Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. Poëtische sneetjes in een creatief korstje

Poëtische sneetjes in een creatief korstje

24 paar kinderogen fonkelen. Ze mogen dat zwarte tekenboekje houden! Het vierde leerjaar van de Vrije Basisschool Sint-Michiel in Keerbergen versiert het met zorg. Bladzijde na bladzijde vult het zich met eigen schrijfsels en illustraties. Wie hen begeleidt bij het creëren van al dat moois? Dichter en illustrator Sandrine Lambert van Artforum.

In 1 2 3 PIANO vertelt Sandrine Lamberts het verhaal van een olifant die graag piano wil spelen. Hij heeft helaas niet de juiste poten. Dat breekt zijn hart tot hij zijn toetertalent ontdekt. ‘Met welk dier zouden je jezelf vergelijken?’ vraagt Sandrine aan de klas. Louise kiest voor het stokstaartje, want ze speelt hockey-met-een-stokkie. En Anna fladdert net als een lieveheersbeestje van hier naar daar. Elk kind komt zijn dier op het landschap op het bord plakken. Staan ze dicht bij de groep, of houden ze van rust?

Monotype en andere technieken

De illustraties in 1 2 3 PIANO zijn met de monotype-techniek gemaakt. Sandrine toont hoe ze dat doet: ze legt een tekening onder een plastic mapje, overtrekt die met verf en stempelt die dan in spiegelbeeld op het blad. Ze leert de kinderen wel meer nieuwe tekentechnieken. Carbonpapier en letterstempels liggen op alle banken. ‘Het beeldende en het schrijven probeer ik door te geven omdat dat mijn ding is. Het inspireert hen. Het is fijn dat wij vanuit onze specialiteit iets kunnen toevoegen aan het waardevolle dat er al is’, zegt Sandrine.

Gemene k-zin

Tussen alle activiteiten door lost de docent ook telkens een sneetje van het Brooddoos-boek van Dimitri Leue. Ook Rood van Jan De Kinder kwam al aan bod. De kinderen maken er nieuwe illustraties en tekstballonnen bij met de net ontdekte technieken. Voor nu staat er poëzie op het programma. De zeven Zaventemse zotten zetten hen op weg met alliteraties. Ze maken een k-zin. Zonder vieze woorden! Kip Karel kan kakelen, klimmen, kussen, kijken, kopen en – dan mag het even rijmen - het snelste lopen. Ook de gemene variant, met een kwade kiekenkop in de hoofdrol, lukt. De kinderen schrijven het over in hun zwarte boekje en mogen er zelf iets aan veranderen. Wie wil, leest zijn versie voor.

Zinnen mooier maken

Dan volgt een associatieoefening bij een foto op het bord. Zon, samenzijn, vuisten, kring, teamwork … Met de vijf mooiste woorden van het lijstje maakt de klas telkens een zin. Hoe maak je zo’n zin mooier? Je kan met dezelfde letter beginnen, of herhalingen invoegen, je kan vergelijkingen maken of woorden in een ritme laten klinken. De zinnen op het bord worden langzaam een gedicht over vriendschap. Daar maken ze weer hun versie van in hun tekenboek. Iemand die het wil voorlezen?

Over flarden en geuren

Tijd voor een onzinopdrachtje. Sandrine laat twee lezers een willekeurig stukje uit een al even willekeurig boek voorlezen. Door elkaar. De anderen noteren woorden of flarden zinnen die ze verstaan hebben. En hop, de basis voor een stukje poëzie is gelegd. Door geuren te associëren met een persoon ontstaat er een vers over een gekke oma die citroensoep maakt. ‘Maar zo vreemd is ze niet, ze maakt gewoon haar eigen lied.’

Ik zie sommige kinderen ook op een heel andere manier nu. Een jongetje dat wat teruggetrokken is in de les, bloeit nu helemaal open. Prachtig om te zien!

