Jonge dichters over de Groote Oorlog

Soms denk ik aan de doden. Deze dichtbundel is het resultaat van een vijfjarig geschiedenis- en vredesproject waar alle vijfdejaarsleerlingen van het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren aan meewerkten.

Voor het herdenken van 100 jaar Eerste Wereldoorlog bezochten de leerlingen tussen 2013 en 2018 de Westhoek. Tijdens de excursie werden ze telkens ondergedompeld in de tragiek, chaos en onmenselijkheid van de oorlog in en rondom Ieper. Ze werden actief betrokken in de herinnering aan dit conflict door hen te laten nadenken over de gruwel en zinloosheid van deze oorlog. Het bespelen van hun inlevingsvermogen bleek een ideale manier om dit te doen en de Westhoek vormde de perfecte setting. Elke lichting bezocht een variatie aan begraafplaatsen, monumenten, musea en oorlogssites.

Na elke excursie schreven de leerlingen een gedicht vanuit het standpunt van een frontsoldaat. Zo konden ze stilstaan bij de doden van deze oorlog en hun vaak verwarde en emotionele gedachten verwerken in een gedicht. De leerlingen kregen totale vrijheid op vlak van stijl, taal en structuur. De resultaten waren meer dan verrassend en uiteindelijk werd een selectie gemaakt uit de gedichten van meer dan 700 leerlingen van de afgelopen vier jaar. Ze werden verzameld in een sobere bundel, afgewisseld met foto’s van op locatie en tekeningen van de leerlingen zelf.

De bundel werd feestelijk voorgestel in de school door de leerlingen en Hendrik Van Peteghem, leerkracht geschiedenis en initiatiefnemer. Beroepsdichter Koen Stassijns bracht tijdens de voorstelling een lezing over oorlogspoëzie en de waarde van deze dichtbundel. De school kreeg voor dit project de steun en het advies van het Poëziecentrum, Erfgoedcel Waasland, het Vlaams Fonds voor de Letteren, de provincie Oost-Vlaanderen, de Cultuurraad en Rotary Club van Lokeren.

Thema
  • herinneringseducatie
  • poëzie