Leren door te verbeelden
Testen of je leerlingen de leerstof nu echt begrepen hebben, het hoeft niet altijd door middel van een schriftelijke proef. In een tekening, toneeltje of creatieve schrijfopdracht kan kennis evengoed verbeeld en getest worden. Tessa de Leur zet leerkrachten op weg om in de klas met verbeeldingsopdrachten aan de slag te gaan.
De handleiding Leerlingen verbeelden het verleden biedt handige tips om met verbeelding de (voor)kennis van je leerlingen te activeren. Tijdens je les geschiedenis bijvoorbeeld, maar ook interessant om in andere vakken te gebruiken. De Leur geeft inzicht in het verbeeldingsproces van de leerling en hoe je als leerkracht daarmee rekening kan houden wanneer je dergelijke opdrachten ontwerpt, uitvoert en beoordeelt.
Een vijftal lesvoorbeelden bieden inspiratie om toneel, creatief schrijven en tekenen te betrekken bij het leerproces. Zo krijgen je leerlingen input door het gebruik van verschillende soorten bronmaterialen, gezamenlijk overleg en extra uitleg van de docent. Inleving staat daarbij centraal.
Zin om zelf meer verbeelding in de klas te brengen? Hier vind je de handleiding van Tessa de Leur, uitgegeven door het Landelijk Expertisecentrum Mens- en Maatschappijvakken.
Dit en andere leermiddelen zijn ook te vinden in de map 'Kunstkuur' op KlasCement.
- Kunstkuur
- beeld
- drama en theater
- film en fotografie
- filosoferen
- herinneringseducatie
- Kunstkuur
- / Secundair onderwijs