Diepgang

‘Er is in dit traject veel meer diepgang omdat je zo lang met dezelfde kinderen werkt’, merkt Sandrine op. Tweeëneenhalve dag is ze hier aan de slag. ‘Maar ook omdat we er het thema van welbevinden en pesten in verwerken. Zo hebben we meer aandacht voor elkaar, naar elkaar te luisteren, teksten rond samenzijn, vriendschap en samenwerken. Soms gaat dat ten koste van de poëzie. Gewone onzindingetjes kunnen dan wat minder.’

‘Ik noteer een pak ideeën’

‘Ik zie heel veel leuke dingen die ik begin volgend schooljaar ook zelf kan inzetten als we rond talenten werken’, zegt juf Chris De Loose. ‘De activiteiten zijn ook op het lijf van deze kinderen geschreven. Zo’n vierde leerjaar staat nog voor heel veel open. Ik zie sommige kinderen ook op een heel andere manier nu. Een jongetje dat wat teruggetrokken is in de les, bloeit nu helemaal open. Prachtig om te zien!’

Selectie voor het toonmoment

‘Ik probeer hun creativiteit op meerdere niveaus te stimuleren zodat ze eens anders omgaan met woorden en beelden. Ik werk niet graag te resultaatgericht. Ik zie wel wat eruit komt. Volgende week is er een toonmoment met een heuse tentoonstelling in de bib. Ze zullen hun eigen mooiste werkjes daarvoor selecteren.’ Maar eerst is het tijd voor een sneetje uit Brooddoos. Het boek is uit. Gelukkig is er straks ook nog het korstje.

’t Zal WELzijn

Elke leerling moet zich fijn en veilig voelen op school. Zonder angst voor pesterijen. Via het project ’t Zal WELzijn -een initiatief van de VLOR i.s.m. CANON Cultuurcel en Iedereen Leest- ontdekten 54 scholen hoe cultuureducatie daaraan kan bijdragen. Ze werkten allemaal volgens de theorie van Cultuur in de Spiegel. Meer tips om aan welbevinden in de klas te werken vind je op onze inspiratiepagina.

Versterk cultureel bewustzijn in de klas.

Wil je meer inzetten op cultuur in jouw klas? Ontdek hoe.

CIS cirkel basis

Culturele vaardigheden

waarnemen

  • In dit project luisteren leerlingen naar het verhaal 1,2,3 piano en naar elkaar, ze observeren beeldende technieken en ruiken aan geuren. Dat is allemaal waarnemen.

verbeelden

  • Van het boek Rood, of Waarom pesten niet grappig is maken de leerlingen zelf een verwerking van wat ze lezen en zien. Ze gaan ook een stapje verder door zich voor te stellen wat er mogelijks zou kunnen gebeuren in een andere situatie.

conceptualiseren

  • Met woorden maken de leerlingen een associatieoefening bij een foto op het bord. Daarmee maken ze een nieuw gedicht.
  • Het conceptualiseren kwam aan bod toen ze zichzelf vergeleken met een dier.

analyseren

  • Ze plaatsen het in een groter geheel om hun plaats in de groep te duiden. Bij alles wat ze doen, is er veel plaats voor reflectie. Als groep kijken ze ook tenslotte kritisch naar de gemaakte gedichten en wisselen meningen uit over wat ze zullen houden voor de tentoonstelling.
Dien je eigen subsidieproject in
Auteur Veerle Vanbuel
School VBS Sint-Michiel
Organisaties Trill vzw
Onderwijsniveau
  • Basisonderwijs (lager en kleuter)
  • Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
Thema
  • beeld
  • Cultuur in de Spiegel
  • literatuur en leesmotivatie
  • welbevinden en pesten
Sleutelcompetenties
  • Cultureel bewustzijn
  • Zelfbewustzijn
  • Nederlands
  • Sociaal-relationele competenties
  • Burgerschap
Schooljaar 2016-2017
Projectverantwoordelijke Chris De loose

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
2 leerlingen in museum met schilderijen

De Kunstbrug: verbind je school met een museum!

