Boekenjuf Kim | Op allerlei manieren stimuleer ik het leesplezier bij mijn leerlingen én collega’s
Onze leerlingen moeten nooit een boek lezen dat ze zelf niet willen lezen: wij willen vooral de aandacht leggen op leesplezier. Wat ze lezen, maakt voor ons niet uit, als ze maar lezen!
Enkele maanden geleden heb ik de klasbibliotheek onder handen genomen: alle oude boeken moesten de deur uit. Bij de aankoop van nieuwe boeken probeer ik in te spelen op de interesses van mijn leerlingen. Zo hebben ze een leesbox gemaakt: iedere leerling beschilderde en versierde zijn box met afbeeldingen die hun interesses weerspiegelen. Aan de hand van deze boxen ontdek je snel wat jouw leerlingen leuk of niet leuk vinden.
Bij de leesbox hebben we de leeskaarten geïntroduceerd. Telkens wanneer de leerlingen een boek lezen, nemen ze die uit hun box en kleuren ze vervolgens een vakje in bijpassende kleur op de leesslang. Er is maar één regel: drie keer na elkaar hetzelfde soort boek lezen mag niet. De leerlingen vinden dit nieuwe systeem geweldig, net omdat het een andere aanpak is.
‘Ik vind het geweldig dat ik door voorlezen en taalspelletjes leerlingen die nooit gelezen hebben thuis aan het lezen krijg!‘
Vroeger legde ik de nadruk te sterk op technisch lezen, maar nu vind ik het vooral belangrijk te weten of ze lezen wel leuk vinden. Als leerlingen graag lezen, gaan ze vanzelf sneller goed lezen. Blijkbaar werpt dit systeem ook thuis zijn vruchten af, want tegenwoordig lees ik in verschillende schoolagenda’s reacties van ouders waarin ze schrijven dat hun kinderen graag lezen.
Aangezien de leesbox zo’n succes is, heeft mijn parallel collega hem ook geïntroduceerd in zijn klas. Hopelijk springen alle andere leerkrachten ook mee op de kar. Ik zou het fijn vinden als mijn leerlingen op het einde van het jaar hun leesbox kunnen meenemen naar het vierde leerjaar.
Wie is Kim Hallet?
Kim is voltijds leerkracht van het derde leerjaar in de Vrije Basisschool Sintt-Gertrudis in Landen.
Iedere maand gaan alle klassen naar de bibliotheek
Deze samenwerking heeft al diepte- en hoogtepunten gekend, maar ondertussen weten we mekaar te vinden. Vroeger mochten de leerlingen enkel een leesboek of prentenboek ontlenen, maar nu is dat probleem van de baan en mogen de leerlingen kiezen wat ze willen lezen. Leerlingen die normaal geen boek aanraken, maar wel een strip lezen, zijn nu dus ook aan het lezen.
‘Ik probeer de spanning erin te houden door slechts korte fragmenten te vertellen’
Binnenkort organiseert de bibliotheek een activiteit rond de Jeugdboekenmaand. Zo gaan we naar een lezing van Marijke Umans. We organiseren ook een rondleiding zodat de leerlingen de werking van de bib onder de knie krijgen.
De Beste Boekenjuf/meester van het jaar
De prijs voor de Beste Boekenjuf/Boekenmeester beloont leerkrachten (kleuterschool en basisschool) die een concrete en dagelijkse inzet tonen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. In het magazine brengen de kandidaten hun verhalen en je vindt er massa's tips en tricks rond lezen en leesplezier in de klas.
CANON Cultuurcel en de Groep Kinderboekenuitgevers zoeken een juf of meester, zorgleraar of -coördinator uit het basisonderwijs (kleuter- en lager) die zich inzet voor leesbevordering en werken met kinderboeken aanmoedigt.
Nomineer jouw kandidaat
Wie besmet jou met zijn of haar passie voor (voor)lezen? Wie vult de boekenhoeken op school met een rijk en recent aanbod? En wie wakkert in jouw team het leesvuur aan? Kortom, welke juf of meester heeft op jouw school het grootste hart voor boeken? Ken jij zo iemand? Nomineer je kandidaat via boekenjuf.be.
