Boekenjuf An | De kinderen vinden het geweldig om eens een verhaal in hun thuistaal te horen

An Verdoodt is verzot op boeken en lezen en ontdekte als kleuterjuf de magie van prentenboeken. Sinds enkele jaren is juf An GOK-leerkracht in kleuterschool Heilig-Hart in Jette en maakt ze kleuters en ouders wegwijs in boekenland. 'Voorlezen motiveert hen om zelf ook te gaan lezen.'

""
""
""
""
""
""
""
""
""

Juf An legde vele jaren hart en ziel in haar werk als juf van de eerste en later ook de tweede kleuterklas. In haar carrière als kleuterjuf bouwde ze een uitgebreide collectie boeken op. Haar collega’s zijn het erover eens, juf An heeft voor elk mogelijk thema een heleboel passende lees- en prentenboeken waaruit de juffen vrij kunnen kiezen. Om de samenwerking tussen de lagere school en de kleuterschool te bevorderen, werd de werkgroep leesbeleid opgericht, die samen projecten rond boeken uitwerkt.

 

Wie is An Verdoodt?

School: GOK-leerkracht op basisschool Heilig-Hart in Jette.

Favoriete kinderboek: Rikki, Guido Van Genechten.

Geven de boekenmicrobe door omdat … ‘‘kinderen in boeken woorden leren die niet voorkomen in de dagdagelijkse taal. De woordenschat uit boekjes kan de taal van anderstalige, maar ook van Nederlandstalige kindjes zoveel rijker maken.’

Boekenboemerang

De Heilig-Hart kleuterschool heeft sinds enkele jaren meer en meer anderstalige kleuters. ‘Hun ouders lezen weinig of niet voor en ze gaan niet naar de bibliotheek’, zegt An. ‘Zo groeide het idee van de boekenboemerang. Eén keer in de maand kunnen de ouders op school boeken uitlenen om thuis voor te lezen aan hun kinderen. De juffen helpen de ouders bij de keuze van een boek dat aangepast is aan de leeftijd van hun kind en ze leggen uit hoe ze op de juiste manier kunnen voorlezen.’

‘De meeste kinderen begrepen niets van de Spaanse tekst, maar door de tekeningen konden ze zich toch een beeld vormen van het verhaal’ An Verdoodt - GOK-leerkracht en boekenjuf

O Mundo

Verschillende talen op school hoeft zeker geen nadeel te zijn, integendeel. De kleuterschool ging aan de slag met O Mundo boekenpakketten. Tijdens de Jeugdboekenmaand lazen ouders een boek uit het O Mundo pakket voor in hun moedertaal. ‘De kinderen vonden het geweldig om ook eens een verhaal in hun thuistaal te horen’, vertelt An. Bij een Spaans boek van O Mundo, Imagina Animales, vonden de kinderen zelf ‘voorwerpdieren’ uit. Een schaar omgetoverd tot een haai doopten ze Schaai en een GSM met de looks van een pinguïn werd een teleguïn. ‘De meeste kinderen begrepen niets van de Spaanse tekst, maar door de tekeningen konden ze zich toch een beeld vormen van het verhaal’, zegt An.

De Beste Boekenjuf/meester van het jaar

De prijs voor de Beste Boekenjuf/Boekenmeester beloont leerkrachten (kleuterschool en basisschool) die een concrete en dagelijkse inzet tonen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. In het magazine brengen de kandidaten hun verhalen en je vindt er massa's tips en tricks rond lezen en leesplezier in de klas.

CANON Cultuurcel en de Groep Kinderboekenuitgevers zoeken een juf of meester, zorgleraar of -coördinator uit het basisonderwijs (kleuter- en lager) die zich inzet voor leesbevordering en werken met kinderboeken aanmoedigt.

Nomineer jouw kandidaat

Wie besmet jou met zijn of haar passie voor (voor)lezen? Wie vult de boekenhoeken op school met een rijk en recent aanbod? En wie wakkert in jouw team het leesvuur aan? Kortom, welke juf of meester heeft op jouw school het grootste hart voor boeken? Ken jij zo iemand? Nomineer je kandidaat via boekenjuf.be.

Jong geleerd …

Om de kleuters zoveel mogelijk met boeken in contact te brengen, wordt vaak voorgelezen, ook tijdens de GOK-uren van juf An. ‘Ik herlees vaak boeken met de kleuters die ze in de klas al ontdekt hebben.’ De kleuters leren in elk geval al hoe magisch boeken kunnen zijn, in de boekenhoek of tijdens de talloze voorleessessies. ‘Voorlezen motiveert hen om zelf ook te gaan lezen.’ En jong geleerd is oud gedaan, toch?

In de boekenkast van juf An

Auteur Agnes Mus
Schooljaar 2015-2016