Boekenjuf Kristel | De kinderen zouden zelfs de knutselles opgeven om te mogen lezen

Juf Kristel duwt op de bel en het vierde leerjaar van basisschool Sint-Michiel in Genk verdiept zich in een boek, achter de lessenaar of op de bank van het boekendroommeubel. Kristel Daniëls laat haar leerlingen op verschillende manieren proeven van taal en boeken. ‘Net zoals het nieuws van Karrewiet wordt het dagelijkse leeskwartier nooit overgeslagen.’

""
""
""
""
""
""
""

Kristel Daniëls geeft al bijna haar hele carrière les op basisschool Sint-Michiel, waar veel anderstalige kinderen schoollopen. ‘Voor deze leerlingen, maar ook voor de anderen, is lezen van groot belang om hun Nederlandse taal rijker en gevarieerder te maken’, zegt Kristel.

 

Wie is Kristel Daniëls?

School: Vierde leerjaar op basisschool Sint-Michiel in Genk.

Favoriete kinderboek: Matilda, Roald Dahl.

Geeft de boekenmicrobe door omdat … ‘het merendeel van de kinderen niet opgroeit in een leescultuur. Door te lezen ontdekken ze taal in al haar vormen.’

Lezen onder de boekenboom

De leeshoek van juf Kristel heeft de vorm van een grote boekenboom. De leerlingen kunnen op de bank onder de boom gezellig genieten van een boek. De huisjes in de boekenboom zijn geen nestplaats voor vogels, maar wel voor een boek dat extra aandacht verdient.

Onder de boom bracht Juf Kristel een uitgebreide verzameling boeken bijeen. Via een oproep op facebook sprokkelde ze meer dan tweehonderd recente boeken bovenop haar eigen collectie. Dichtbundels, leesboeken, strips, kookboeken en knutselboeken, de leerlingen hebben een ruime keuze uit verschillende soorten boeken en thema’s. ‘Ik zou het aanbod graag nog wat multicultureler maken’, vertelt Kristel.

De Beste Boekenjuf/meester van het jaar

De prijs voor de Beste Boekenjuf/Boekenmeester beloont leerkrachten (kleuterschool en basisschool) die een concrete en dagelijkse inzet tonen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. In het magazine brengen de kandidaten hun verhalen en je vindt er massa's tips en tricks rond lezen en leesplezier in de klas.

CANON Cultuurcel en de Groep Kinderboekenuitgevers zoeken een juf of meester, zorgleraar of -coördinator uit het basisonderwijs (kleuter- en lager) die zich inzet voor leesbevordering en werken met kinderboeken aanmoedigt.

Nomineer jouw kandidaat

Wie besmet jou met zijn of haar passie voor (voor)lezen? Wie vult de boekenhoeken op school met een rijk en recent aanbod? En wie wakkert in jouw team het leesvuur aan? Kortom, welke juf of meester heeft op jouw school het grootste hart voor boeken? Ken jij zo iemand? Nomineer je kandidaat via boekenjuf.be.

‘Het was leuk om te zien hoeveel verschillende verhalen de kinderen bedachten bij dezelfde prenten.’

Bommen en sterren uitdelen

Juf Kristel houdt het niet alleen bij lezen, maar daagt de leerlingen ook uit om zelf in de huid van de schrijver en de illustrator te kruipen. ‘Rond Kerstmis hebben we het prentenboek De Grote Kleine Kerstman herschreven’, vertelt Kristel. ‘Het was leuk om te zien hoeveel verschillende verhalen de kinderen bedachten bij dezelfde prenten.’

Juf Kristel neemt jaarlijks deel aan het bom-sterproject van de bibliotheek, waarbij de leerlingen een favoriet boek beoordelen met een ster en een minder gesmaakt boek een bom geven. Een van de sterboeken toverde Kristel met de leerlingen om in een strip die werd tentoongesteld in de bibliotheek.

Het kwartierlezen en de boekenprojecten werpen duidelijk hun vruchten af. ‘Aan het begin van het schooljaar vonden sommigen een kwartier lezen heel lang, maar nu zouden ze zelfs de knutselles opgeven om te mogen lezen’, zegt Kristel. ‘Dat toont toch aan dat we op de goede weg zijn.’

In de boekenkast van juf Kristel