Online tools bij boeken en literatuur voor secundair onderwijs

Boeken en leesopdrachten thuis aanbieden? Met de geschorste lessen zoeken we mee naar materiaal en online tools om je leerlingen te ondersteunen.
En zo het leesplezier te bevorderen tijdens de periode van de coronamaatregelen.

Bibliotheken online

 1. Luisterpunt

Luisterpuntbibliotheek heeft meer dan 30.000 Daisy-luisterboeken voor mensen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, dyslexie, afasie …), waarvan 5.000 voor de jeugd. Daisy-boeken beluister je eenvoudig met de gratis Anderslezen-app. Ideaal voor kinderen met dyslexie in combinatie met het gedrukte boek (check ook www.ikhaatlezen.be). Lid worden is gratis en ook scholen kunnen gratis lid worden om de boeken in te zetten voor leerlingen met een leesbeperking. Luisterpuntbibliotheek en jeugduitgeverij De Eenhoorn stellen tijdelijk 30 luisterboeken gratis online beschikbaar voor iedereen! Echte pareltjes, waaronder heel wat boeken die ingelezen zijn door de auteur zelf én titels die genomineerd zijn voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Je vindt alle luisterboeken op Eenhoorn.be.

 1. Luisterbieb

Welk verhaal wil jij beluisteren? De LuisterBieb heeft meer dan 3.600 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Titels met een (g) zijn gratis titels, die iedereen kan luisteren. Ook als je geen Bibliotheeklid bent. 

 1. Luisterboeken over steden

Citybooks koppelen reizen met literatuur: korte verhalen van internationale schrijvers waarmee je fascinerende, niet voor de hand liggende steden ontdekt in Europa en ver daarbuiten.

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren neemt je leerlingen mee op reis, zonder ellenlange busrit. Samen met de foto’s en de filmpjes levert dit unieke stadsportretten op. 

 1. Luisterboeken op je smartphone 

Storytel is een digitale abonnementsdienst, waarmee je audioboeken kunt luisteren op je telefoon. Download de Storytel app voor iPhone of Android, sluit een abonnement af en luister naar een bibliotheek van boeken, waar en wanneer je maar wilt.

 1. Krantenarchief Gopress gratis toegankelijk 

Tijdens de Corona-maatregelen staat het krantenarchief van Gopress gratis open voor alle bibliotheken, met of zonder abonnement. Leerkrachten en leerlingen kunnen het archief gebruiken om van thuis uit te werken aan actualiteitsopdrachten en andere schooltaken.  

 1. Archief voor Onderwijs

Op het Archief vind je collecties rond lezen, literatuur en poëzie. Een schat aan informatie om je lessen literatuur te illustreren met beeldmateriaal. In een collectie vind je fragmenten gebundeld op maat van een les of lessenreeks voor een bepaald vak of onderwerp. Een collectie bevat ook achtergrondinformatie en handige lestips.

51 collecties zoomen in op de Nederlandstalige literaire canon. Elke collectie bevat audiovisueel materiaal over de auteur en het werk, maar ook over de specifieke tijdsgeest waarin het werk tot stand kwam, de actualiteitswaarde ervan, en inzichten van kenners en lezers. Ontdek alles over kleppers als Hugo Claus, Cyriel Buysse of Jef Geeraerts.

 1. Raadgedicht

Laat je leerlingen hun fantasie los op poëzie. Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Misschien kunnen je leerlingen het  raden?

 1. Voorleessessies aan huis
 •  Boekenwinkel Boekarest uit Leuven blijft tijdens de sluiting ook zijn duit in het zakje doen. Eigenaar Maartje leest elke dag voor uit een prentenboek, een jeugdboek én een boek voor volwassenen, via de Instagrampagina
 • Klara-medewerker Sieglinde Michiel leest elke dag tijdens de coronamaatregelen voor uit 'Decamerone' van Giovanni Boccaccio. "Want welk boek is passender in deze tijden dan de raamvertelling over tien jongelui die Firenze ontvluchten tijdens een pestepidemie en de tijd verdrijven door verhalen te vertellen?"

Podcasts over boeken

Podcasts zijn een medium dat een grote opmars kent. Ontdek hier een oogst aan podcasts over (en met) schrijvers, gesprekken over boeken, literatuur en poëzie.  

 1. Langzullenwelezen

Met LangZullenWeLezen wil de VRT iedereen goesting geven om meer - of weer - te gaan lezen. Veellezer Tom De Cock kruipt in de boekenkast van een schrijver. Op zoek naar nieuwe parels, oude curiosa, klassiekers, guilty pleasures en dat ene essentiële boek. Maar ook naar de ziel en de inspiratiebronnen van de lezende schrijver zelf.

 1. De Bourgondiërs

Het populaire non-fictie boek De Bourgondiërs van Bart Van Loo bestaat ook in een eigen podcast.

 1. De Bende van het boek

In de Bende van het boek analyseren boekenliefhebbers Sara en Trees verschillende boeken. Iedere aflevering start telkens met een korte inhoud, gevolgd door de rubrieken ‘inspiratie’, ‘feitjes’ over de auteurs, ‘dieper graven’ en het ‘finale oordeel’. De dames drinken thee, eten taart en maken ondertussen slimme bedenkingen bij de boeken die ze lazen of gaan lezen. Soms zijn deze bemerkingen filosofisch, soms emotioneel en soms gewoonweg grappig.

 1. De Grote Vriendelijke Podcast

2 recensenten nodigen één keer per maand een kinder- en jeugdauteur of illustrator uit in een boekhandel over boeken, lezen, schrijven en het leven. Onlangs was Bart Moeyaert te gast op De Grote Vriendelijke Podcast. Hij vertelde over zijn jeugd, over het winnen van de Astrid Lindgren Memorial Award en hield een pleidooi voor meer aandacht voor jeugdliteratuur in de media.

 1. De poëziepodcast

De poëziepodcast gaat telkens in gesprek met een Vlaamse of Nederlandse dichter. Samen analyseren ze in detail één eigen gedicht en één ander gedicht.

 1. Boeken Toe

Op de podcast Boeken Toe krijgen auteurs, dichters, theatermakers en andere creatievelingen het woord om dieper in te gaan op hun geschreven werk. Zo gaan in een aflevering twee biografieschrijvers in gesprek over wat dat nu inhoudt, een biografie samenstellen.

 

Lessuggesties

 1.  Luchten leren lezen

Luchten leren lezen is een mini-bloemlezing van vier bijzondere poëtische stemmen van vandaag: de jonge hemelbestormers Radna Fabias en Carmien Michels, en de ervaren raspaarden Tom Lanoye en Ilja Leonard Pfeijffer: twee vrouwen en twee mannen, twee Belgen en twee Nederlanders. Het Poëziecentrum stelt deze publicatie gratis digitaal ter beschikking Deze bloemlezing heeft een didactische bundel met volledig uitgewerkte poëzielessen.

 1. Jeugdboekenmaand thema Kunst

Voor de Jeugdboekenmaand stelde Iedereen Leest een handleiding op. Vind hier inspiratie rond het thema Kunst en download de handleiding.

 1. Praten over romanfragmenten in de klas 

Zoek je materiaal voor een inhoudsvolle, lezersgerichte manier om gelezen fragmenten te bespreken? 
Op de Nederlandse website pratenoverromanfragmenten.nl vind je kant-en-klare werkbladen en lessuggesties bij een aantal boeiende romanfragmenten. Ze zijn uitgewerkt voor de 2de en 3de graad secundair onderwijs. 

 1. Boekenzoekerbingo 

Daag je klas uit met de Boekenzoekerbingo! Ga naar Boekenzoeker.be en vind bij elke categorie een leuk boek. Zo vink je alle vakjes af. Bingo! En dan lezen maar … 

 1. KlasCement

Ben je op zoek naar lesmateriaal bij boeken? Neem dan zeker een kijkje op KlasCement.

Creatief tijdens het lezen

 • Snippet, daar verzamel je quotes uit boeken of andere teksten zoals op een Pinterest-pagina.
 • Met Postepic(enkel iOS) kan je zelfs je verzamelde quotes vormgeven of er een foto aan toevoegen. 
 • Litsy is dan weer de literaire Instagram: je plaatst er een foto van het boek dat je leest en tagt de auteur of voegt er een quote aan toe.
Thema
 • literatuur en leesmotivatie
 • poëzie
 • taal(bevordering) en taalstimulatie
 • / Secundair onderwijs
Een vrouw die een boek en een warme tas vasthoudt