Gedaan met selfies! Maak plaats voor fotografie, video en collagetechnieken om te tonen wie je écht bent
Naar aanleiding van de expo Kinderen van de Renaissance in het Museum Hof van Busleyden in Mechelen, werken Sophie Vanhomwegen en Raisa Vandamme met verschillende klassen uit twee Mechelse basisscholen samen. De leerlingen experimenteren met fotografie, video en collagetechnieken om zichzelf en elkaar op een originele manier te portretteren. Move over, selfies!
Verbeelding aan de macht
Hoe willen kinderen zichzelf vandaag in beeld brengen? Deze vraag vormde het uitgangspunt om artistiek mee aan de slag te gaan. In relatie tot de portretten uit de Renaissance - waar volwassen kunstenaars kinderen portretteren – leggen de kunstenaars van MUS-E Belgium graag het heft in de handen van de kinderen zelf. De bedoeling? Hun expressie- mogelijkheden verruimen. Van green screens en webcams tot het overtekenen via plexiglas ... Het kwam allemaal op een speelse en verbeeldingsrijke manier aan bod.
Een traject van 7 weken
‘Er was tijdens het traject met de kunstenaars veel aandacht voor mediawijsheid (vb. beelden interpreteren), er werd sterk ingespeeld op de inbreng van de leerlingen, er hing een geschiedkundig luik aan én de ICT-vaardigheden van onze leerlingen en leerkrachten werd stevig getraind’, vertelt Rilke Dekeukelaere, directie Villa Zonnebloem. ‘We zijn zeer tevreden over de meegebrachte expertise en technieken van de kunstenaars. We werkten 7 weken samen met 3 klassen, steeds 2 uur per week. Dus veel kansen tot professionalisering.’
'Ik vind het belangrijk om er op een foto niet heel perfect uit te zien, maar mezelf te zijn. Want als ik er zo heel anders uit zie dan ben ik mezelf niet'
Een tikje anarchie
Maar, is het wel mogelijk om in één beeld alle lagen van één persoon te tonen? Bestaat er zoiets als het ultieme zelfportret? Om het meer dynamische, wilde en beetje anarchistische van de leerlingen aan bod te laten komen is er een videomontage gemaakt. Want ook dat kwam tijdens het project sterk naar boven drijven: een identiteit is geen vaststaand iets, het is vloeiend, in beweging, in groei.
Kaleidoscopisch
Met een selectie van het divers materiaal dat tijdens de ateliers tot stand kwam, maakten Sophie en Raisa een installatie die is opgenomen in het parcours van de expo Kinderen van de Renaissance. Het is bewust een caleidoscopische co-creatie. De portretten die ophangen in de expo hebben de kinderen zelf gekozen: zij bepalen hoe ze gekleed, geposeerd en dus ook geportretteerd worden. De installatie wordt begeleid door een audioguide waarin je de kinderen ook aan het woord hoort.
Wil jij ook met een kunstenaar aan de slag? Dat kan!
- De dynamoPROJECT-subsidie neemt voor jou de financiële drempels weg. Je krijgt tot 2000 euro voor jouw artistiek project op school. Lees de voorwaarden van een dynamoPROJECT.
- Ontdek de kunstenaars en cultuureducatieve organisaties op Cultuurkuur. Of kies je eigen partner in je schoolbuurt.
- Op zoek naar inspirerende voorbeelden van andere scholen? Doorzoek onze praktijkvoorbeelden op onderwijsniveau of discipline.