Het Archief voor Onderwijs
Ben je op zoek naar nieuwe ideeën voor je lessen? Wil je aansluiten bij de beeldcultuur van je leerlingen? Op Het Archief voor Onderwijs vind je heel wat audiovisueel materiaal dat geselecteerd werd voor en door leerkrachten.
Thema’s
De thema’s geven je een overzicht van fragmenten rond een actueel onderwerp:
- In de themamap kies kleur tegen pesten ontdek je in 'Generatie K' hoe medeleerlingen op pesten reageren of discussieer je mee over pesten via sociale media. Opgelet: Enkel toegang voor leerkrachten!
- Het thema 100 jaar Groote Oorlog helpt je om aan herinneringseducatie te doen. Niet alleen de herinneringen aan WOI, maar ook de verschillende aspecten van het frontleven komen hier aan bod.
- Verkiezen je leerlingen een huis met tierlantijntjes of een sobere strakke woonst? In het thema moderne architectuur vinden liefhebbers van minimalisme zeker iets van hun gading. Van beton tot Boekentoren, je vindt hier al het (bouw)materiaal.
- Het digitale tijdperk biedt heel wat voordelen maar is ook gevaarlijk. Dankzij computers, tablets en smartphones kan iedereen overal en altijd beelden manipuleren. Het thema Beeldbewerking staat stil bij vragen als Hoe groot is het effect van deze gemanipuleerde beelden op jongeren? en Hoe kunnen wij daar het beste tegenover staan?
- Of zijn de kunstvormen videokunst en digitale fotografie meer iets voor jou?
Collecties
In de collecties vind je fragmenten gebundeld op maat van een les of lessenreeks voor een bepaald vak of onderwerp. Een collectie bevat ook achtergrondinformatie en handige lestips. Enkele actuele collecties rond poëzie:
-
Voor elk van de 51 werken van de literaire canon bestaat er een collectie met beeld- en audiomateriaal. Er is rekening gehouden met de leerplandoelen literatuur van het vak Nederlands in het secundair onderwijs.
- Popmuziek voor de massa of elke subgroep zijn genre: Slam, rijm en poëzie erop los! Ontdek ook met je leerlingen secundair onderwijs de geschiedenis van de pop.
Thema
- geluid en muziek
- herinneringseducatie
- mediawijsheid
- poëzie
- welbevinden en pesten
