Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. Boekenmeester Jan | De vuurjongen die voor leesvonken zorgt

Boekenmeester Jan | De vuurjongen die voor leesvonken zorgt

Jan Lambrechts is de Beste Boekenmeester van 2018 en is voltijds leescoördinator. Hij werkt ideeën en leerlijnen uit om het leesplezier en de leesvaardigheid te bevorderen. Van de kleuters tot het zesde leerjaar. Zijn motto: ‘Elke leerkracht een boekenjuf/meester’.

Er zijn verschillende redenen om als school voor een leescoördinator te kiezen. De dagelijkse praktijk van de leraren en de vele wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat de kwaliteit van het lezen niet de goede richting uitgaat. Leesplezier valt dan altijd als eindwoord. Wij hebben met de school een duidelijke keuze gemaakt: lezen wordt onze rode draad. Die keuze zet ons aan om onze hele visie, op verschillende fronten, te herbekijken. We willen boeken en leesplezier integreren in heel onze werking en dat ook tonen in de schoolgangen en aan de buitenwereld. Ik probeer als een vuurjongen voor leesvonkjes te zorgen en de leerkrachten van gesneden broodjes te voorzien.

We zetten sterk in op een nieuwe schoolbib die we ‘Fantasielines’ doopten. We willen er geen kringloopwinkel van boeken van maken en daarom investeert de school heel hard in nieuwe boeken, rond 2500 euro per schooljaar. In november 2016 is de bib opengegaan.

Elke klas doet mee aan Kwartiermakers. Zo komt elke groep minstens één keer per week in de bib.  

 

Wie is Jan Lambrechts?

School:

Leescoördinator op Basisschool Sint-Mauritius in Bilzen.

Favoriete kinderboek:

Koning van Katoren, Jan Terlouw, Lemniscaat.

De drie R’s van de bib

Elke klas heeft eigen boeken, aangevuld met die van de bibliotheek van Bilzen, De Kimpel. 1200 boeken van De Kimpel circuleren er op school, 3 per kind. De oudervereniging heeft voor elke klas een kastje gesponsord om die boeken in te zetten. We proberen 6, 7 keer op een schooljaar te gaan. Alle 400 leerlingen hebben een bib-kaart.

Stilaan wennen de kinderen aan boeken uitlenen en inleveren. Hoe moet je je gedragen in een bib? Dan komen de drie R’s aan bod: rustig zijn, respect voor boeken en andere mensen, rondsnuffelen.

Trainen …

Materie alleen is echter niet voldoende. Er moet ook iets mee gebeuren. Vergelijk onze leesaanpak met sporten. Om dat goed te kunnen, moet je trainen. Om gemotiveerd te blijven, speel je wedstrijden. Vertaald naar lezen betekent dat dat we zorgen voor trainings- en toepassingsmomenten.

‘Bij hardop denkend voorlezen verklankt de leerkracht wat er in zijn hoofd gebeurt’

Bij het trainen motiveren we de leerlingen om hun kennis en vaardigheden te verbeteren door effectieve instructie, goede voorbeelden en herhaald oefenen. Daarom zetten we sterk in op hardop denkend voorlezen, waarbij de leerkracht verklankt wat er in zijn hoofd gebeurt.

Ook de leesstrategieën maken een belangrijk deel uit van onze werking. Tijdens de personeelsvergaderingen heb ik de leerkrachten telkens over 1 strategie ingelicht. Ik heb er kaartjes van gemaaktvoorzien van een illustratie. Mijn collega’s gebruiken die kaartjes nu ook, zelfs in de kleuterklas. We laten ze cyclisch terugkomen.

… en toepassen

De toepassingskansen zijn de vele boekactiviteiten die we organiseren. Zo zorgen we ervoor dat leerlingen hun leeservaringen kunnen doorgeven. Om de drie weken organiseert de leerkracht een boekenpraat. Ik heb voor een bundel met 50 verwerkingsactiviteiten gezorgd. Dat zorgt voor inspiratie en afwisselende werkvormen: een boekendate, verkoop een voorwerp uit het verhaal … Er is ook een bundel met boekenkringwerkvormen. Daarin vind je een 40-tal boekverwerkingsopdrachten die je met de klas kan doen. De kaftencarrousel waarbij ze titels bij de juiste cover moeten plaatsen, is bijvoorbeeld heel leuk.

‘Elke auteur schrijf iets op de wall of fame van onze bib’

We nodigen ook regelmatig een auteur of illustrator uit. Yoeri Slegers en Michael Olbrechts  kwamen tekenen. De kinderen waren er dol op. Zo proberen we hen kort genoeg bij een boek te brengen zodat ze erin blijven plakken. Elke auteur die bij ons op bezoek komt, schrijft iets op onze wall of fame in de schoolbib. Dat wordt een mooie verzameling. Marc de Bel tekende bijvoorbeeld een Boeboek.

Jeugdboekenmaand leidt tot schoolfeest

We zijn ook heel intensief met de Jeugdboekenmaand bezig. Voor elk leerjaar kies ik een boek dat de leerkracht voorleest. Bij elk boek heb ik ook een lessuggestiepakket gemaakt waarmee leerkrachten aan de slag gaan. We linken er ook ons schoolfeest aan. Door zo intensief met het boek van de Jeugdboekenmaand bezig te zijn, heb je immers al veel inhoud en materiaal waarop je het schoolfeest kan bouwen. Verleden jaar resulteerde dat in een verhalenwandeling door Bilzen, nu zijn we volop aan het repeteren voor een schoolmusical.

De Beste Boekenjuf/meester van het jaar

De prijs voor de Beste Boekenjuf/Boekenmeester beloont leerkrachten (kleuterschool en basisschool) die een concrete en dagelijkse inzet tonen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. In het magazine brengen de kandidaten hun verhalen en je vindt er massa's tips en tricks rond lezen en leesplezier in de klas.

CANON Cultuurcel en de Groep Kinderboekenuitgevers zoeken een juf of meester, zorgleraar of -coördinator uit het basisonderwijs (kleuter- en lager) die zich inzet voor leesbevordering en werken met kinderboeken aanmoedigt.

Nomineer jouw kandidaat

Wie besmet jou met zijn of haar passie voor (voor)lezen? Wie vult de boekenhoeken op school met een rijk en recent aanbod? En wie wakkert in jouw team het leesvuur aan? Kortom, welke juf of meester heeft op jouw school het grootste hart voor boeken? Ken jij zo iemand? Nomineer je kandidaat via boekenjuf.be.

De KJV-boot

Samen met de bibliotheek van Bilzen ben ik dit schooljaar begonnen met de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). 34 kinderen uit het vijfde en zesde wilden graag meedoen. Dat was voor ons het eerste bewijs dat we op het goede spoor zaten. Er kon maar 1 KJV-groep zijn, daarom hebben we een auditie georganiseerd. De leerlingen moesten hun motivering in een gesprekje met mij toelichten. Wie uit de KJV-boot viel, is in een andere boot terechtgekomen, want we hebben ook een boekenbende en een boekenclub. Zo probeer ik dat positief te kaderen, want ik wil kinderen niet teleurstellen. Elke groep komt 1 of 2 keer per maand samen met mij in de schoolbib.

Het hele traject van de KJV-groep giet ik in een poster voor boven hun bed. We bespreken elk boek op een andere locatie. Het is meer een spel waarbij we het hebben over de inhoud, de verhaallijn, het hoofdpersonage, hun mening. We maken bijvoorbeeld zwerftuintjes als dat in het boek aan bod komt. En tijdens de activiteit wordt er gebabbeld.

‘Ik droom ervan dat boeken lezen een gewoonte wordt, zoals ’s morgens een boterham eten.’

Ouders soigneren

We vinden de lijn met de ouders heel belangrijk en leggen onze aanpak en visie uit. Ouders helpen ons bijvoorbeeld met de boekenbeurs die we organiseren. Maar we nodigen hen ook uit op een infoavond over ‘Hoe lees je een boek voor?’ Tijdens de voorleesweek lazen ze een fragment voor in de klassen. We geven ook hen de kans om nadien over hun ervaringen met elkaar te praten. Die ouders krijgen een andere connectie met de school, veel minder resultaatgericht.

Ons verhaal is nog lang niet af. Lezen moet het DNA van onze school worden, maar je kan niet alles in 1 keer veranderen. Je kan vuurwerk afsteken, maar dat is vlug uitgewerkt. We willen een solide, wetenschappelijke basis. De kans bestaat ook dat je als leescoördinator in de woestijn staat te schreeuwen. Zonder de leraren sta ik nergens. Over 3 of 4 jaar moet mijn functie overbodig zijn. Nu zitten we nog middenin een groeiproces.’

In de boekenkast van meester Jan

  • De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan, Andy Griffiths, Lannoo
  • De Keverjongen, M.G. Leonard, Querido Kinderboek
  • Opa vlucht, David Walliams, Clavis
  • Stukjes hemelblauw, Sue Durrant, Meis & Maas
  • Het oneindige verhaal, Michael Ende, Uitgeverij De Fontein
Dien je eigen subsidieproject in
Auteur Veerle Vanbuel
School VBS Sint-Mauritius
Organisaties Bibliotheek De Kimpel Bilzen
Onderwijsniveau
  • Basisonderwijs (lager en kleuter)
  • Buitengewoon basisonderwijs
  • Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
Thema
  • literatuur en leesmotivatie
Sleutelcompetenties
  • Nederlands
  • Cultureel bewustzijn
Schooljaar 2017-2018

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
Leerling gaat creatief aan de slag met literatuur

Creatief omspringen met meertaligheid? Breng een schrijver in je klas!

In 2021 lanceerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie Kunstenaars in de klas, een oproep om kunstprojecten te stimuleren in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Een van de projecten die subsidies ontving, is de samenwerking tussen schrijver Arno Boey, het Atheneum Brussel en internationaal...

Lees meer

Leerkrachten én leerlingen ontdekken hun creativiteit tijdens Kunstkuur

Expertisedeling tussen leerkrachten. Muzisch sterker in de schoenen staan. De leerlingen laten kennismaken met de academie en met het plaatselijke Gemeenschapscentrum De Zeyp. Hun culturele blik verruimen. Hen de kans geven om hun creativiteit te ontdekken én te tonen… Het lijstje doelen waar de...

Lees meer

Het moois dat ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment

‘Vaak kiezen leraren op school nog voor sterk afgebakende muzische opdrachten. Dan is het fijn als zij én hun leerlingen, samen met een dko-docent, kunnen ontdekken wat voor moois er ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment.’ Aan het woord zijn Simon Vermeulen en Goedele Pauwelyn...

Lees meer
Leerlingen zitten in de klas en houden boomwhackers vast waarmee ze musiceren.

Leerstof herhalen, verdiepen en verwerken via beeld, dans en woord? Deze Kunstkuur toont hoe het kan

Tijdens muzische vorming dansen ze hoofdletters of zingen ze het verloop van de Eerste Wereldoorlog in een marslied. De krantenartikels die de leerlingen in de taalles schreven? Die gieten ze in een mediageniek journaal. Zo wekken Anke Vrinssen van Kunstacademie Dilsen-Stokkem en leraren Els Coox en...

Lees meer
Leerlingen en leerkrachten beluisteren podcasts

Podcastproject 'Sounds Like C' leert luisteren naar erfgoed

De eeuwenoude ruïnes van de Gentse Sint-Baafsabdij inspireerden de leerlingen van het naburige Sint-Lievenscollege tot een serie podcasts die je bewuster leren omgaan met geluid én stilte. Wij gingen op bezoek en verwerkten onze impressies tot - je raadt het al - een podcast!

Lees meer

Nieuws in de kijker

logo Poëziesterren secundair

Poëziesterren voor secundair onderwijs

De Poëziesterren geven poëzie een prominente plaats in het secundair onderwijs.

arrow leftpoëzie
Lees meer
Meisje houdt verfborstels voor gezicht vast

Kunstkuur: nieuwe aanvraagronde schooljaar 2023-24

Van 1 december 2022 tot 15 februari 2023 kan je je aanvraag indienen.

arrow leftKunstkuur
Lees meer
Leerling steekt boeken in de lucht

Netwerk Lezen op School. Doe je mee?

Op zoek naar lesmateriaal en boekentips rond leesmotivatie en leesbevordering in de basisschool? Dan is het Netwerk...

Lees meer
Inspiratiedag 2022

9/2 - Online infosessie Cultuurkuur voor organisaties

Hoe kan je als cultuurorganisatie Cultuurkuur inzetten om je scholenaanbod bekend te maken? In deze infosessie kom je te...

Lees meer
cover Seneca Kunst van het geven

WIN het boek 'De kunst van het geven'

Vincent Hunink verzamelde belangrijke delen uit Seneca's De Beneficiis over gunsten en het geven.. Maak kans op 1 van 3...

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, subsidies en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement onderwijs & vorming

Koning Albert II-laan 15

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs