Op weg naar een leesbeleid? Start met de Leesscan!
In het onderzoeksproject De Leesscan van Hogeschool Odisee wordt een leesscan ontwikkeld, een digitale tool waarmee schoolteams ondersteund worden om hun leesonderwijs te versterken. Recente onderzoeksresultaten wijzen immers op een daling van leesvaardigheid én leesmotivatie van leerlingen in alle onderwijsniveaus (PISA, 2018, PIRLS, 2016).
Met de Leesscan worden leerkrachten en pedagogische begeleiders op weg geholpen naar een duurzaam leesbeleid vanuit een gerichte beginsituatie-analyse en concrete tips op maat. Het onderzoeksproject De leesscan resulteert in een digitaal platform dat bestaat uit:
- een leesscan op schoolniveau (2021-2022)
- verdiepende kijkwijzers voor kleuteronderwijs en lager onderwijs (2021-2022)
- inspirerende praktijkvoorbeelden en theoretische inzichten (2022-2023)
Op basis van literatuuronderzoek, een brede bevraging van experts, kwantitatief en kwalitatief onderzoek wordt de leesscan ontwikkeld, uitgebreid en geoptimaliseerd. Daarenboven krijgen scholen en schoolbegeleiders via een analyse van de ingevulde leesscans inzicht in de noden en vragen van scholen met betrekking tot leesbeleid.
De leesscan is een instrument in ontwikkeling. In de loop van het onderzoeksproject verzamelen we praktische tips en praktijkvoorbeelden op maat om scholen te ondersteunen bij het bouwen aan een duurzaam leesbeleid. Intussen raden we schoolteams aan om zich te laten begeleiden door een schoolbegeleider om hun leesonderwijs te versterken.
De Leesscan is een onderzoeksproject van Hogeschool Odisee in samenwerking met AP, Universiteit Gent, Iedereen Leest en de Nederlandse Taalunie. Het digitaal platform van de leesscan kon in 2020 versneld ontwikkeld worden met extra financiële steun van de Nederlandse Taalunie.
- literatuur en leesmotivatie
- taal(bevordering) en taalstimulatie
- / Basisonderwijs (lager en kleuter)
- Buitengewoon basisonderwijs
- Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
- Secundair onderwijs
- Voltijds gewoon secundair onderwijs
