Winnaars De Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren zijn bekend

In mei stemden maar liefst 11.000 leerlingen uit het basisonderwijs voor de Poëziesterren. Een publieksprijs waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen. Edward van de Vendel sleepte De Gouden Poëziemedaille in de wacht.

Lestips 2020

Bij de gedichten die een Poëziester wonnen werden toffe lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan:

 

Je vindt deze lestips ook op KlasCement. Laat er een review achter of vertel ons hoe jij met de gedichten aan de slag ging! 

 

Winnaar De Gouden Poëziemedaille 2020

Een vakjury boog zich in februari over de oogst kinderpoëzie van de afgelopen twee jaar. Uit de 33 deelnemende bundels kwam een shortlist voort met vijf nominaties:

  • Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak (Querido, 2018)
  • Zo kreeg Midas ezelsoren van Maria van Donkelaar (Gottmer, 2018)
  • Hee daar mijn twee voeten van Joke van Leeuwen (Querido, 2019)
  • Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel (Querido, 2019)
  • Uit elkaar van Bette Westera (Gottmer, 2019)

Tijdens de online prijsuitreiking, in goede banen geleid door Maud Vanhauwaert, ontving Edward van de Vendel de Gouden Poëziemedaille voor zijn bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt.

Niemand minder dan Johannes Genard (School is Cool) maakte het Poëziemedaillelied van het gedicht 'Wat je moet doen als je moeder huilt' uit de winnende bundel. Jango Jim maakte er de bijhorende clip bij.

 

Felicitaties van bevoegde ministers Weyts en Jambon voor de winnaars

De veiligheidsraad en de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement verhinderden beide bevoegde ministers niet om de winnaars te feliciteren:

'Met de Poëziesterren proberen we poëzie tot bij de kinderen te brengen. Graag wil ik jullie feliciteren met deze erkenning. We maken posters van de bejubelde gedichten en zenden die in september naar alle basisscholen. Op die manier zullen leerlingen jullie opnieuw tegenkomen in de klas of op de gang van hun school.'

 

Minister van Onderwijs Ben Weyts

'De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn de grootste literaire kinderpoëzieprijzen van Vlaanderen en Nederland. Goede poëzie voor kinderen is belangrijk: ze ontdekken taalplezier en verbeelding maar ook de wereld en de ander in een gedicht. Dichters die voor onze jeugd schrijven moeten we koesteren, stimuleren en in de bloemetjes zetten. Dat doen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel met deze waardevolle prijzen. Mijn felicitaties voor hun mooie werk. Maar ook aan de dichters die ons telkens weer verrassen met prachtige poëzie en in het bijzonder de winnaar van deze vierde editie: Edward van de Vendel. Edward, om het met de titel van je vorige winnende bundel te zeggen: ‘Ik juich voor jou’. Van harte gefeliciteerd!'

 

Minister van Cultuur Jan Jambon

Lees meer over de Gouden Poëziemedaille

4 gedichten krijgen een Poëziester

In mei stemden maar liefst 11.000 leerlingen uit het basisonderwijs voor de Poëziesterren. Een publieksprijs waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen.

Dit jaar gebeurde dat online. Dankzij Dimitri Leue konden de kleuters en kinderen de gedichten online beluisteren. Aan het begin van de stemweek riep Dimitri hen op om enthousiast mee te doen.

 

Per graad kwamen volgende winnaars uit de stemming naar voor: 

De winnende gedichten zullen vorm krijgen op vier posters, geïllustreerd door Heike Sofia. Elke hoofdvestiging van een Vlaamse basisschool ontvangt de posters gratis begin volgend schooljaar. Zolang de voorraad strekt kan je de posters bijbestellen bij Poëziecentrum.

Bij de winnende bundel en gedichten worden lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan.

De lestips en de posters ontdek je binnenkort hier

In de pers

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een initiatief van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum.

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met de Gouden Poëziemedaille, leerlingen uit het basisonderwijs kennen 4 Poëziesterren toe. De Poëziesterren zijn een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen.

 
 
Thema
  • poëzie
Gouden Poëziemedaille 2020