Lezen stimuleren bij afstandsonderwijs in de lagere school

Boeken en leesopdrachten thuis aanbieden. Met de geschorste lessen zoeken we mee naar materiaal en online tools om je leerlingen te ondersteunen.
En zo het leesplezier te bevorderen tijdens de periode van de coronamaatregelen.

Hele bibliotheken online

 1. Luisterbieb

  Welk verhaal wil jij beluisteren? De LuisterBieb heeft meer dan 3.600 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Titels met een (g) zijn gratis titels, die iedereen kan luisteren. Ook als je geen Bibliotheeklid bent.
   

 2. Luisterpunt voor kids

  Luisterpunt is de bibliotheek voor wie lezen (nog) niet vlot gaat. Luisterpuntbibliotheek heeft meer dan 5.000 Daisy-boeken en bijna 3.000 brailleboeken voor kinderen en jongeren. Spannende verhalen of knotsgekke avonturen? 
  Zo kan je, ook als gewoon lezen niet of niet gemakkelijk gaat, wel leesplezier vinden. Gewoon heerlijk genieten van een boek! De ene leest met zijn oren, de andere met zijn vingers. Maar het is zeker: iedereen kan lezen!
   

 3. Youtube kanaal Jeugdboekenmaand

  Jeugdboekenmaand gaat door, ook in coronatijden. Nu er voor kinderen en jongeren meer leestijd is dan ooit en ook auteurs en illustratoren plots gaatjes in hun agenda hebben, zorgt Iedereen Leest op dit kanaal voor Jeugdboekenmaand-entertainment.
   

 4. Raadgedicht

  Laat je leerlingen hun fantasie los op poëzie. Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Misschien kunnen je leerlingen het raden?

Lessuggesties

 1. Lessuggesties voor de Kinderboekenweek

Ter gelegenheid van de ‘Kinderboekenweek 2019’ in Nederland biedt de site kant-en-klare lessuggesties voor het basisonderwijs bij 6 bekroonde boeken en 4 andere topboeken!
Maak gebruik van deze toffe ideeën om je leerlingen te prikkelen.

 1. Klascement

Ben je op zoek naar lesmateriaal bij boeken? Neem dan zeker een kijkje op Klascement.

 1. Lestips bij jeugdliteratuur

Jeugdliteratuur.org verzamelt 700 les- en verwerkingstips bij prenten-, kinder- en jeugdboeken.  Leerkrachten en bibmedewerkers schreven ze bij de boekenselecties voor de Jeugdboekenweek en de Kinder- en Jeugdjury.

 1. Fundels AVI-boeken

Lezers tussen zes en tien jaar oefenen op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen. Bestaande avi-boekjes worden aangeboden in een digitaal platform. Er is een volgsysteem voorzien voor leerkrachten, zorgjuffen en logopedisten.

Leeschallenges

Geef je leerlingen wat uitdagingen om het lezen plezierig te maken.

 1. Boekenzoekerbingo

  Daag je klas uit met de Boekenzoekerbingo! Ga naar Boekenzoeker.be en vind bij elke categorie een leuk boek. Zo vink je alle vakjes af. Bingo! En dan lezen maar …
   

 2. Maak een bladwijzer

  Welk kind wil nu niet lezen als je eerst een coole boekenwurm als bladwijzer mag maken?
   

 3. Lees een boekenworm bijeen. 

  Laat een Boekenworm virtueel groeien. Per boek dat je leerlingen lezen, maken ze de worm langer met een schakel. Op deze schakel laten de kinderen weten wat ze van het boek vonden, in de vorm van een gedicht, een stukje tekst of een tekening.

Thema
 • literatuur en leesplezier
 • poëzie
Leesplezier Afstandsonderwijs Lager