Leerlingen doen beroemde kunstwerken na en leren tegelijk heel wat over fotografie
Je hebt ze ongetwijfeld al gezien: mensen die thuis de (verkleed)kast induiken om meesterwerken na te doen en vast te leggen op foto. Dat zag het 4de leerjaar van meester Peter ook hélemaal zitten! Alles werd uit de kast getrokken om een kunstwerk te imiteren: van stukken fruit en kunstbloemen tot verkleedkleren, een knuffel en zelfs een valse snor. Fotografe Evy Raes zorgde voor een professionele begeleiding.
Het concept is eenvoudig: maak in de klas een bekend schilderij na met uitsluitend de voorwerpen die je toch al bij de hand hebt. It’s as simple as that. Maar je kan er ook heel wat leerdoelen mee bereiken, besefte meester Peter Marnef van Vrije Basisschool - Sint-Lievenscollege in Antwerpen.
Kijken naar kunst
Stap 1 was kunstwerken uit de geschiedenis leren kennen. ‘Aanvankelijk kwamen studenten kunstwetenschappen kunstwerken presenteren en bespreken met de leerlingen in de klas. Samen de kunstwerken ontleden, de verhalen er achter leren kennen ... Leren kijken naar kunst dus. Maar door corona kon dat niet. Daarom nam ik dat deel zelf op’, vertelt Peter. ‘Vervolgens maakten we er in groepjes 'tableau vivants' van. Hierbij letten we op kijkrichting, lichaamshouding ...’
QUOTE - Ik ben fervent voorstander om fotografie in het lager onderwijs meer te integreren in het vaste curriculum.
Professionele ondersteuning door Evy
Stap 2 was het fotograferen van de 'tableau vivants'. Hiervoor riep Peter de hulp in van fotografe Evy Raes. Gebaseerd op de inhoud van haar eerste boek Kijk! spelen met fotografie, leerde Evy de leerlingen en Peter tips en tricks om goede foto’s te maken.
‘De keuze van partner is heel belangrijk’, zegt Peter. ‘Deze moet zowel technisch onderlegd zijn én dit alles ook samen met de leerlingen kunnen bespreken/overleggen/keuzes maken/aansturen ... Evy deed dat geweldig! Dankzij haar didactische manier van werken heeft ze de leerlingen en mij in haar 3 workshops rond fotografie heel wat bijgebracht over compositie, diepte en licht.’
Spreekvaardigheden in een real-life context
Door de coronamaatregelen hebben we de vernissage opgeschoven naar het einde van het schooljaar. Gelukkig mocht er tegen dan al wat meer. We hingen de originele werken naast de foto’s van de leerlingen, de bezoekers werden opgewacht en in kleine groepjes gegidst (spreekvaardigheden!) door de leerlingen. Bij ieder werk gaven de leerlingen een kunsthistorische beschouwing bij 'hun' schilderij.