Stimuleer cultureel bewustzijn van jongeren met de EDUbox Cultuur. De geüpdatete versie is er! Met linken naar erfgoed én een bestelbare box.
De ‘EDUbox Cultuur, een verruimende blik op de wereld’ wil leerkrachten en cultuureducatieve organisaties ondersteunen om jongeren uit het secundair onderwijs te laten nadenken over cultureel bewustzijn: de manier waarop zijzelf en anderen naar de wereld kijken. De EDUbox laat leerlingen ook ontdekken hoe culturele expressie en cultuurbeleving tot meer wederzijds begrip leiden. De box kreeg een update met aandacht voor erfgoed, suggesties tot linken naar de eindtermen in de leerkrachtenhandleiding én een fysieke box voor in jouw klas.
Cultuur is niet alleen dans, theater of schilderkunst, maar ook muziek, mode en sport. Cultuur gaat over stilstaan bij wat mensen denken en doen. Breng dit thema in de klas met de ‘EDUbox Cultuur, een verruimende blik op de wereld’. De EDUbox stimuleert jongeren hun cultureel bewustzijn, culturele expressie en cultuurbeleving. Het kant-en-klaar lespakket rond cultuureducatie maakt linken met de eindtermen uit verschillende sleutelcompetenties. Zo kan je de box in verschillende vakken inzetten. De EDUbox bevat ook interessant videomateriaal én een foto-app.
De EDUbox Cultuur is beschikbaar als:
- interactieve website(voor zelfstandig groepswerk in de klas)
- downloadbare pdf (voor zelfstandig groepswerk in de klas)
- interactieve videoles(als invididueel leertraject)
- fysieke box (voor zelfstandig groepswerk in de klas, te bestellen)
Een handleiding voor de leerkracht toont je hoe je aan de slag gaat in de (online) les, met achtergrondinformatie en aandacht voor de link met de eindtermen van verschillende sleutelcompetenties.
Unieke foto-app: met foto’s naar jezelf en de wereld kijken
Een snap versturen, instastories delen of een nieuwe selfie maken: beeldtaal is de taal van de jeugd. Jongeren zijn het gewoon om zich in beelden te uit te drukken. Daarom is er speciaal voor deze EDUbox een tool ontwikkeld om jongeren bewust naar de wereld te laten kijken. In een foto-app nemen jongeren deel aan challenges. De foto’s die de leerlingen voor de challenges maken, illustreren hoe verschillend iedereen naar de wereld kijkt. Onze blik wordt mee bepaald door aspecten zoals onze thuissituatie, achtergrond, religie en omgeving. Plaats en tijd zorgen voor een bepaald referentiekader en ons eigen, uniek perspectief op de wereld.
Een samenwerking tussen VRT NWS en CANON Cultuurcel, het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel), Art United en Faro.
De foto-app werd uitgewerkt en begeleid door Tree company, een innovatiebureau voor online democratie.
- Cultuur in de Spiegel
- architectuur
- beeld
- Cultuur in de Spiegel
- dans en beweging
- drama en theater
- erfgoed
- film en fotografie
- filosoferen
- gaming
- geluid en muziek
- herinneringseducatie
- interculturaliteit
- literatuur en leesmotivatie
- mediawijsheid
- mode en design
- poëzie
- wereldburgerschap
- / Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
- Deeltijds leren en werken
- Hoger onderwijs
- Secundair onderwijs
- Volwassenenonderwijs