Jan Lambrechts is Beste Boekenmeester 2018

Hoera! Jan is de Boekenmeester van 2018. Jan Lambrechts praat met vuur over boeken. Als voltijds leescoördinator op basisschool Sint-Mauritius in Bilzen brengt hij lezen binnen in elke klas.

‘Ik geef de boekenmicrobe door omdat elk kind een toegangsticket verdient om de wondere wereld van letters te betreden', vertelt Jan. 'Daar kan het kind een schare van vrienden en lotgenoten ontmoeten. Boeken zijn een medicament tegen eenzaamheid. Een boek lezen over de genderproblematiek kan bijvoorbeeld voor troost en herkenning zorgen. Dat is Dafalgan voor de ziel.’

Slotfeest zet bevlogen leraren ‘in de boeken’.

De Boekenmeester krijgt een pakket met 100 boeken. Deze hoofdprijs werd feestelijk overhandigd op het Slotfeest van De Beste Boekenjuf/meester in cultuurcentrum Deurne

Daarnaast zijn er nog 2 andere winnaars. Ook zij werden beloond met een mooie boekenselectie, overhandigd door woordkunstenares Maud Vanhauwaert:

  • Ilse De Vylder - Freinetschool De vier tuinen (Oudenaarde)
  • Ilka Van Hoogenbempt - Leefschool Klavertje 4 (Nevele)

Waardering

De prijs voor de Beste Boekenmeester / Boekenjuf wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas.

Leerlingen, ouders en collega’s nomineerden 202 keer hun kandidaat-boekenjuffen en -meesters. Op basis van de motivaties van de inzendingen koos de jury na een bezoek aan de school 6 genomineerden waarvan 3 laureaten.

Publicatie over lespraktijk

CANON Cultuurcel stelt een magazine samen waarin heel wat tips en inspiratie worden gebundeld vanuit de lespraktijk van de boekenjuffen en -meesters in de klas. De hoofdvestiging van iedere basisschool ontvangt begin volgend schooljaar een exemplaar in de bus.

Je kan alle edities van het Beste Boekenjuf/meester-magazine online inkijken en bestellen.

Organisatie

De Beste Boekenjuf/meester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en wordt georganiseerd door GAU (Groep Algemene Uitgevers) en CANON Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be en cultuurcentrum Deurne.

In de pers

Thema
  • literatuur en leesmotivatie
  • taal(bevordering) en taalstimulatie
Jan Lambrechts boekenmeester van 2018 in zijn klas