Zes jaar lang werkten M Leuven en de Mater Dei-school uit Leuven samen aan het project De Kunstbrug. De bedoeling was na te gaan of kunst kan helpen om kinderen meer zelfvertrouwen te geven.

Lees meer
Leerling houdt boek omhoog

'Alles komt goed, altijd': creatief aan de slag rond jeugdliteratuur via druktechnieken

Met een jeugdboek als vertrekpunt ging kunstenares Joke Van Canneyt met de leerlingen van het vijfde leerjaar van VBS Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg aan de slag met allerlei druktechnieken. ‘Een project met een externe partner kan leerlingen én leerkrachten veel deugd doen.'

Lees meer
Leerling staat op stoel tijdens poëzie-opdracht

Deze OKAN-leerlingen brengen zelfgeschreven poëzie in beeld

Een OKAN-klas van het GO! technisch atheneum Brugge ging aan de slag met poëzie en beeld. Begeleid door twee dichters en een illustrator associeerden en verzonnen ze erop los. De uiteindelijke resultaten kwamen op een tentoonstelling in de bib te hangen, te bewonderen door heel de stad.
Lees meer
Close-up van partituur/liedjestekst

Daar zit muziek in: zingend Nederlands leren in NT2!

Een NT2-koor oprichten om op een muzikale, ongedwongen manier Nederlands te leren. Dat idee schuilt achter Daar zit muziek in, een dynamoPROJECT van GO! CVO Antwerpen. Leerkracht Nederlands aan anderstaligen en taalpromotor Nele Van fraeyenhove knoopte er een samenwerking met de muziekacademie van...

Lees meer
Geschminkte leerling kijkt recht in de camera

Deze vierdejaars leren zichzelf én elkaar kennen dankzij improvisatietoneel

Aan het GO! Atheneum Aalst werken de leerlingen van het 4e jaar ASO samen aan een totaalspektakel geïnspireerd op het boek Alice in Wonderland. 15 leerlingen, afkomstig uit verschillende richtingen, kozen voor de module toneel. Samen met theatermaker Tom De Bleye van theatergezelschap Larf! ontdekte...

Lees meer

Nieuws in de kijker

Laureaten Beste Boekenjuf/meester 2023 zijn bekend

De prijs voor Beste Boekenjuf/meester wil waardering schenken aan leerkrachten basisonderwijs die een concrete en...

arrow leftliteratuur en leesmotivatie
Lees meer
Emailadres UITID invullen om met Burgerprofiel te koppelen

Aanmelden voor onderwijspersoneel via 'Mijn Burgerprofiel'

Als onderwijspersoneel moet je nu aanmelden met je ‘Burgerprofiel’. Dit is een veilige en individuele manier om je...

Lees meer
Leerkrachten zitten tegenover elkaar en stellen vragen aan elkaar in het kader van een speeddate

Eerste ontmoetingsdag voor startende Kunstkuren - 9 juni '23

Op 1 september 2023 starten in Vlaanderen 100 nieuwe Kunstkuren. Ben jij één van hen? Kom dan zeker op 9 juni naar de...

arrow leftKunstkuur
Lees meer
logo Poëziesterren secundair

Ontdek de winnaars Poëziesterren secundair onderwijs 2023

35.000 leerlingen uit de eerste en tweede graad van verschillende Vlaamse en Brusselse scholen stemden tijdens de week...

Lees meer
cover No guts no glory, Fred Wartna

WIN een boek over kunst in het hart van het onderwijs

Stel dat de kunstvakken eens niet het toetje op school zijn op vrijdagmiddag als alles gedaan is, maar dat je op...

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, ondersteuningen en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement Onderwijs en Vorming

Koning Albert II-laan 15, postbus 134

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Toegankelijkheidsverklaring
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs