Radio Woordenwoud: beelden met een verhaal
Wat zie jij in dit beeldhouwwerk? Waar zou de kunstenaar aan gedacht hebben bij het maken van dit beeld? Naar aanleiding van Antwerpen Boekenstad in 2004 gaf het Middelheimmuseum verschillende jeugdauteurs de opdracht een verhaal te schrijven bij een beeld uit de vaste collectie. Laat je bij het kijken meenemen door de verschillende verhalen en wie weet schrijf je binnenkort samen met je leerlingen een verhaal voor een beeld?
De verhalen die de kunstwerken begeleiden gaan over helden en pechvogels. De teksten bestaan niet alleen in geschreven vorm, want enkele auteurs lazen hun teksten ook zelf in. Tussen de bijdragen zitten bekende namen als Bart Moeyaert, Marita De Sterck en Dimitri Leue. Het resultaat? Radio Woordenwoud, de eigen "radiozender" van het Middelheimmuseum.
Wanneer je met je klas een bezoekje brengt aan het Middelheimmuseum, kan je de audiofragmenten ter plaatse ook beluisteren. Radio Woordenwoud werkt dan als een audioguide bij een route langs verschillende beelden. Voor ieder is er wat wils: filosofische bespiegelingen bij de beelden, poëtische teksten of net heel spannende achtergrondverhalen. De teksten zijn tamelijk kort en helder ingesproken, waardoor Radio Woordenwoud voor kleinere en grotere kinderen geschikt is.
Laat je de beelden liever aan het woord in de les? Via de Middelheim app of de website zijn alle audiofragmenten te beluisteren. Voor wie graag een fysieke houvast heeft, is het boekje Woordenwoud ook te koop in de museumshop voor 1 euro.
Dit en andere leermiddelen vind je terug in de map ‘Kunstkuur’ op KlasCement.
Afbeelding: Pablo Gargallo, Le prophète (1933) Collectie Stad Antwerpen, Middelheimmuseum.
- Kunstkuur
- architectuur
- beeld
- filosoferen
- Kunstkuur
- literatuur en leesmotivatie
- poëzie
- / Basisonderwijs (lager en kleuter)
- Beeldende en audiovisuele kunst
- Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
- Secundair onderwijs
