, wat meestal veel kinderen afschrikt.' 

Het boek bevat op het einde enkele bijlagen zoals informatie over kersttradities wereldwijd. Erg bruikbaar om tijdens een les wereldoriëntatie de gebruiken van verschillende culturen te verkennen en vergelijken met de eigen tradities. Je leert er ook de perfecte sneeuwman maken!

Thema
  • literatuur en leesmotivatie
Knuffel tussen Simon en de Sneeuwman Boekcover van 'Het Verhaal van de Sneeuwman' van auteur Michiel Morpurgo. Op de cover staan Simon en de Sneeuwman en de tekst 'Een nieuw vertelling geïnspireerd op het originele verhaal van Raymond Briggs. Met illustraties van Robin Shaw'.