Werken met boeken tijdens Jeugdboekenmaand én het hele jaar door!
Wil je boeken meer je klas in smokkelen?
Vind hier de educatieve handleidingen voor leerkrachten lager en eerste graad secundair onderwijs van Iedereen Leest.
En de activiteiten die in heel Vlaanderen doorgaan naar aanleiding van de Jeugdboekenmaand, met als thema 'Helden en schurken', tussen 1 en 31 maart.
Educatieve handleidingen
Iedereen Leest voorziet educatieve handleidingen voor leerkrachten lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs binnen het thema van de Jeugdboekenmaand.
- 2023 - Geluk - in de brede zin van het woord – is het thema voor Jeugdboekenmaand 2023. We hebben het over je hobby’s, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt. De handleiding focust op boeken in de kleuterklas. Naast praktische tips over interactief voorlezen vind je in deze handleiding een heleboel werkvormen die geen schrijf- en leesvaardigheid vereisen. De werkvormen zijn niet gekoppeld aan een bepaald boek. Dus kies jouw favoriete boek, zoek een werkvorm die bij je past en ga meteen aan de slag! Download de handleiding.
- 2022 - Helden en schurken is het thema voor Jeugdboekenmaand 2022. Dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden. Eén ding staat vast: zonder held geen verhaal. En wat is een held zonder schurk? Zonder vijand, zonder pestkop, zonder spoken in zijn hoofd? Verhalen hebben hun helden en schurken nodig. En mensen hebben hun verhalen nodig. De educatieve handleiding belicht bevat allerlei werkvormen en praktische tips om te werken met leesmaterialen. Download de handleiding.
- 2021 - Lezen is een feest en hoe meer leerlingen en leerkrachten plaatsnemen aan de feestdis, hoe leuker het leesfeest wordt! De educatieve handleiding belicht de bouwstenen voor een kwalitatieve en toegankelijke leesomgeving op school. Download de handleiding.
- 2020 - Wat is kunst? De handleiding stelt verbeelding en beeldgeletterdheid stimuleren met boeken centraal. Ga er meteen mee aan de slag en download de handleiding.
- 2019 - Vrienden In de handleiding vind je tools om empathie bij je leerlingen te stimuleren met behulp van boeken.
Download de handleiding. - 2018 - Wetenschap en Techniek Deze handleiding zet je op weg om te werken met non-fictiein de klas. Download de handleiding.
- 2017 - In de handleiding 'Werken met boeken in de klas'worden een aantal methodieken en tools gepresenteerd waarmee elke leerkracht onmiddellijk aan de slag kan. De aangeboden werkvormen zijn toepasbaar op elke tekst, te gebruiken in alle vakken en breed inzetbaar bij verschillende boeken. Download de handleiding.
Een auteur of illustrator uitnodigen?
Nodig je graag een auteur of illustrator uit tijdens de Jeugdboekenmaand? Dan kan je daarvoor financiële steun voor auteurslezingen aanvragen bij Literatuur Vlaanderen. Volgens de officiële protocollen in het onderwijs zijn auteurs nog steeds welkom in de klas. Auteurs worden namelijk gezien als ‘externe praktijkleerkrachten/voordrachthouders’. Het is dus in principe mogelijk om een auteur live te laten vertellen in de klas, al kunnen scholen natuurlijk zelf beslissen om hun essentiële derden te beperken en dus geen auteurs meer uit te nodigen. Spreek daarom op voorhand goed met de auteur af of jullie gaan voor een live ontmoeting, of voor een online lezing. Hier lees je hoe dat moet.
Op zoek naar activiteiten voor je klas?
Heel wat bibliotheken, auteurs en cultuurcentra organiseren tal van activiteiten speciaal voor scholen. Hier vind je een handig overzicht. Dankzij dynamoOPWEG maak je bovendien gratis gebruik van het aanbod van De Lijn om naar je culturele bestemming te gaan, wanneer extra muros uitstappen weer mogelijk zijn.
- literatuur en leesmotivatie
- taal(bevordering) en taalstimulatie

