Mantle of the Expert: drama als leermiddel

Mantle of the Expert is een methodiek waarbij leren en onderwijzen in de lagere school benaderd worden vanuit ‘verbeeldend onderzoek’. De intrinsieke motivatie en een onderzoeksgerichte houding worden gestimuleerd en gevalideerd.

Beeld je in dat je een expert bent: lid van een team ontdekkingsreizigers dat op onderzoek gaat op een onbewoond eiland bijvoorbeeld, of een archeoloog die de graftombe van een Egyptische koning betreedt. Welke informatie heb je dan nodig? Welke kennis en vaardigheden? Welke verantwoordelijkheid zou je hebben? Welke bevoegdheden? Wat voor onderzoek zou je verrichten? Hoe zou je de resultaten ervan communiceren? En wat als er iets mis loopt? Met dit soort van uitdagingen worden experten voortdurend geconfronteerd.

Kinderen kunnen natuurlijk geen experten zijn in de echte wereld, waardoor ze dus ook de bijhorende uitdagingen niet kunnen aangaan. Maar in een imaginaire wereld, een wereld van de verbeelding, kunnen ze de rol van expert wél opnemen en kunnen ze ervaren wat het betekent om beslissingen te nemen, zelfregulerend te zijn en verantwoordelijkheid te dragen.

Mantle of the Expert is een onderwijsbenadering die drama en onderzoek gebruikt om fictieve contexten te creëren die kinderen deze ervaring schenken.

Het boek van Bob Selderslaghs en Tim Taylor is een handleiding voor beginners. Het geeft voorbeelden, anekdotes en helpt je ook deze dramamethode toe te passen in de lespraktijk.

Thema
  • drama en theater
Boek cover van 'Mantle of the Experts: drama als leermiddel in het lager onderwijs, een handleiding voor beginners' van Bob Selderslaghs en Tim Taylor. Op de cover spelen 3 jongetjes toneel.