'Vrienden voor het Lezen' wil nieuwe en meer lezers
Met de lancering van een communicatiecampagne ‘Vrienden voor het Lezen’ en een groot Leesoffensief wil de Vlaamse Regering zoveel mogelijk mensen mobiliseren om te lezen, voor te lezen of samen te lezen. Want zien lezen doet lezen!
De campagne roept ouders, kinderbegeleiders, leerkrachten, ouderverenigingen, cultuur- en welzijnsorganisaties op om lezen meer tijd en aandacht te geven. Een van de acties van het Leesoffensief zijn auteursresidenties in het technisch en beroepsonderwijs. Met de organisatie van een jaarlijkse Vlaanderenleestdag wordt het belang van lezen onderstreept en wordt het brede publiek opgeroepen zich als Vriend voor het Lezen kenbaar te maken.
'We willen zoveel mogelijk Vlamingen het plezier van lezen laten ervaren en hen weer aan het lezen krijgen'
Leesbevorderingsinitiatieven en -campagnes
20% van onze 10- tot 15-jarigen haalt het minimumdoel voor begrijpend lezen niet. Vlaanderen bengelt met deze cijfers achteraan het peloton en wil het tij keren. Vlaanderen wil over 10 jaar in de top 5 staan van landen met de beste leesvaardigheid. De Vlaamse Regering wil die inhaalbeweging realiseren met een groot Leesoffensief, dat zich in de eerste plaats richt op mensen die vandaag amper of zelfs niet lezen.
De Vlaamse Regering wil het tij keren met een groot Leesoffensief en de communicatiecampagne ‘Vrienden voor het Lezen’, met als doelstelling nieuwe en meer lezers te maken. De ambitie is om over 10 jaar aansluiting te vinden bij de top 5 landen met de beste leesvaardigheid. Dat kan door alle krachten te bundelen, bestaande leesbevorderingsinitiatieven- en campagnes te versterken en resoluut in te zetten op Vlamingen die vandaag amper, niet goed of zelfs helemaal niet lezen.
Er is een actieplan klaargestoomd dat de ruggengraat vormt van het Leesoffensief, met nieuwe initiatieven, zoals de auteursresidenties in tso- en bso-scholen. Auteurs resideren een semester lang in deze scholen om samen met de kinderen en leerlingen te lezen, schrijven en plezier te vinden in het werken met taal.
Vlaams minister van Cultuur Jambon roept 23 april, de Wereldboekendag, dan weer uit tot de Vlaanderenleestdag om het belang en plezier van lezen extra in de kijker te zetten.
'Naast het zo belangrijke element van taal is het element van verbeelding een onuitputtelijke energiebron'
De krachten gebundeld
Het Leesoffensief verzamelt veel bondgenoten. Het is de bedoeling om een brede maatschappelijke beweging op gang te trekken, in samenwerking met onder meer de kinderopvang, de scholen, de jeugdverenigingen, de welzijnsverenigingen, de bibliotheken en de brede kunst- en cultuursector.
De ‘Vrienden voor het Lezen’-campagne zal zoveel mogelijk Vlamingen op zoveel mogelijk plaatsen mobiliseren om (voor) te lezen. Onder deze koepelslogan zullen alle langetermijnacties gebundeld worden en wordt er gewerkt met doelstellingen die 9 jaar vooruit kijken. Alle bondgenoten met een hart voor lezen worden samengebracht. Het Leesoffensief streeft ernaar om goede leespraktijken breder te verspreiden via onder meer lerende netwerken.
Kinderbegeleiders, kleuteronderwijzers en leerkrachten dienen meer handvaten te krijgen om te lezen met en voor kinderen en jongeren. Er zal daarom in de opleidingen meer aandacht komen voor taal en lezen .
- literatuur en leesmotivatie
- poëzie
- taal(bevordering) en taalstimulatie