Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. Boekenjuf Bieke | Ik suggereer en breng het op een presenteerblaadje naar de klas

Boekenjuf Bieke | Ik suggereer en breng het op een presenteerblaadje naar de klas

Toen Bieke halftijds boekenjuf werd, verhuisde ze haar persoonlijke bib van thuis naar school. Ze opende een middagbib en inspireert collega’s, leerlingen en ouders bij het lezen. Een juf die je kan ‘boeken’ om een taalactiviteit in je klas te ondersteunen, klinkt dat niet als een droom?

Als boekenjuf heb ik een ondersteunende rol. Ik breng poëzie en boeken naar de klassen en maak er creatieve verwerkingen bij. Ik stel werkvormen voor zoals ‘dobbelen met vragen’, of ik maak een boekenhoekenwerk in een bepaald thema.

Ik bied boeken op een presenteerblaadje aan. Gevraagd en ongevraagd. Want niet elke collega heeft tijd om het allemaal zelf uit te zoeken. Als collega’s nadien zeggen: ‘Dat was leuk om te lezen’, dan juich ik. Ik voel dat ik stilaan meer vragen krijg die er toe doen. Die weg zetten we verder.

Ik begeleid ook het RALFI-lezen met kleine groepjes van moeilijkere lezers, geef het talenbeleid vorm, volg bijscholingen over lezen en geef die kennis door aan collega’s. Collega’s kunnen me ‘boeken’ om taallessen in de klas te ondersteunen, bijvoorbeeld met zwakke of net sterkere lezers. Tijdens de uren die vrij blijven doe ik aan leespromotie.

 

Wie is Bieke Verlinden?

School:

Halftijds boekenjuf en kangoeroejuf op GBS De Stip in Linden.

Favoriete kinderboek:

Geen meiden aan boord van Johan Ballegeer

Proactief boeken binnen brengen

Boeken zijn belangrijk voor onze schoolwerking. In de eerste plaats mikken we op leesplezier. Dat stimuleren we via tweewekelijkse bibbezoeken, via de feel good community van de Kinder- en Jeugdjury waarbij elke leerling die dat wil kan aansluiten, via het vele voorlezen en het vrij lezen. We besteden er twee keer per week minstens 20 minuten aan.

Een tweede punt zijn de oefenkansen. Tijdens het RALFI-lezen kies ik leuke en gevarieerde teksten uit echte boeken. Je weet maar nooit dat ze het hele boek willen lezen.

‘Door te lezen leer je denken met andermans hoofd’

We hebben ook het tutorlezen op school, elke twee weken 50 minuten. En na de paasvakantie gaat het vierde voorlezen in de kleuterklassen. Verder zijn boeken belangrijk als verrijkingsmateriaal en als insteek voor de thema’s van wereldoriëntatie. Ik ga vaak proactief naar de klas met een stapel boeken over het onderwerp dat op dat moment behandel wordt.

Tot slot gebruiken we boeken bij leesbevordering tijdens de Voorleesweek, de Poëziesterren, de Jeugdboekenmaand, de Boekenbeurs …

Interactief voorlezen is mijn belangrijkste strategie. Verklanken wat er in je hoofd gebeurt. Met vraagjes, opmerkingen, afwegingen … Vooraf, tijdens en na het lezen. Je moet er niet elke keer een groot ding van maken. Tussendoor enkele goede vragen stellen, kan ook.

De Beste Boekenjuf/meester van het jaar

De prijs voor de Beste Boekenjuf/Boekenmeester beloont leerkrachten (kleuterschool en basisschool) die een concrete en dagelijkse inzet tonen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. In het magazine brengen de kandidaten hun verhalen en je vindt er massa's tips en tricks rond lezen en leesplezier in de klas.

CANON Cultuurcel en de Groep Kinderboekenuitgevers zoeken een juf of meester, zorgleraar of -coördinator uit het basisonderwijs (kleuter- en lager) die zich inzet voor leesbevordering en werken met kinderboeken aanmoedigt.

