Werken rond discriminatie en gelijke kansen in de klas
Vooroordelen, racisme, discriminatie en gelijke kansen. Het blijven brandend actuele onderwerpen waarbij sensibilisering van kinderen en jongeren hard nodig is.
De Anne Frank Stichting heeft heel wat fijn lesmateriaal ontwikkeld om met je leerlingen aan de slag te gaan.
- Fair Play is een gratis online game waarbij leerlingen geconfronteerd worden met moslimdiscriminatie, homodiscriminatie en antisemitisme. Het spel daagt leerlingen van het secundair onderwijs uit om na te denken over hun eigen handelen. Leerlingen krijgen zo inzicht in hun eigen houding en het effect van hun uitspraken.
- Stories that Move is een online toolbox die leerlingen laat nadenken over diversiteit en discriminatie. Europese leeftijdsgenoten vertellen positieve verhalen, maar ook hun eigen ervaring met discriminatie en uitsluiting. De filmpjes laten zien dat jongeren in Europa overal vergelijkbare dingen meemaken. Het materiaal is gratis en gericht naar jongeren van 14 tot 17 jaar. Het bestaat uit 5 leerpaden met informatie, opdrachten en levensverhalen.
- Met de Anne Frank Krant leren basisschoolleerlingen het verhaal van Anne Frank in relatie tot de Tweede Wereldoorlog kennen. De krant sluit goed aan op lessen over de Tweede Wereldoorlog, racisme en discriminatie. Ieder jaar heeft de krant een ander thema. Na het lezen weten leerlingen meer over de Tweede Wereldoorlog en kunnen ze een gesprek aangaan over de betekenis ervan voor vandaag.
- Het achterhuis is het dagboek van Anne Frank, een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken om aan de Nazi’s te ontkomen. Ontdek samen met je leerlingen het verhaal achter het dagboek.
Thema
- gelijke kansenbeleid/armoede
- herinneringseducatie
- mediawijsheid
- welbevinden en pesten
- wereldburgerschap