SHADOWLIFE

Leerlingen tussen 16 en 19 jaar van het Centrum Leren en Werken (CLW Gent) en het Secundair Kunstinstituut (SKI) sloegen de handen in elkaar voor het project Shadowlife. Het leven kent vele schaduwkanten en die werden door de leerlingen onderzocht en in beeld gebracht. Onder begeleiding van S.M.A.K.-gidsen gingen ze in een serie workshops aan de slag om een monumentale lichtinstallatie in de Floraliënhal tijdens het Lichtfestival te creëren. Een oude techniek, schimmenspel, werd gecombineerd met digitale fotografie en projectie.

Als tiener ontdek je allerlei nieuwe aspecten van het leven: criminaliteit, seksualiteit, ziektes maar ook klimaatverandering of spionage. Allerlei zaken die zich in de schaduw van het leven afspelen, maar daarom niet minder belangrijk zijn en tijdens de puberteit in volle hevigheid naar boven komen.

De leerlingen reflecteerden over deze onderwerpen en verwerkten hun emoties tot onder meer grote silhouetten van karton, stop-motion video's en kleine plastic sculpturen. Al deze elementen werden samengebracht op een monumentale lichtinstallatie. De steigers werden in plastic gewikkeld en vormden zo drie grote schermen waarop geprojecteerd werd.

Laat het uit de leerlingen komen

Belangrijk voor dit project was dat de leerlingen zoveel mogelijk zelf deden, zowel creatief als praktisch: ze volgden een workshop van drie volle dagen en werkten soms tussendoor ook verder aan het project. Ze bouwden zelf de steigers op en af, richtten de installatie zelf in en stonden zelfs ook deels in voor de catering.