Iene Bocken is Beste Boekenjuf 2019

Proficiat! De titel van Beste Boekenjuf 2019 gaat naar Iene Bocken. Iene is voltijds leerkracht 4de leerjaar en verantwoordelijk voor de werkgroep ‘Lezen’ op de Stedelijke Basisschool 2 in Dilsen-Stokkem

'Wie enkel traint op leestechniek verliest begrip en beleving makkelijk uit het oog. Het is belangrijk om door middel van verschillende werkvormen en activiteiten leestechniek en leesbegrip te versterken met als doel meer te kunnen genieten van teksten, verhalen, poëzie, boeken ...  Ik vind het belangrijk om kinderen een breed spectrum van boeken aan te bieden. Zo kunnen we de leerlingen een stimulerend, prikkelend en uitdagend leesklimaat aanbieden waarbij we de leesbeleving en leesinteresse aanwakkeren', zegt juf Iene.

Slotfeest zet bevlogen leerkrachten ‘in de boeken’

Boekenjuf Iene krijgt een pakket met 100 boeken. Deze hoofdprijs werd feestelijk overhandigd op het Slotfeest van De Beste Boekenjuf/meester in Cultuurcentrum Deurne

Daarnaast zijn er nog 2 andere winnaars. Zij werden beloond met een goed gevulde boekenmand, overhandigd door woordkunstenares Maud Vanhauwaert:

  • Margot Bouchery van Stedelijke Basisschool Kosmos (Antwerpen)
  • Kathleen Jeunen-Delbaere van Freinetschool de step (Beringen)

Drie genomineerden ontvangen een boekenzak voor hun klas:

  • Joke Duyols van GBS De Kei (Kapelle-op-den-Bos)
  • Bieke Verlinden van GBS De Stip (Linden)
  • Antje Triest van Het Kompas (Hoboken)

Waardering

De prijs voor de Beste Boekenmeester / Boekenjuf wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas.

70 boekenjuffen en -meesters werden aangemeld door leerlingen, ouders, collega’s. Op basis van de motivaties van de inzendingen koos de jury bij een eerste selectie zes scholen uit. Zij kregen een werkbezoek waarin ze hun activiteiten konden toelichten. Uit deze groep kwamen één winnaar en twee laureaten.

Publicatie over lespraktijk

CANON Cultuurcel maakt een magazine met de verhalen van de kandidaten en vol lestips, leestips, interviews, inspiratie en tips voor een duurzaam leesbeleid op school. Elke basisschool ontvangt begin volgend schooljaar een eigen exemplaar.  

Je kan alle edities van het Beste Boekenjuf/meester-magazine online inkijken en bestellen.

Organisatie

De Beste Boekenjuf/meester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en wordt georganiseerd door GAU (Groep Algemene Uitgevers) en CANON Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be en Cultuurcentrum Deurne.

In de pers

Thema
  • literatuur en leesmotivatie
  • taal(bevordering) en taalstimulatie
Vrouwen op podium voor boekenjuf Iene Bocken wint prijs beste boekenjuf Iene Bocken beste boekenjuf 2019