Online tools bij boeken en literatuur voor secundair onderwijs
Boeken en leesopdrachten online aanbieden? Met de wisselende lesomstandigheden zoeken we mee naar materiaal en online tools om je leerlingen te ondersteunen.
En zo het leesplezier te bevorderen tijdens de periode van de coronamaatregelen.
Bibliotheken online
Luisterpuntbibliotheek heeft meer dan 30.000 Daisy-luisterboeken voor mensen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, dyslexie, afasie …), waarvan 5.000 voor de jeugd. Daisy-boeken beluister je eenvoudig met de gratis Anderslezen-app. Ideaal voor kinderen met dyslexie in combinatie met het gedrukte boek (check ook www.ikhaatlezen.be). Lid worden is gratis en ook scholen kunnen gratis lid worden om de boeken in te zetten voor leerlingen met een leesbeperking. .
Welk verhaal wil jij beluisteren? De LuisterBieb heeft meer dan 3.600 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Titels met een (g) zijn gratis titels, die iedereen kan luisteren. Ook als je geen Bibliotheeklid bent.
Citybooks koppelen reizen met literatuur: korte verhalen van internationale schrijvers waarmee je fascinerende, niet voor de hand liggende steden ontdekt in Europa en ver daarbuiten.
Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren neemt je leerlingen mee op reis, zonder ellenlange busrit. Samen met de foto’s en de filmpjes levert dit unieke stadsportretten op.
Storytel is een digitale abonnementsdienst, waarmee je audioboeken kunt luisteren op je telefoon. Download de Storytel app voor iPhone of Android, sluit een abonnement af en luister naar een bibliotheek van boeken, waar en wanneer je maar wilt.
Tijdens de Corona-maatregelen staat het krantenarchief van Gopress gratis open voor alle bibliotheken, met of zonder abonnement. Leerkrachten en leerlingen kunnen het archief gebruiken om van thuis uit te werken aan actualiteitsopdrachten en andere schooltaken.
Op het Archief vind je collecties rond lezen, literatuur en poëzie. Een schat aan informatie om je lessen literatuur te illustreren met beeldmateriaal. In een collectie vind je fragmenten gebundeld op maat van een les of lessenreeks voor een bepaald vak of onderwerp. Een collectie bevat ook achtergrondinformatie en handige lestips.
51 collecties zoomen in op de Nederlandstalige literaire canon. Elke collectie bevat audiovisueel materiaal over de auteur en het werk, maar ook over de specifieke tijdsgeest waarin het werk tot stand kwam, de actualiteitswaarde ervan, en inzichten van kenners en lezers. Ontdek alles over kleppers als Hugo Claus of Cyriel Buysse.
Laat je leerlingen hun fantasie los op poëzie. Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Misschien kunnen je leerlingen het raden?
Pittige discussies over recent verschenen boeken tussen bekende lezers - waaronder vaste waarden Jos Geysels, Anna Luyten en Fien Sabbe - aangelengd met leestips, een auteursbezoek, tombola en live muziek: dat blijft het smakelijke recept voor Uitgelezen van Kunstencentrum Vooruit vzw. Het panel van Uitgelezen geeft tijdens de quarantaineperiode boekentips online.
- Voorleessessies aan huis
- Klara-medewerker Sieglinde Michiel leest elke dag tijdens de coronamaatregelen voor uit 'Decamerone' van Giovanni Boccaccio. "Want welk boek is passender in deze tijden dan de raamvertelling over tien jongelui die Firenze ontvluchten tijdens een pestepidemie en de tijd verdrijven door verhalen te vertellen?"
Bij de jaarlijkse voorstelling Behoud de Begeerte voorstellingen lezen auteurs voor uit eigen werk aangevuld met live muziek, dans, filmfragmenten en videokunst. Tournée Digitale is een reeks digitale voorstellingen geselecteerd uit het archief van Behoud de Begeerte, van 1988 tot 2020.
Podcasts over boeken
Podcasts zijn een medium dat een grote opmars kent. Ontdek hier een oogst aan podcasts over (en met) schrijvers, gesprekken over boeken, literatuur en poëzie.
Met LangZullenWeLezen wil de VRT iedereen goesting geven om meer - of weer - te gaan lezen. Veellezer Tom De Cock kruipt in de boekenkast van een schrijver. Op zoek naar nieuwe parels, oude curiosa, klassiekers, guilty pleasures en dat ene essentiële boek. Maar ook naar de ziel en de inspiratiebronnen van de lezende schrijver zelf.
