Film en beeld in afstandsonderwijs

Wil je je leerlingen iets anders aanbieden dan Netflix en laten zien wat de alternatieven zijn? Wil je hen bedreven maken in de wetten van de film en de beeldtaal? Bekijk het aanbod.

Beeld en film zijn niet meer weg te denken in deze tijden. Filmorganisaties brengen de cinema gewoon thuis. Gratis of met een kleine bijdrage. Anderen geven tools hoe naar beelden te kijken en tips om zelf filmmateriaal te maken.

Film online

 1. Cinema Zed laat filmfans niet in de steek

  Met 'ZED vanuit je zetel' kan je een reeks films uit het ZED-programma bekijken. Voor nieuwe titels betaal je 8 euro, oudere titels kosten 4 euro. Voor dit bedrag kan je een film 48 uur lang ongelimiteerd bekijken.


 2. Lumière Cinema laat je languit in je zetel kijken.

  De komende weken je woonkamer omtoveren tot een knusse cinemazaal? Lumière Cinema biedt films aan die eigenlijk nu in de bioscopen hadden moeten draaien.


 3. Filem'on

  Filem’on dat is het Filmfestival voor Jong Publiek van woensdag 28 oktober tot en met vrijdag 30 oktober 2020. Met een mix van kortfilms, langspeelfilms en documentaires voor leerlingen uit de kleuter, lagere én middelbare school. De eerste 15 kortfilms zijn nu al gratis online te bekijken. Er zijn ook eenvoudige denk, doe- en zoekopdrachten bij voor leerlingen om thuis mee aan de slag te gaan.

Lessuggesties

 1. Lessen in beeldtaal

  Laat iemand film kijken en hij is voor even zoet. Leer iemand film kijken en hij is een leven lang zoet! Op Mediawijs vind je materiaal om je leerlingen visuele geletterdheid bij te brengen en met een open en kritische blik naar film en beeld te laten kijken. Met experimenten en opdrachten leggen ze je de bouwstenen uit.


 2. Archief voor Onderwijs

  Het Archief voor Onderwijs helpt je met een uitgebreid aanbod video en audio op maat van je vak en les. Zolang het Corona-noodplan loopt, krijgen ook leerlingen secundair toegang tot Het Archief voor Onderwijs. Zo kunnen leerkrachten filmpjes en geluidsfragmenten delen met hun leerlingen. Om dit materiaal kritisch te kunnen interpreteren en de beelden in hun context scherp te stellen is er de projectpagina rond Beeldgeletterdheid van Mediawijs en meemoo. Enkele Vlaamse experten tonen met beeldmateriaal hoe filmpjes je via verschillende technieken in een bepaalde richting sturen.


 3. JEF: Jeugdfilms van de hoogste plank

  JEF is dol op jeugdfilm. Op de site van JEF kan je films huren voor kinderen vanaf 3 jaar en ook voor pubers heeft JEF een aantal leuke films in petto. Zelf filmpjes maken? Spelen met allerlei apps? Het Youtube kanaal van de JEF-makers biedt tutorials. Jonge filmexperts geven tips over hoe je filmpjes maakt.


 4. Studio Rekker: leren animeren voor jong en stout

  Laat je leerlingen experimenteren met stop motion animatie.REKKER legt in enkele simpele stappen uit hoe je thuis aan de slag kan met papier, lego of andere objecten om je eigen animatiefilm in te blikken. Volg de reeks doe-het zelf-tutorials op hun YouTube kanaal, maak filmpjes en stuur resultaten naar doehetzelf@rekker.be.

Thema
 • beeld
 • film en fotografie
 • wereldburgerschap
Smartphone