Kunstkuur in het basisonderwijs, verhalen uit de praktijk: transcriptie
Indra Monten:
Kunstkuur is kansen geven.
Geertje Van Aken:
Kunstkuur is ontdekken en Kunstkuur is groeien. En ik bedoel niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten, want het is echt een win-winsituatie.
Yasmina Zibouh:
Kunstkuur is, denk ik, een ontdekkingstocht naar jezelf.
Annelies de Kimpe:
Kunstkuur is tutti.Dat is een muzikale term om te zeggen: iedereen.
Esther Elsen:
Kunstkuur is voor mij creatief leren.
Bieke Schoolmeesters:
Kunstkuur is in alle mogelijke manieren uzelf zijn en dat mogen zijn.
Katrien Van Caneghem:
Kunstkuur is een samenwerking tussen een academie en een andere school. Het is een samenwerking die loopt over drie jaar en er is de mogelijkheid om een derde partner erbij te betrekken.
Kim De Wolf:
Wij hebben geluk want wij werken samen met twee academies: de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, en de KASK, die eigenlijk de beeldende op zich neemt. En we hebben ook nog het geluk om samen te werken met Erfgoed van Dendermonde. We zijn eigenlijk gestart omdat het muzische in het basisonderwijs toch wel iets specifieks is. We willen dat geïntegreerd aanbieden en we merkten dat we een beetje de feeling misten die ze in academies wel hebben.
Katrien Van Caneghem:
Bij de Heilig Hartschool merkten we meteen bij de eerste gesprekken dat zij een heel sterk project hebben rond sociale vaardigheden. Ze hebben een eigen didactische tool uitgewerkt en dat heet ‘De bende van Victor’ en aan de hand van verschillende figuurtjes leren ze kinderen hoe interacties in de groep plaatsvinden. En dus dit was een match.
Annelies de Kimpe:
We werken enerzijds aan het cultureel bewustzijn. Het stukje cultuur door te kijken: wat leeft hier in de omgeving? Bijvoorbeeld Sint-Maarten, het Ros Beiaard. Anderzijds het bewustzijn, leren ervaren: wat doe ik en wat doen degenen net rondom mij? En dat stukje per stukje verder gaan uitbreiden naar: wat gebeurt er verder rondom mij?
Sofie De Veirman:
Als Erfgoedcel is educatie heel belangrijk voor ons. We denken na over manieren om erfgoed naar kinderen, naar jongeren te brengen. Een expertise die wij niet in huis hebben, dus via zo’n Kunstkuurtraject kunnen we eigenlijk heel veel kennis zelf opbouwen en leren hoe we ook in andere aspecten van onze werking erfgoed op een goede manier kunnen aanbrengen aan kinderen en jongeren.
Annelies de Kimpe:
We hebben rond Sint-Maarten gewerkt en de Erfgoedcel had een heel leuk boekje uit over Sint-Maarten. Dat heb ik natuurlijk gebruikt in de les.
Kim De Wolf:
De samenwerking met de Erfgoedcel verloopt zeer vlot. Sofie is zeer betrokken ook bij het hele project en we merken dat het ook voor onze ouders zeer fijn is om zo ook op een andere manier kennis te maken met het erfgoed van Dendermonde.
Roel Lefevre:
We hebben vorig schooljaar een aanvraag gekregen of we interesse hadden in een Kunstkuur. We zijn daar gretig op ingegaan. Qua leerdoelen gaan we inzetten op het leergebied muzische vorming, uiteraard. Maar ook binnen muzische vorming zijn er verschillende domeinen. Een domein dat hier vooral wordt uitgewerkt, is 'spreken'. Drama, eigenlijk. En we koppelen dat meteen ook aan de doelen binnen taal.
Yasmina Zibouh:
Ons focuspunt voor dit schooljaar was werken rond spreken op schoolniveau omdat de meeste kinderen van onze school meertalig zijn. Nederlands is meestal de tweede of zelfs de derde taal voor hen, dus het is wel leuk en interessant om vanuit drama te werken aan taal.
Bieke Schoolmeesters:
Ik merk wel, als je doorheen toneel ook kan bezig zijn met die taal, dat dat voor die leerlingen een goede manier is, een makkelijkere manier om ook met dat Nederlands bezig te zijn, omdat ze dan meer durven. Ze kunnen zich laten gaan.
Assia:
Het is leuk om te doen en we hebben leuke momenten met de hele klas, we lachen veel.
Afsa:
Ik vind het leuk, maar soms ben ik een beetje zenuwachtig. Ik merk dat de kinderen die niet veel durven praten in de klas, nu meer durven praten. Ze zijn minder verlegen, ze hebben meer spreekdurf.
Yasmina Zibouh:
Ik merk ook dat kinderen die weinig in contact komen met de kunstwereld nu eindelijk de gelegenheid hebben gehad om de kunstwereld te leren kennen op een andere, leuke manier.
Imran:
Dat geeft mij energie en ik wil dat nog doen. Dat vind ik leuk.
Indra Monten:
Wij hebben een project ingediend ‘Samen Straf-werk maken’ en we zijn eigenlijk met het idee gekomen om Kunstkuur een verbindende factor te geven binnen onze school. Wij waren drie jaar geleden nog twee verschillende scholen op twee verschillende locaties. Kunstkuur zagen we echt als een verbindend iets wat voor beide nieuw was en wat een nieuw project was om te starten zodat het ons echt kon ondersteunen in ons project naar één worden.
Esther Elsen:
We hebben ervoor gezorgd dat we verschillende partners vanuit de buurt hebben kunnen betrekken. Zowel een schilder, als een auteur, en kinderen zijn op bezoek gegaan naar een expo hier in de buurt. En voor onze kinderen was dat absoluut wel een meerwaarde.
Indra Monten:
De kinderen hebben de beeldende academie leren kennen via de lessen van Kunstkuur die daar gegeven werden.
Geertje Van Aken:
Ik merk zeker een interesse van de leerlingen. Ze stellen vragen, ze zijn nieuwsgierig naar de werking van onze academie. Ze komen hier binnen, ze zien de werkjes van onze leerlingen en dan zie je dat ze ook toch wel goesting krijgen om creatief aan de slag te gaan.
Eline Neuteleers:
Na school worden ze gebracht naar de academie met een leerkracht van onze school. Dan krijgen ze een uurtje tekenacademie en dan kunnen ze hier afgehaald worden door de ouders.
Geertje Van Aken:
Wat ik vooral leer tijdens dat team teachen is het klasmanagement. Dus ik zie hoe zij de klas aanpakken en daar ben ik enorm in gegroeid gedurende die jaren van Kunstkuur.
Eline Neuteleers:
We willen als leerkracht heel vaak de kinderen sturen in één richting. Ik heb hier vooral geleerd dat je ze moet loslaten, dat je ze moet laten doen wat zij in hun hoofd hebben, hun creativiteit laten boven halen.
Esther Elsen:
Wij willen graag de meerwaarde en de troeven van het project Kunstkuur bewaren. We hebben daar ook al over nagedacht en we willen heel graag dat onze kinderen nog eens proeven van de lessen beeldende academie en dat we dus op verschillende tijdstippen met onze klassen naar de lessen toe gaan.
Kim De Wolf:
Als ik een tip kan geven aan collega’s die ook een Kunstkuur willen opstarten, dan is het vooral om goed samen te zitten met alle partners, te kijken: welke richting wil je uit, welke visie hebben jullie samen? En dan te kijken: welk proces ga je doorlopen om die visie tot een goed einde te brengen?
Indra Monte:
Betrek leerkrachten van in het begin bij het project want daar komen ook schitterende ideeën uit die we achteraf hebben moeten toevoegen.
Bieke Schoolmeesters:
Zorg dat er voldoende communicatie is met de leraar in kwestie, want dat maakt het gewoon veel aangenamer en heel boeiend. En zeker geen bang hebben, gewoon doen en dat loopt wel los.
Annelies de Kimpe:
Mijn tip voor Kunstkuur is vooral je project heel goed afbakenen en niet te veel willen doen.
Geertje Van Aken:
Het is absoluut, absoluut een aanrader, ja. Zonder twijfel, ja.