Het populaire non-fictie boek De Bourgondiërs van Bart Van Loo bestaat ook in een eigen podcast.
In de Bende van het boek bespreken Sara en Trees verschillende boeken. Met taart en thee op tafel, gaan deze boekenwurmen in op de inhoud en weetjes over de auteur. Ze geven ook hun oordeel over het boek aan het einde van het theekransje.
De Grote Vriendelijke Podcast(De GVP) is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Met deze onafhankelijke podcast willen recensenten Jaap en Bas ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks informeren over en enthousiasmeren voor de jeugdliteratuur. In elke uitzending komen een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek aan bod en interviewen ze aansluitend een schrijver, illustrator, vertaler, uitgever of een ander boekenmens.
De poëziepodcast gaat telkens in gesprek met een Vlaamse of Nederlandse dichter. Samen analyseren ze in detail één eigen gedicht en één ander gedicht.
Boeken Toe gaat op zoek naar de mens achter, om en rond hun geschreven werk. In diepgravende gesprekken soms bij de auteur thuis wordt het literaire landschap verkend.
In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en boekhandelaar Bob Kappen welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan — actueel, relevant of gewoon ijzersterk. Boeken FM is de eerste podcast van Das Mag — in samenwerking met De Groene Amsterdammer.
Lessuggesties
Luchten leren lezen is een mini-bloemlezing van vier bijzondere poëtische stemmen van vandaag: de jonge hemelbestormers Radna Fabias en Carmien Michels, en de ervaren raspaarden Tom Lanoye en Ilja Leonard Pfeijffer: twee vrouwen en twee mannen, twee Belgen en twee Nederlanders. Het Poëziecentrum stelt deze publicatie gratis digitaal ter beschikking Deze bloemlezing heeft een didactische bundel met volledig uitgewerkte poëzielessen.
Voor de Jeugdboekenmaand stelt Iedereen Leest telkens een handleiding op. Vind hier inspiratie.
Zoek je materiaal voor een inhoudsvolle, lezersgerichte manier om gelezen fragmenten te bespreken?
Op de Nederlandse website pratenoverromanfragmenten.nl vind je kant-en-klare werkbladen en lessuggesties bij een aantal boeiende romanfragmenten. Ze zijn uitgewerkt voor de 2de en 3de graad secundair onderwijs.
Daag je klas uit met de Boekenzoekerbingo! Ga naar Boekenzoeker.be en vind bij elke categorie een leuk boek. Zo vink je alle vakjes af. Bingo! En dan lezen maar …
Ben je op zoek naar lesmateriaal bij boeken? Neem dan zeker een kijkje op KlasCement.
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience wil jongeren tonen dat het erfgoed dat zij bewaren – in dit geval vijftiende- en zestiende-eeuwse ridderromans – mee aan de basis ligt van de hedendaagse verteltechnieken.Heldenflix is een interactieve workshop waarbij jongeren zelf onder meer getekende verhalen, scenario’s en songteksten maken. De meeste ridderromans zijn onbekend bij het publiek van nu, maar bevatten een schat aan vertelstrategieën die gemeengoed zijn voor hedendaagse schrijvers en scenaristen. Via deze nieuwe workshop leren digital natives om zo’n authentiek, analoog medium te situeren in het moderne audiovisuele landschap.In de workshop Cirkelhelden leren jonge tieners al doende over de tijdloosheid van helden en verhalen. Ze staan ook stil bij de vraag wat een held nu kan zijn en wat een held voor hen betekent. Interactiviteit en leesplezier staan centraal in deze workshop, waarin jongeren (eerste) stappen zetten richting tekstinzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie.
Creatief tijdens het lezen
- Snippet, daar verzamel je quotes uit boeken of andere teksten zoals op een Pinterest-pagina.
- Met Postepic(enkel iOS) kan je zelfs je verzamelde quotes vormgeven of er een foto aan toevoegen.
- Litsy is dan weer de literaire Instagram: je plaatst er een foto van het boek dat je leest en tagt de auteur of voegt er een quote aan toe.
- literatuur en leesmotivatie
- poëzie
- taal(bevordering) en taalstimulatie
- / Secundair onderwijs