De geschiedenis van onze buurt

Waar komt de naam van mijn straat vandaan? Waarvoor diende dat bouwvallig gebouw op de hoek van de straat? Wat zit er onder de markt van Oedelem?  Is het waar dat er hier onderaardse gangen zijn?  Met hun eigen vragen trokken de leerlingen van het derde en vierde leerjaar van De Notelaar in Oedelem op onderzoek.

Het project Buurten met erfgoed neemt basisscholen mee op zoektocht naar het verhaal achter hun eigen omgeving. Want erfgoed vind je overal: landschappen, natuur, gebouwen, opschriften, straatnamen, verhalen, recepten, gebruiksvoorwerpen ... Buurten met Erfgoed haalt de banden aan tussen scholen en al dit lokale erfgoed. Leraren (en (groot)ouders) werken hiervoor samen met lokale en regionale erfgoed-, cultuur- en natuurmedewerkers.

Dat blijft beter hangen dan leren in de klas!

De leerlingen zochten individueel naar de oorsprong van hun eigen straatnaam. Samen vlooiden ze uit hoe de omgeving van hun school er vroeger uitzag. Ze onderzochten welke belangrijke gebouwen of andere erfgoedelementen bewaard bleven en waarvoor zij dienden. Hiervoor deden de leerlingen een beroep op hun ouders, grootouders, oudere bewoners uit het dorp en de erfgoeddeskundigen van de heemkundige kring 'De Brakken', bibliotheek en gemeentelijke cultuurdienst.

Eind mei beleefde het project van de school zijn hoogtepunt. In groepjes van vijf trokken de leerlingen op erfgoedfotozoektocht. Via een trage weg doorheen het dorp kwamen ze langs de ruïnes van een oude steenbakkerij, geboortehuizen van bekende bewoners, het kerkhof en het schepenhuis. Op de markt doken ze in een inderhaast leeggepompte bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Een van de leerlingen vatte het mooi samen: ‘We moesten het allemaal zelf uitzoeken, zelf de vragen stellen. Dat blijft beter hangen dan leren in de klas.’

Buurten met erfgoed

Buurten met erfgoed is een project van het agentschap Onroerend Erfgoed i.s.m. FaroCANON CultuurcelEducatie voor Duurzame OntwikkelingHeemkunde VlaanderenHeritaDe Bardijnen en de regionale erfgoedcellenMooss vzw zorgt voor de creatieve begeleiding.

Download het draaiboek voor trekkers en start je eigen erfgoedproject in jouw gemeente!

Op zoek naar inspiratie? Ontdek onze tips voor meer erfgoed in de klas.

Auteur Raf Schevenels
School
Organisaties Mooss vzw
Faro
Thema
Schooljaar 2015-2016