Nomineer jouw kandidaat

Wie besmet jou met zijn of haar passie voor (voor)lezen? Wie vult de boekenhoeken op school met een rijk en recent aanbod? En wie wakkert in jouw team het leesvuur aan? Kortom, welke juf of meester heeft op jouw school het grootste hart voor boeken? Ken jij zo iemand? Nomineer je kandidaat via boekenjuf.be.

Biekes middagbib

Er zijn best veel boeken op onze school. De middagbib staat vol met mijn eigen boeken. Ik heb zowat alles in huis: prentenboeken, non-fictie, moppenboeken, strips, luisterboeken, beeldwoordenboeken, doeboeken, Engelse en Franse boeken … Ik heb ook een grote voorraad aan één-bladzijde-strips en aan verwerkingsopdrachten bij prentenboeken.

De middagbib is open op maandag- en donderdagmiddag. Dan kunnen leerlingen tijdens de middagspeeltijd een boek komen halen en lezen op een plekje naar keuze. Dat kan in de gang, in de stoelen voor het secretariaat, op een plek op de speelplaats … De boeken die ze aan het lezen zijn, bewaren we in aparte wijnkistjes. Ik help de leerlingen kiezen en promoot boeken.

Elke klas heeft ook een klasbib. Die wordt stelselmatig aangevuld door ons oudercomité. En in de hal aan de refter staat de tutorlezenkast. Daarin zitten boekjes die geschikt zijn voor het tutorlezen van het tweede leerjaar met het vijfde en het zesde met het eerste. De kast bevat ook een map vol taalspelletjes en korte boekenopdrachten die het lezen kunnen doorbreken, als leerlingen daar behoefte aan hebben.

‘We hebben nu veel meer KJV-lezers dan vorig jaar. Dat is een succes op het vlak van leesbevordering’

80 KJV-lezers

De Kinder- en Jeugdjury staat los van de klas. Alleen de 2de en 3de kleuterklassen doen in klasverband mee. De kleuterjuffen lezen de boeken voor.

In de andere klassen schrijven leerlingen zichzelf in. De KJV voorziet veel materiaal voor boekenbabbels. Ik organiseer die regelmatig met verschillende groepjes. Ik word daarbij geholpen door Dubius, een zelfgemaakte pop waarvan je het hoofd kan openen. Daar stop ik dan de stellingen voor een stellingspel in.

Ik vind dat trager of minder vlot lezen geen obstakel mag zijn om mee te doen. Daarom hebben we ook de luisterboeken van de KJV-selectie.

Dit is het tweede jaar dat we de KJV op school organiseren. We hebben nu veel meer lezers dan vorig jaar. Dat is een succes op het vlak van leesbevordering.  We organiseren ook opnieuw een slotfeest van de KJV. Daarvoor werken we samen met andere leesgroepen. 4 auteurs zullen workshops geven. Ook ouders zijn welkom.

Promo!

We hebben in ons oudercomité ook een apart boekengroepje. Dat zet mee zijn schouders onder onze boekenbeurs. Die vindt plaats op een vrijdag na school. Ik ga tijdens de dag al eens met alle klassen langs om het aanbod te ontdekken aan de hand van interactieve, speelse opdrachten.

In de boekenkast van juf Bieke:

  • De oorlog die mijn leven redde, Kimberly Brubaker Bradley, Callenbach
  • De zombietrein en andere stripgedichten, Edward van de Vendel & Floot de Goede, Querido
  • Imagine, John Lennon (geïllustreerd door Jean Jullien), Leopold
  • De lantaarnaansteker, Aline Sax & Ann De Bode, De Eenhoorn
  • Het mysterieuze horloge van Walker en Dawn, Davide Morsinotto & Stefano Moro, Fantoom
  • Explorer Academy - Het Nebula-mysterie, Trudi Trueit & Scott Plumbe, NBC Blink Media
Dien je eigen subsidieproject in
School GBS De Stip Linden
Onderwijsniveau
  • Basisonderwijs (lager en kleuter)
Thema
  • literatuur en leesmotivatie
  • poëzie
Sleutelcompetenties
  • Nederlands
  • Cultureel bewustzijn
Schooljaar 2018-2019

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
Leerling gaat creatief aan de slag met literatuur

Creatief omspringen met meertaligheid? Breng een schrijver in je klas!

