Rien Deleu is de Beste Boekenmeester 2020

De titel van Beste Boekenmeester 2020 gaat naar Rien Deleu die titularis 3de leerjaar is op de Vrije Basisschool De Revinze in Torhout.

De Boekenmeester krijgt een pakket met 100 boeken. Daarnaast zijn er nog 2 andere laureaten die in de prijzen vallen: Elien van den Bergh en Ann Van Vught. Ook zij worden beloond met een mooie boekenselectie voor de schoolbibliotheek.

De prijs voor de Beste Boekenmeester/Boekenjuf wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas.

'Vanuit je luie zetel kan je nieuwe werelden verkennen en situaties meemaken. Wat een voorrecht! Schermen krijgen meer marktaandeel in de vrijetijdsbesteding van kinderen. Ik vind dat we fel tegengas moeten geven. We zijn het als leraar verplicht om aan kinderen duidelijk te maken dat je helemaal kan opgaan in een verhaal en dat als een filmpje in je hoofd kan zien, zonder dat daar een schermpje bij nodig is. Meer nog: je mag zelf verzinnen hoe jouw personage eruit ziet.'

Rien Deleu - titularis van het 3de leerjaar op de Vrije Basisschool De Revinze in Torhout

Collega's, leerlingen en ouders brachten de selectie aan

Uit 86 boekenjuffen en -meesters die werden aangemeld door leerlingen, ouders, collega’s, koos de vakjury bij een eerste selectie zeven kandidaten. Zij kregen een werkbezoek waarin ze hun activiteiten konden toelichten. Uit deze groep kwamen drie laureaten.

'Rien is een woordkunstenaar, een meester met een groot hart voor kinderen, met gevoel voor humor. Zodra je de klas binnenkomt, voel je hoe fijn het is om daar een schooljaar lang mee op stap te gaan. Kinderen krijgen er zin in leren én zeker zin in lezen! Ik wens elk kind zo'n meester toe, elke leerkracht zo'n collega.'

... zegt de collega die Rien nomineerde

7 straffe leerkrachten op het podium

Rien Deleu sleept uiteindelijk de titel van Boekenmeester 2020 in de wacht. Hij en zijn klas worden bovendien verwend met een boekenpakket met 100 boeken.

Twee verdienstelijke Boekenjuffen krijgen eveneens een mooie selectie boeken. De laureaten:

  • Elien van den Bergh van Stedelijke Basisschool De Gele Ballon (Antwerpen)
  • Ann Van Vugt van Heilig Graf (Turnhout)

Vier genomineerden ontvangen een boekenzak voor hun klas:

  • Bieke Meuldermans van Omnimundo (Antwerpen)
  • Kirst Vynckier van GVBLO Zonneburcht (Waregem)
  • Logoteam van BubaO Wilgenduin (Kalmthout)
  • Ruth Van der Cruyssen van Vrije basisschool Nieuwen bosch (Gent)

De boeken voor de winnaars worden geschonken door volgende uitgeverijen: Overamstel uitgevers, VBK uitgevers, Uitgeverij Lannoo, Borgerhoff & Lamberigts, Pelckmans uitgevers/Van Halewijck, De Eenhoorn, Clavis uitgeverij en Het Geluidshuis.

Online slotfeest viert leerkrachten die boeken in de schijnwerpers plaatsen

De prijsuitreiking kon dit jaar helaas niet doorgaan in het vertrouwde Cultuurcentrum Deurne. Maar presentatrice Maud Vanhauwaert maakte de winnaar en de twee andere laureaten bekend via de digitale weg. Een 100-tal geïnteresseerden woonden de online slotshow op 3 juni bij. Maak het nog eens mee.

 

Publicatie over lespraktijk

CANON Cultuurcel maakt een magazine met de verhalen van de kandidaten, vol lestips, leestips, interviews en inspiratie voor een duurzaam leesbeleid op school. Elke basisschool ontvangt begin volgend schooljaar een eigen exemplaar. 

Je kan alle edities van het Beste Boekenjuf/meester-magazine online inkijken en bestellen.

Organisatie

De Beste Boekenjuf/meester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en wordt georganiseerd door GAU (Groep Algemene Uitgevers) en CANON Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be en Klasse.

In de pers

Logo's Partners Beste Boekenjuf

Thema
  • literatuur en leesmotivatie
  • / Basisonderwijs
  • Buitengewoon basisonderwijs
  • Gewoon basisonderwijs
Rien Deleu Boekenmeester Rien Boekenmeester Rien vooraan in de klas, naast een leerling die zijn boek voorstelt Logo Beste Boekenjufmeester 2020