Voorlezen en vrij lezen roosteren we in
Tijdens de Voorleesweek in november kwam de Belleman op bezoek. Elke keer als hij met zijn bel zwaaide, moesten de leerlingen alles laten liggen en was het voorleestijd. Alle leerkrachten en de Belleman lazen in een beurtensysteem verhalen voor aan alle klassen van het lager onderwijs. Op de laatste dag waren de ouders welkom om samen met hun kinderen te luisteren naar wondermooie verhalen.
Ook tijdens een gewone lesweek besteed ik veel aandacht aan voorlezen. Ik probeer de spanning erin te houden door slechts korte fragmenten te vertellen. Hierdoor kijken de leerlingen ongeduldig uit naar het vervolg. Daarnaast rooster ik dagelijks vrij lezen in. Als dit wegens omstandigheden wordt uitgesteld, vragen de leerlingen spontaan of ze nog mogen lezen. Zulke uitspraken doen mijn dag slagen!
Gedichtendag hebben we met eten gecombineerd: ik versierde een cake met vlaggetjes waarop gedichten van Joke Van Leeuwen stonden en dat sloeg aan bij de leerlingen. Eten en poëzie, dat werkt altijd!
Een aantal leerlingen in mijn klas kwamen spontaan met gedichten naar school die ze zelf hadden geschreven en deze mochten ze voorlezen voor de hele klas. Er is ook een leerling in mijn klas die de schrijfkriebel te pakken heeft en zich momenteel bezighoudt met het schrijven van korte verhalen. Elke dag leest ze een stukje voor en ze doet dat enorm goed. Dat stimuleert ook anderen, want momenteel heb ik er al drie nieuwe schrijvers bij!
Schoolhoofd Fabienne Buzzi over boekenjuf Kim
‘Kim is zeer gedreven en heeft een enorme honger om bij te leren. Ze volgde een taalopleiding bij Daniëlle Daniels omdat ze graag het boekenklimaat op school wilde optimaliseren. Ze geeft tips aan collega’s en ouders om leerlingen te begeleiden in hun boekenavonturen en doet dit zonder op de voorgrond te treden.
Kim is één van de weinige mensen die gekozen heeft voor het onderwijs omdat het haar hobby is. Ze is een echte meerwaarde op deze school en daarom ben ik blij dat er initiatieven zoals de Beste Boekenjuf bestaan zodat we haar eens kunnen belonen!’
Het boek van de week
Af en toe werk ik een project uit rond een bepaald boek. Zo hebben wij een taalproject georganiseerd rond Roald Dahl, omdat ik vind dat de leerlingen deze auteur moeten kennen. De Griezels heb ik volledig voorgelezen en hier hebben we een aantal activiteiten rond gedaan. De volgende dag kwamen de leerlingen vertellen dat hun moeder dit boek ook nog gelezen heeft en dat vind ik leuk om te horen!
Ik vind het belangrijk dat leerlingen hun klassiekers kennen, maar ik breng hen ook graag nieuwe namen bij en vertel ook altijd wat meer over het leven van de auteur. De leerlingen vragen hier zelf naar en daarom hangen wij wekelijks een foto op van een auteur wiens boek we uitroepen tot het boek van de week.
‘Vorig jaar organiseerden we een wedstrijd rond Vos en Haas. De leerlingen kregen het begin van een verhaal en moesten dan zelf een einde verzinnen en een bijhorende affiche maken. Iedereen ging volledig op in dit project’
Het leesplezier is soms belangrijker dan het leesniveau
Ik houd geen rekening met het leesniveau: deze testen worden wel regelmatig afgenomen, maar ik probeer de ouders het belang van leesplezier bij te brengen en geef hen mee dat ze zich niet moeten fixeren op het leesniveau van hun kind. Er zullen altijd kinderen zijn die sneller en beter kunnen lezen als anderen.
Ik vind het belangrijk om rekening te houden met de vijfvingertest: lees een bladzijde uit het boek en al de woorden die moeilijk zijn om te lezen, tel je op vingers. Heb je er meer dan vijf, is het boek waarschijnlijk te moeilijk. Maar als alle leerlingen het toch leuk vinden, dan lezen we het boek gewoon uit. En anders ondernemen we een nieuwe poging binnen de twee maanden.