En de winnaar is ... de Beste Boekenjuf 2017

Ze is bekend! De titel van Beste Boekenjuf/meester 2017 gaat naar Els Van der Perre, zorgjuf en boekenjuf op Regina Assumpta in Anderlecht.

Bij Els Van der Perre starten alle kinderen van de lagere school met twee jaar taalachterstand. Vijf jaar geleden zaten de juffen met de handen in het haar. Leren lezen in het eerste leerjaar lukte voor sommige kinderen niet. De leerkrachten staken de koppen bij elkaar om lezen leuker en makkelijker te maken. ‘Ons heel team verdient de prijs, iedereen werkt even gedreven mee aan het boekenproject’, vertelt juf Els.

 

Waardering

De prijs voor de Beste Boekenjuf/meester wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. Eén boekenjuf of -meester wint de hoofdprijs van 100 boeken, de andere genomineerden gaan met een groot boekenpakket naar huis.

141 boekenjuffen en -meesters werden aangemeld door leerlingen, ouders en collega’s. Op basis van de motivaties van de inzendingen koos de jury bij een eerste selectie acht scholen uit. Zij kregen een werkbezoek waarin ze hun activiteiten konden toelichten. Uit deze groep kwamen vier winnaars.

  

Slotfeest

Woordkunstenares Maud Vanhauwaert en muzikant Tom Kestens vierden de 4 winnaars tijdens het slotfeest met stapels boeken, originele doe-opdrachten, verrassende muziek en veel blije gezichten …

In cultuurcentrum Deurne kreeg de Beste Boekenjuf Els een pakket met maar liefst 100 boeken. De drie andere winnaars kregen eveneens een mooie selectie boeken:

  • Karen Peeters - Basisschool Vincentius (Essen-Horendonk)
  • Peggy Cornelis - de Balderschool (Berlaar)
  • Kurt De Belder - Sint-Eduardus (Schoten)

De boeken voor de winnaars worden geschonken door uitgeverijen Ballon Media, Clavis, De Eenhoorn, Deltas (ZNU), De Vries-Brouwers, Het Geluidshuis, Kapitein Winokio, Van Halewyck (Pelckmans), WPG en Zwijsen.

 

Publicatie over lespraktijk

CANON Cultuurcel stelt een magazine samen waarin heel wat tips en inspiratie worden gebundeld vanuit de lespraktijk van de boekenjuffen en -meesters in de klas. De hoofdvestiging van iedere basisschool ontvangt begin volgend schooljaar een exemplaar in de bus.

De vorige edities van het Beste Boekenjuf/meester-magazine kan je online inkijken en bestellen.

 

Organisatie

De Beste Boekenjuf/meester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en wordt georganiseerd door GAU (Groep Algemene Uitgevers) en CANON Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be, Klasse en cultuurcentrum Deurne.

Thema
  • literatuur en leesplezier
  • poëzie
  • taal(bevordering) en taalstimulatie
 Els Van der Perre wint Beste Boekenjuf 2017