Leerkrachten Kunstkuur inspireren en verbinden met een leernetwerk
Kunstkuur? Dat is in Antwerpen geen onbekend begrip. Met meer dan 20 Kunstkuren is er in de Stedelijke Academies van de stad Antwerpen heel wat expertise in het samenwerken met scholen uit het leerplichtonderwijs. Tijdens een live leernetwerk op 29 november 2022 bracht Joke Klaassen, coördinator Kunstkuur/Kunstkuren van het Stedelijk Onderwijs van de stad Antwerpen, de leerkrachten Kunstkuur/Kunstkuren van de verschillende Stedelijke Academies samen. Naast een goedgevuld programma vol inspirerende workshops, kregen de leerkrachten de kans om ervaringen uit te wisselen.
Een warm onthaal en Backward design
Het is 8u45, de eerste leerkrachten komen toe in de Winkelhaak, een verzamelgebouw voor creatief ondernemerschap en de locatie voor de dag. Met koffie en ontbijtkoeken worden de leerkrachten warm ontvangen door Joke en haar collega.
Na enkele verkennende gesprekken is iedereen toegekomen en gaat de dag van start met een eerste workshop, Backward design. Samen met Koen Crul verkennen de leerkrachten de ontwerpstrategie en leren ze meer over de inzichten die uit het onderzoek over de strategie naar voor kwamen. Verdeeld over kleine groepjes gaan de leerkrachten aan de slag met de ontwerpstrategie. Aan de hand van een placemat ontwerpen ze een procesgerichte les in muzische vorming. Het versterken van het cultureel bewustzijn en de culturele expressie krijgen een centrale plaats in dit proces. De verschillende ontwerpen worden besproken en de leerkrachten gaan in dialoog over hoe ze ook in de context van Kunstkuur de ontwerpstrategie kunnen toepassen.
Koen Crul deed een onderzoek rond ‘backward design’ op Fontys, hogeschool voor de kunsten (FHK). Hij is lerarenopleider, learning designer en auteur van de zeppelin-reeks.
Nieuwe connecties tijdens de lunch
Na een inspirerende voormiddag is het tijd voor de lunch, voorzien door Bar Oscar. De leerkrachten worden verwend met heerlijke broodjes en dessert. In de gesprekken wordt de workshop besproken, maar ook andere ervaringen en tips worden uitgewisseld. Op een tafel ligt een verzameling aan interessante boeken over kunst- en cultuureducatie waar de leerkrachten in kunnen snuisteren.
Co-teaching en cultureel bewustzijn
Met goedgevulde magen starten de leerkrachten aan het tweede deel van de dag. Op het programma staan nog twee inspiratiesessies. Hoe je via co-teaching expertise kan delen op de klasvloer, staat centraal in de eerste sessie. Wat is co-teaching? En wat is het niet? Zijn er voorwaarden om te kunnen co-teachen? Joke licht aan de hand van een artikel van Klasse verschillende vormen van co-teaching toe. Vanuit hun ervaring in Kunstkuur bespreken de leerkrachten de verschillende vormen en wisselen ze hun bevindingen uit.
Tijdens de tweede inspiratiesessie is er aandacht voor het cultureel bewustzijn. Aan de hand van een interactieve oefening onderzoeken de leerkrachten het begrip ‘cultuur’. Wat is cultuur? Is alles cultuur? En wie of wat bepaalt wat cultuur is? Aan de hand van een mysterieus voorwerp uit het Kempense erfgoed licht Joke de theorie Cultuur in de Spiegel toe, een belangrijke inspiratiebron voor de doelstelling van Kunstkuur en de 16de sleutelcompetentie in het secundair onderwijs. De leerkrachten onderzoeken de verschillende culturele vaardigheden. Vanuit concrete voorbeelden ontdekken de leerkrachten hoe ze het cultureel bewustzijn van de leerlingen kunnen versterken en hoe ze hiermee aan de slag kunnen gaan in de lessen Kunstkuur.
Napraten met een hapje en drankje
De dag wordt afgesloten met een rondje van de tafel. Wat vonden de leerkrachten van de dag en wat nemen ze mee naar hun klaspraktijk? Uit de antwoorden blijkt het enthousiasme en de waardering voor de dag. Enkele leerkrachten blijven nog even hangen voor een laatste drankje. Als kers op de taart krijgen de leerkrachten een inspiratiepakket mee naar huis.
Stedelijk onderwijs van stad Antwerpen ondersteunt met Kunstkuren ook zelf samenwerking tussen de stedelijk academies, het basis- en secundair onderwijs. Lees meer over Kunstkuren.
Delend netwerk Kunstkuur
- Lees meer over de ervaringen van andere Kunstkuren.
- Kom naar het netwerk van Kunstkuur.
- Neem een kijkje tussen de leermiddelen in de map Kunstkuur op KlasCement.
Een Kunstkuur aanvragen
- Laat je inspireren door onze praktijkvoorbeelden.
- Zoek een academie of partnerschool bij jou in de buurt met onze scholenzoeker.
- Volg een info- en/of vormingssessie over Kunstkuur.
- Dien een aanvraag in tussen 1 november en 15 januari en start in september aan je eigen Kunstkuur.