Lestijden en aanstellingen
Met Kunstkuur krijg je jaarlijks gedurende 3 schooljaren extra lestijden en een werkingsbudget ter ondersteuning van je lokale samenwerking met een academie of partnerschool. Je kan per samenwerking tussen dezelfde partners in deze periode maximum 35 punten (om te zetten in lestijden) krijgen. Per aantal aangevraagde punten moet je een minimum aantal leerlingen bereiken. De calculator in het aanvraagformulier berekent dat automatisch.
Aanstelling van een leerkracht
De academie krijgt lestijden in de vorm van een extra puntenenveloppe. Met die punten kan de academie vanaf 1 september een leerkracht tijdelijk aanstellen op schooljaarbasis. Een vaste benoeming in deze uren kan niet, gezien het tijdelijke karakter van de Kunstkuur. Je kan wel dienstanciënniteit opbouwen.
Kunstkuur is een gelijkstellingsvak. Dat wil zeggen dat je elke vakleerkracht kan aanstellen voor Kunstkuur. Een leerkracht kan je aanstellen vanuit een tijdelijke opdracht of TADD. Een vastbenoemde leerkracht kan aan de slag in Kunstkuur via een TAO. Je bepaalt dus zelf wie en vanuit welk vak je een leraar aanstelt.
Je kan een leraar aanstellen in de volgende barema’s:
|
Punten voor 1 lesuur |
Aantal lesuren bij 35 punten |
1 uur opdracht salarisschaal 300, 301, 302 en 384 |
5 punten per lesuur |
7 lesuren per week |
1 uur opdracht salarisschaal 501, 346, 347 |
7 punten per lesuur |
5 lesuren per week |
Met de extra puntenenveloppe kan je ook meerdere leerkrachten aanstellen. Een combinatie van vakken in alle graden en verschillende salarisschalen is mogelijk zolang je het maximum aantal van 35 punten niet overschrijdt.
Let wel: richt geen korte trajecten in. Een duurzame aanwezigheid van de academieleraar op school is belangrijk voor de doeltreffendheid van de Kunstkuur.
Meer weten:
- Omzendbrief Kunstkuur
- Contactpersoon AGODI: Mieke Quintens
Gegevens: mieke.quintens [at] ond.vlaanderen.be (mieke[dot]quintens[at]ond[dot]vlaanderen[dot]be) , 02 553 92 80
Organisatie van leeractiviteiten
Per samenwerking kan je maximum 35 punten krijgen. Afhankelijk van het barema waarin je de leraar aanstelt, komt dat neer op:
- 5 (master) of 7 (bachelor) lestijden per week.
- 200 (master) of 280 (bachelor) lestijden per schooljaar
Per lestijd moet je op jaarbasis 40 leeractiviteiten organiseren. De leeractiviteiten kan je in samenspraak met je partnerschool vrij inplannen tussen 1 september en 30 juni.
Voorbeeld 1:
Je krijgt 35 punten en stelt een leerkracht aan op bachelorniveau.
Dat wil zeggen:
- Wekelijks 7 lestijden
- Per schooljaar 280 (7 x 40 weken) leeractiviteiten
- Je kiest voor regelmaat en organiseert wekelijks 7 lestijden gedurende het volledige schooljaar.
Voorbeeld 2:
Je krijgt 15 punten en stelt een leerkracht aan op masterniveau.
Dat wil zeggen:
- Wekelijks 3 lestijden
- Per schooljaar 120 leeractiviteiten
- In plaats van wekelijks 3 uur Kunstkuur te geven, kies je voor 6 lestijden iedere 2 weken.
De leeractiviteiten vinden tijdens de lestijd van de partnerschool plaats. Een lestijd Kunstkuur is gelijk aan de duur van een lestijd in de partnerschool (50 minuten).
Op- en neerschalen
Bij een Kunstkuuraanvraag geef je aan voor hoeveel lestijden je ondersteuning wil. Doorheen de 3-jarige samenwerking blijkt soms dat het aantal aangevraagde lestijden te veel of juist onvoldoende is. Door een op- of neerschaling aan te vragen kan je het aantal lestijden verhogen of verlagen. Het werkingsbudget wordt in verhouding mee aangepast.
Let wel: je kan in je Kunstkuur het maximum aantal van 35 punten niet overschrijden.
Een op- of neerschaling aanvragen:
- Een aanvraag doe je via e-mail naar kunstkuur [at] ond.vlaanderen.be.
- Jaarlijks kan je een aanvraag indienen tot en met 15 januari.
- Vermeld in je e-mail de titel en het dossiernummer van de Kunstkuur.
- Motiveer je aanvraag en licht toe welke veranderingen dit impliceert voor je Kunstkuur. De essentie van het door de minister goedgekeurde dossier moet daarbij behouden blijven.
Is je aanvraag tot op- of neerschaling goedgekeurd? Dan krijg je het aangepaste aantal punten vanaf 1 september van het schooljaar volgend op je aanvraag. De bevoegde dienst van het beleidsdomein Onderwijs en Vorming beslist om de uitbreiding al dan niet toe te kennen, voor zover er restpunten zijn van vorige beoordelingsrondes.
Besluit van de Vlaamse regering
Puntenenveloppe 2020: 335 resterende punten
Puntenenveloppe 2021: 894 resterende punten
Puntenenveloppe 2022: 274 resterende punten
Puntenenveloppe 2023: 30 resterende punten