In 2021 lanceerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie Kunstenaars in de klas, een oproep om kunstprojecten te stimuleren in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Een van de projecten die subsidies ontving, is de samenwerking tussen schrijver Arno Boey, het Atheneum Brussel en internationaal...

Lees meer

Leerkrachten én leerlingen ontdekken hun creativiteit tijdens Kunstkuur

Expertisedeling tussen leerkrachten. Muzisch sterker in de schoenen staan. De leerlingen laten kennismaken met de academie en met het plaatselijke Gemeenschapscentrum De Zeyp. Hun culturele blik verruimen. Hen de kans geven om hun creativiteit te ontdekken én te tonen… Het lijstje doelen waar de...

Lees meer

Het moois dat ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment

‘Vaak kiezen leraren op school nog voor sterk afgebakende muzische opdrachten. Dan is het fijn als zij én hun leerlingen, samen met een dko-docent, kunnen ontdekken wat voor moois er ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment.’ Aan het woord zijn Simon Vermeulen en Goedele Pauwelyn...

Lees meer
Leerlingen zitten in de klas en houden boomwhackers vast waarmee ze musiceren.

Leerstof herhalen, verdiepen en verwerken via beeld, dans en woord? Deze Kunstkuur toont hoe het kan

Tijdens muzische vorming dansen ze hoofdletters of zingen ze het verloop van de Eerste Wereldoorlog in een marslied. De krantenartikels die de leerlingen in de taalles schreven? Die gieten ze in een mediageniek journaal. Zo wekken Anke Vrinssen van Kunstacademie Dilsen-Stokkem en leraren Els Coox en...

Lees meer
Leerlingen en leerkrachten beluisteren podcasts

Podcastproject 'Sounds Like C' leert luisteren naar erfgoed

De eeuwenoude ruïnes van de Gentse Sint-Baafsabdij inspireerden de leerlingen van het naburige Sint-Lievenscollege tot een serie podcasts die je bewuster leren omgaan met geluid én stilte. Wij gingen op bezoek en verwerkten onze impressies tot - je raadt het al - een podcast!

Lees meer

Nieuws in de kijker

logo Poëziesterren secundair

Poëziesterren voor secundair onderwijs

De Poëziesterren geven poëzie een prominente plaats in het secundair onderwijs.

arrow leftpoëzie
Lees meer
Meisje houdt verfborstels voor gezicht vast

Kunstkuur: nieuwe aanvraagronde schooljaar 2023-24

Van 1 december 2022 tot 15 februari 2023 kan je je aanvraag indienen.

arrow leftKunstkuur
Lees meer
Leerling steekt boeken in de lucht

Netwerk Lezen op School. Doe je mee?

Op zoek naar lesmateriaal en boekentips rond leesmotivatie en leesbevordering in de basisschool? Dan is het Netwerk...

Lees meer
Inspiratiedag 2022

9/2 - Online infosessie Cultuurkuur voor organisaties

Hoe kan je als cultuurorganisatie Cultuurkuur inzetten om je scholenaanbod bekend te maken? In deze infosessie kom je te...

Lees meer
cover Seneca Kunst van het geven

WIN het boek 'De kunst van het geven'

Vincent Hunink verzamelde belangrijke delen uit Seneca's De Beneficiis over gunsten en het geven.. Maak kans op 1 van 3...

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, subsidies en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement onderwijs & vorming

Koning Albert II-laan 15

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs