Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. De geboorte van drie reuzenbaby’s

De geboorte van drie reuzenbaby’s

De Reuzenstoet is één van de oudste tradities van Borgerhout. De leerlingen van de lokale Franciscusschool dragen er graag hun steentje aan bij: ze lopen met drie zelfgemaakte reuzen mee en zingen intussen liedjes waar ze mee over brainstormden.

In 1712 besloot Borgerhout om voor het eerst een reuzenommegang te organiseren. Meer dan 300 jaar later bestaat de traditie nog steeds. Zorgjuf Annelies van de Franciscusschool noemt het zelfs ‘iconisch’: ‘Toen ik klein was, liep ik zelf mee met die stoet, samen met mijn zwemclub. Het is dan ook heel fijn dat we als school de reuzenstoet waarderen en dat we de traditie doorgeven aan de volgende generatie’.

Camma Leona

Enkele jaren geleden werd al een reus gemaakt, de kameleon Camma Leona! Een toepasselijk symbool voor een school die meer dan twintig nationaliteiten kent. ‘Met de leerkrachten hielden we een brainstorm. Zo kwamen we tot het idee om drie nieuwe reuzen te creëren, de baby’s van Camma Leona. En daar hoorde ook een lied bij’, vertelt Juf Annelies.

‘De nieuwsgierigheid van de leerlingen werd geprikkeld aan de hand van een reuzenei, dat in de gang werd opgesteld. Sommige kinderen dachten eerst dat het om een Paasverrassing ging!’

Drie nieuwe kameleon-baby’s

Tine Joris ondersteunde het project. Zij werkte vroeger freelance bij De Reuzen vzw - de vzw achter de Reuzenstoet - en richtte daarna haar eigen vzw op, COL. Een collectief van kunstenaars en kunstdocenten in allerlei disciplines.

‘Tijdens mijn eerste bezoek aan de school probeerde ik polshoogte te nemen’, vertelt Tine. ‘Wat leeft er bij de kinderen, wat willen ze graag kwijt? De leukste ideeën werkten we verder uit. Zo mochten de leerlingen tekeningen maken, maar ook bedenken welke klanken zo’n kameleon-baby zou maken. Welke kleuren zouden ze mooi vinden, wat zouden ze graag eten? De creativiteit van de leerlingen is heel belangrijk, het is niet de bedoeling dat ze iets kant-en-klaar gaan reproduceren.’

‘De leerlingen ontwierpen vanuit hun eigen creatieve gedachten drie totaal nieuwe reuzen’, vult juf Annelies aan. ‘Doordat ze een unieke look en een eigen persoonlijkheid hebben, konden ze hen echt kneden zoals ze wilden, met eigenschappen en talenten die de kinderen zelf belangrijk vinden’. Zo ontstonden de mannelijke Kama Akhdar (groen, kan goed voetballen) en Kwalmeleon (blauw, kan goed zwemmen) en de vrouwelijke Sahara Leona (rood, heeft veel energie).

Reuzestraffe muziek en moves

‘Na het maken van de nieuwe reuzen, verdeelden de leerlingen zich in twee groepen: zij die vooral wilden zingen en zij die graag één van de baby’s wilden dragen’, vertelt juf Annelies.

De zangers gingen aan de slag met muzikant en sound designer Youri Van Uffelen. Hij hielp om twee originele nummers in elkaar te steken: ‘Eén lied was een soort schoollied, gelinkt aan de mama Camma Leona, dat behoorlijk mocht swingen. Het andere nummer was specifiek bedoeld voor de stoet en moest inhoudelijk over de Camma Kids gaan. Dat werd meer een rap, met hiphop-invloeden’. De dragers leerden hoe je lichaamstaal kan gebruiken en via je bewegingen iets te vertellen.

‘De leerlingen hebben grote stappen gezet hebben qua samenwerking en hebben hun fantasie goed laten werken’, besluit juf Annelies.

Tips van juf Annelies

  • Kom naar buiten met je project. Een toonmoment voor de andere leerlingen van de school is prima, maar iets tonen aan de hele gemeente is pas echt straf. Het is fijn voor kinderen om naar buiten te treden met iets waar ze hard aan gewerkt hebben en zich deel te voelen van hun grotere gemeenschap.
  • Besteed genoeg aandacht aan communicatie. Het is heel fijn als ouders komen kijken en hun kinderen zien stralen - maar één keer een briefje meegeven is niet voldoende. Herinner hen er meermaals aan waar en wanneer het project doorgaat.
  • Beweeg! Zingen en dansen is een heerlijke uitlaatklep voor kinderen. Ook kinderen die een beetje te verlegen zijn om het voortouw te nemen, kunnen toch deel uitmaken van de groep door bijvoorbeeld een eenvoudig instrument te bespelen.
  • Probeer een geschikte repetitieruimte vast te leggen. Een locatie met genoeg ruimte, daglicht, een aangename akoestiek en een veilige plek om eventuele kostuums en rekwisieten op te bergen maakt het repeteren des te fijner.
  • Probeer genoeg draagkracht te creëren binnen de school. Hoe meer leerkrachten het nut en de meerwaarde van het project zien en erkennen, hoe makkelijker het wordt om alles te organiseren.
  • Een multidisciplinair project biedt iets voor iedereen. De ene leerling zal vooral geïnteresseerd zijn in kostumering en knutselen, de andere in verhalen en teksten en nog een andere wordt vooral blij van muziek en zang. Als je een paar zaken combineert, vindt iedereen iets dat hem of haar aanspreekt.  

Ondersteund door de academie

‘Het is belangrijk dat de leerlingen lokaal erfgoed meekrijgen, en deelnemen aan de Reuzenstoet maakt onze school ook zichtbaar in de buurt’, vertelt directeur Koen Huyck. ‘Het muzische meegeven is minstens even belangrijk als de meer cognitieve vakken. Daarvoor werken we samen met de muziekacademie in Hemiksem.

‘Dat is een project van meerdere jaren: In een eerste fase gaven de leerkrachten dko lessen die de creativiteit van de kinderen aanspraken en overlegden ze daarna met onze leerkrachten hoe ze dat precies aanpakten. Daarna volgde er een fase van samen lesgeven. Stilaan werden onze leerkrachten helemaal ‘losgelaten’ en observeren de leerkrachten dko enkel nog. Met hun feedback konden we zelf muzische lessen opbouwen.’

Dien je eigen subsidieproject in
Auteur Sofie Rycken
School VBS Franciscus
Organisaties Academie Muziek en Woord
Onderwijsniveau
  • Basisonderwijs (lager en kleuter)
  • Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
Thema
  • beeld
  • dans en beweging
  • erfgoed
  • geluid en muziek
Sleutelcompetenties
  • Cultureel bewustzijn
  • Lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • Sociaal-relationele competenties
  • Zelfbewustzijn
  • Historisch bewustzijn
  • Duurzaamheid
Schooljaar 2018-2019
Projectverantwoordelijke Zorgjuf Annelies Henderieckx

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
Leerling werkt aan muzieknummer op iPad

Songs & Beats leren BuSo-leerlingen plannen en samenwerken

Muziek, dat was het onderwerp waar de leerlingen van Sint-Gregorius in Gentbrugge vooral rond wilden bijleren in hun keuzemodule. De school zag hierin een uitgelezen kans om te werken rond planning en samenwerking: twee vaardigheden die niet evident zijn voor leerlingen met ASS. Samen met Tim Wuyts...

Lees meer
Leerling gaat creatief aan de slag met literatuur

Creatief omspringen met meertaligheid? Breng een schrijver in je klas!

In 2021 lanceerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie Kunstenaars in de klas, een oproep om kunstprojecten te stimuleren in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Een van de projecten die subsidies ontving, is de samenwerking tussen schrijver Arno Boey, het Atheneum Brussel en internationaal...

Lees meer

Leerkrachten én leerlingen ontdekken hun creativiteit tijdens Kunstkuur

Expertisedeling tussen leerkrachten. Muzisch sterker in de schoenen staan. De leerlingen laten kennismaken met de academie en met het plaatselijke Gemeenschapscentrum De Zeyp. Hun culturele blik verruimen. Hen de kans geven om hun creativiteit te ontdekken én te tonen… Het lijstje doelen waar de...

Lees meer

Het moois dat ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment

‘Vaak kiezen leraren op school nog voor sterk afgebakende muzische opdrachten. Dan is het fijn als zij én hun leerlingen, samen met een dko-docent, kunnen ontdekken wat voor moois er ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment.’ Aan het woord zijn Simon Vermeulen en Goedele Pauwelyn...

Lees meer
Leerlingen zitten in de klas en houden boomwhackers vast waarmee ze musiceren.

Leerstof herhalen, verdiepen en verwerken via beeld, dans en woord? Deze Kunstkuur toont hoe het kan

Tijdens muzische vorming dansen ze hoofdletters of zingen ze het verloop van de Eerste Wereldoorlog in een marslied. De krantenartikels die de leerlingen in de taalles schreven? Die gieten ze in een mediageniek journaal. Zo wekken Anke Vrinssen van Kunstacademie Dilsen-Stokkem en leraren Els Coox en...

Lees meer

Nieuws in de kijker

logo Poëziesterren secundair

Poëziesterren voor secundair onderwijs

De Poëziesterren geven poëzie een prominente plaats in het secundair onderwijs.

arrow leftpoëzie
Lees meer
Meisje houdt verfborstels voor gezicht vast

Kunstkuur: nieuwe aanvraagronde schooljaar 2023-24

Van 1 december 2022 tot 15 februari 2023 kan je je aanvraag indienen.

arrow leftKunstkuur
Lees meer
Leerling steekt boeken in de lucht

Netwerk Lezen op School. Doe je mee?

Op zoek naar lesmateriaal en boekentips rond leesmotivatie en leesbevordering in de basisschool? Dan is het Netwerk...

Lees meer
Inspiratiedag 2022

9/2 - Online infosessie Cultuurkuur voor organisaties

Hoe kan je als cultuurorganisatie Cultuurkuur inzetten om je scholenaanbod bekend te maken? In deze infosessie kom je te...

Lees meer
cover Seneca Kunst van het geven

WIN het boek 'De kunst van het geven'

Vincent Hunink verzamelde belangrijke delen uit Seneca's De Beneficiis over gunsten en het geven.. Maak kans op 1 van 3...

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, subsidies en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement onderwijs & vorming

Koning Albert II-laan 15

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs