Het Archief voor Onderwijs
Ben je op zoek naar nieuwe ideeën voor je lessen? Wil je aansluiten bij de beeldcultuur van je leerlingen? Op Het Archief voor Onderwijs vind je heel wat gratis audiovisueel materiaal dat geselecteerd werd voor en door leerkrachten.
Over Het Archief voor Onderwijs
Op dit online platform vind je gratis audiovisueel materiaal geselecteerd door en voor leerkrachten op basis van leerplandoelen en eindtermen. De meer dan 26.000 filmpjes en audiofragmenten van omroepen zoals VRT, maar ook culturele organisaties en andere archieven zijn meteen bruikbaar in de klas, altijd op dezelfde link en zonder storende reclame! Het Archief voor Onderwijs is een initiatief van meemoo, Vlaams instituut voor het archief.
Collecties
In de meer dan 1.000 collecties van de redactie vind je fragmenten gebundeld op maat van een les of lessenreeks voor een bepaald vak of onderwerp. Een collectie bevat ook achtergrondinformatie en handige lestips. Wat voorbeelden ter inspiratie:
● Voor elk van de werken van de (upgedate) literaire canon bestaat er een collectie met video- en audiomateriaal. Er is rekening gehouden met de leerplandoelen literatuur van het vak Nederlands in het secundair onderwijs.
● Elke schoolweek maakt de redactie Uitgeklaard-collecties rond een of meerdere actuele thema’s uit het nieuws, op maat van leerlingen uit de eerste en tweede graad secundair.
Didactische inspiratie
Het Archief voor Onderwijs volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet en biedt leerkrachten vanuit de didactiek concrete inspiratie om met video en audio aan de slag te gaan in de les. Ontdek collecties bij de sleutelcompetenties of hoe je kan lesgeven met podcasts of werken aan zoekvaardigheden bij je leerlingen.
Leerlingenruimte voor secundair
In deze veilige digitale werkruimte laat je leerlingen zelfstandig filmpjes bekijken en audio beluisteren, in de klas of thuis. Wil je ze meteen aan het werk zetten? Dan kan je hen opdrachten geven om zelf materiaal te zoeken en verzamelen in eigen collecties!
Maak snel een gratis account aan met je lerarenkaart op https://onderwijs.hetarchief.be!
- geluid en muziek
- herinneringseducatie
- mediawijsheid
- poëzie
- welbevinden en pesten
